בסיכומיו טען הנתבע כי התובע הטוען להפרה של תנאי השכירות הוא שבקש ליצור הפרה כזו "ע"י המנעותו מגביית חלקו היחסי הנטען בדמי השכירות המוגנת" (סעיף 6(ד) לסיכומי הנתבע), ובנוסף בעדותו טען הנתבע כי עד לשנת 2014 הוא ואביו הפקידו את דמי השכירות בבנק הדואר על שמו של התובע (עמודים 126-127 לפרוטוקול).
זכות הדיירות המוגנת - האם הנתבע מחזיק בנכס כדין?
בכתב ההגנה טען הנתבע כי הוא מחזיק בנכס מכוח הסכם שכירות מוגנת שנחתם בשנת 1979 בין התובע ובן דודו לבין אביו ודודו, וכי ההסכם בין הצדדים חודש מעת לעת "תוך שימור זכויותיהם המוגנות של השוכרים".
היות שהנתבע מבקש לבסס את זכות החזקה שלו על זכות לדיירות מוגנת, הנטל להוכיח קיומה של זכות נטענת זו מוטל על כתפיו (ראו: ע"א (מחוזי חיפה) 12340-10-16 חדד נ' גרשוני, פסקה 63 (4.5.2017); ע"א (מחוזי ירושלים) 7118-02-12 עמותת יד יפה נ' פרג', פסקה 3 (25.11.2012); דוד בר-אופיר סוגיות בדיני הגנת הדייר 250(3) (כרך שני, 2021) (להלן: בר-אופיר)).
תנאים אלו הקבועים בהסכם שהוגש מתיישבים יותר עם גרסת התובע, כי אמנם בני משפחתו של הנתבע שכרו את הנכס לאורך השנים אך בשכירות "רגילה", והטענה שנטענה בכתב ההגנה כי "בתחתית העמוד הראשון למסמך ההסכם" (אותו הסכם אליו מתייחס כתב ההגנה) "השכירות סווגה כשכירות מוגנת" (סעיף 6 לכתב ההגנה), לא הוכחה.
...
דמי שימוש ראויים בגין השימוש בנכס
נוכח המסקנה כי הנתבע לא הוכיח את זכות הדיירות המוגנת, כך שלמעשה החזיק בנכס שלא כדין, קמה עילה לחייבו בתשלום דמי שימוש ראויים בגין הנכס (ובמאמר מוסגר יצוין כי ממילא משלא שולמו דמי מפתח דמי השכירות המרביים הקבועים לדיירות מוגנות לא היו חלים בענייננו, בהתאם לסעיף 1(22) לתקנות הגנת הדייר (דמי שכירות בבתי עסק - אי תחולת השיעורים המרביים והפחתות), תשמ"ג-1983).
הנתבע לא הוכיח הפקדת דמי שכירות או תשלום דמי שכירות לבנק הדואר או לידי יחיא, והיות שאת גרסתו ועדותו מצאתי בלתי מהימנה, איני מקבלת את טענותיו גם בעניין זה. עם זאת, נוכח אי הבהירות אשר נותרה ביחס למועד גם לגרסת התובע, משהתובע - אשר עליו מוטל הנטל בעניין זה - ועדיו מסרו גרסה שאינה אחידה; וכן משום שהתובע לא התייחס בסיכומיו לשאלה, שאינה נקיה מספקות, בדבר מידת אחריותו של הנתבע (גם כיורש) לחובות אביו, סבורה אני כי יש לחייב את הנתבע רק בגין התקופה שלאחר פטירת אביו.
סיכומם של דברים
מכל הטעמים המפורטים לעיל התביעה מתקבלת (ברובה), וניתן בזאת סעד המורה לנתבע, ולכל אדם מטעמו, לפנות את הנכס ולהותירו כשהוא פנוי מכל אדם וחפץ, וזאת עד ליום 17.3.2024.