מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

ניוד זכויות בנייה בין קומות

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2016 בשלום פתח תקווה נפסק כדקלמן:

לא מצאתי כי חוות דעתו נסתרה: "ש. תסכים איתי שניתן לנייד זכויות בניה בין הקומות.
...
לאחר שעיינתי בחוות הדעת, בחקירת המומחה ובסיכומי הצדדים אני סבורה כי אין מקום להורות על פירוק שיתוף בדרך של חלוקה בעין, כטענת הנתבע, וזאת לאור חוות דעת המומחה אשר לא נסתרה, אשר טעמיה עולים בקנה אחד עם ההלכה הפסוקה כאמור.
אני ממנה את עו"ד שי רווה ככונס נכסים לצורך פירוק השיתוף.
לאחר שבחנתי נתוני התיק והתנהלותו, מצאתי לקבוע כי הנתבע ישא בהוצאות התובעים ושכ"ט עו"ד בסך של 10,000 ₪.
המזכירות תשלח העתק החלטתי לצדדים וכן לכונס הנכסים.

בהליך תובענה מנהלית (ת"מ) שהוגש בשנת 2021 בהמחוזי באר שבע נפסק כדקלמן:

האמירה בסיור הקבלנים כי "יותר ניוד זכויות בנייה בין המגרשים" אינו תומך בעמדה כי ניתן להקים מגדל משרדים ומסחר בן 17 קומות, בהקף של 20,000 מ"ר. "במצב המוצע", אין זכר ל-20,000 מ"ר בייעוד תעסוקה למגדל משרדים או ל"תמהיל של מלונאות", כפי שהציגה התובעת לעירייה ביום 06.12.2017, והדבר ממילא לא הועבר לבחינה של הנתבעות עד לאחר המועד שנקבע לקיום ההתחייבויות במיכרז.
...
אין בידי לקבל את טענת התובעת כי פעלה למיצוי זכויותיה במסגרת של עתירה מינהלית, כנדרש בהלכה הפסוקה.
סוף דבר – התובענה המינהלית נדחית על הסף.
התובעת תשלם לנתבעות הוצאות משפט בסך 25,000 ₪.

בהליך ערעור מנהלי (עמ"נ) שהוגש בשנת 2022 בהמחוזי מרכז נפסק כדקלמן:

הוא קובע כי "חלוקת השטחים בין הקומות תחושב בכפוף למגבלת תכסית (40%), ובהיתחשב בצורך בשטח שרות בקומת הקרקע. לשם ניצול שטחי השירות, יובאו בחשבון זכויות בניה בשיעור של כ-30% עקרי בקומת הקרקע למסחר, ויתרת הזכויות תיוחס לקומה א' למשרדים. לעניין זה אציין כי תכנית רצ/2/27/2/2/1 אמנם כפופה להוראות תכנית רצ/1/1/י"ג, אך אושרה מאוחר יותר. מאחר ובתכנית המאוחרת נקבעה מיגבלת תכסית בשיעור של 40%, אני מוצא כי אין לחרוג מהוראה סטאטוטורית זו". החלטת ועדת הערר ונימוקיה ועדת הערר, בהחלטתה מיום 10/8/21, סברה אחרת, וקבעה כי יש לפרש את טבלת הזכויות בתכנית 2 באופן שלא מגביל את תכסית השטח העקרי במיגרש בתוספת שטחי שרות ל-40%.
כלומר, גם לפי קביעת השמאי המוסכם שם, אין להניח שנוידו שטחים עקריים ושטחי שרות דוקא מקומת הקרקע, באופן שמקטין את התכסית הכוללת (עקרי ושירות) שהתאפשרה במצב הקודם לתכנית זו. מכלול הנסיבות מצביע, לדעת הוועדה, באופן ברור על תכליתה של תכנית 2 ועל כוונתה, באופן שאינו מגביל את הקף השטחים העקריים והשרות ל-40% בלבד בקומת הקרקע, ולכן הוועדה אינה מקבלת את ההנחה, שבמצב הקודם ניתן היה לבנות בקומת הקרקע רק 30% שטח עקרי ו-10% שטחי שרות.
...
ב"כ המערערת, עו"ד ברכה, נתן לכך מענה – שאני מקבל אותו – כלהלן: "ראשית, העובדה שהמשיבה היתה היזמית של התכנית זה לא אומר שהיא קובעת הבלעדית של הוראותיה. היא מגישה תכנית, והתכנית הזאת מגיעה לדיונים בוועדת התכנון ובסופו של דבר נקבע מה שנקבע, גם לאחר דין ודברים. אנו כיום לא יכולים לומר וחבריי לא הוכיחו כוונה מיוחדת בענין הזה. אנחנו מסתכלים על דבר חקיקה לפי מה שכתוב בו. בתכניות אחרות, איפה שאין מגבלת תכסית, אז אין. כאן, באופן מפורש יש מגבלה של תכסית. יכול להיות במהלך התכנון היתה דרישה כזאת מצד המוסד התכנון להוסיף מגבלת תכסית, וחבריי הסכימו לכך, זה הכל תיאוריה. בסופו של דבר ישנו מסמך שהוא המסמך המאושר, הוא הדין, ואותו אנו צריכים לפרש לפי לשונו ותכליתו" (פרו', עמ' 6).
על כן אני מקבל את הסברו של עו"ד ברכה כמצוטט לעיל.
לסיכום, אני מקבל את ערעורה של הועדה המקומית, מבטל את החלטת ועדת הערר, ומחזיר על כנה את קביעת השמאי המכריע, יעקב פז, כי תכנית מק/2/27/2/2/1 (שהיא "המצב הקודם" לענין היטל ההשבחה בענייננו) התירה תכסית כוללת (עיקרי + שרות) של 40%.

בהליך עע"מ (עע"מ) שהוגש בשנת 2022 בעליון נפסק כדקלמן:

עם זאת, בסיור למציעים שנערך שבוע לפני המועד האחרון להגשת ההצעות הובהר כי "על פי החלטת הערייה יוּתר ניוד זכויות בניה בין המגרשים ובילבד שמס' יח"ד לא ישתנה מ-450" (פרוטוקול מפגש המציעים מיום 20.8.2017 שצורף על ידי המערערת כנספח 3.2).
לפי התכנית שהוצגה, בשניים מהמגרשים ייבנו 450 יחידות דיור גדולות ב-5 בניינים בני 25 קומות; ובמגרש השלישי יוקם ביניין משרדים בן 17 קומות לצד שטחי מסחר.
...
כל מסקנה אחרת הייתה מובילה לכך שהיינו מאפשרים למערערת להכניס "דרך החלון" את הטענות שפסק הדין בעניין ביטול הזכייה הוציא "דרך הדלת". עד כה דנתי בפגמים הנוגעים לניסוח המכרז ולחוזה התשתיות.
בשים לב לכך ובהינתן הכלל לפיו יש לפרש בצמצום את ההליכים הנדונים בבית המשפט לעניינים מנהליים כתובענה מנהלית, אני סבורה כי המסלול המתאים לניהול הליך שעניינו חילוט ערבות במכרז הוא עתירה מנהלית.
במקרה הייחודי שלפנינו, בהינתן הקביעות השיפוטיות החלוטות בהליכים הקודמים, תוצאה זו מקובלת עליי.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2022 בשלום רחובות נפסק כדקלמן:

בהילכת אליק רון, (פסק הדין בהילכת אליק רון פורסם ביום 15.7.14), נידרש בית המשפט העליון לשאלה מה דינן של זכויות מותנות שנכללו בתכנית מתאר מקומית, אשר אושרו לאחר שהקרקע נמכרה לאַחֵר, לצורך חיוב בהיטל השבחה? בשל זהות המקרה לזה שנידון בעניינינו, אביא להלן את פסקת הפתיחה המתארת את נסיבותיו במדויק: "מה דינן של זכויות מותנות בתכנית מתאר מקומית לאחר אישורן, לצורך החיוב בהיטל השבחה? על כך נסב פסק דין זה. הוראות בתכנית מתאר מקומית מתנות הענקה של זכויות, כגון ניוד שטחי בניה בין קומות, הוספת שטחי בניה עקריים בגין תוספת קומות וכיוצא בזה, באישור נוסף של הועדה המקומית (להלן: הזכויות המותנות). הזכויות המותנות משולבות בתכנית עם יתר הזכויות שבתוכנית. המקרקעין שעליהם חלה התכנית נמכרים. לאחר זמן מה מבקש הקונה לממש את הזכויות המותנות שבתכנית ומגיש בקשה להיתר בניה. הוועדה המקומית מאשרת את הזכויות המותנות, ומוציאה לקונה היתר בניה מתאים. כעת מבקשת הועדה המקומית לגבות היטל השבחה מהקונה בטענה כי אישור הזכויות המותנות מהוה השבחה. הקונה מצדו טוען כי היטל ההשבחה בגין הזכויות המותנות כבר שולם במועד מכירת המקרקעין. האם יש לחייב בהיטל השבחה נוסף עקב אישור הזכויות המותנות, ואם כן מהו "התאריך הקובע" לחישוב ההשבחה בגינן?"
...
העובדה כי שלושה שמאים מכריעים מצאו כי בעת האישור המותנה בתב"ע לא היו לזכויות כל ערך כלכלי רק מחזקות מסקנה זו. אין בהסכם המכר הוראה כלשהי הסותרת את קביעת וועדת הערר המחוזית וחלוקת הנטל כפי שנקבעה על ידה אף תואמת את כוונת הצדדים להסכם המכר.
תוצאה התביעה נדחית במלואה.
על התובעת לשלם את היטל ההשבחה המשלים שנדרש ממנה במכתב מיום 24.1.18 (נספח י"ג לכתב התביעה) וכן את תוספות החיוב ופיגורים שהוצמדו לו; שכ"ט עו"ד בסכום כולל של 57,691 ₪, שכר עדותה של גב' פורת בסך 1,500 ₪ וכן הוצאות התייצבותו של הנתבע למועדי הדיון בסך כולל של 2,500 ש"ח. סכומים אלו תשלם התובעת לנתבעים בתוך 30 ימים מהיום, שאם לא כן יישאו ריבית והפרשי הצמדה כחוק.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו