בחוק למניעת עישון נקבע מנגנון אכיפה מינהלי וכן ניתן לאכוף את החוק ב"אכיפה אזרחית", בהתאם להוראת סעיף 63 לפקודת הנזיקין, העוסק בעוולה הנזיקית "הפרת חובה חקוקה":
"(א) מפר חובה חקוקה הוא מי שאינו מקיים חובה המוטלת עליו על פי כל חיקוק – למעט פקודה זו – והחיקוק, לפי פרושו הנכון, נועד לטובתו או להגנתו של אדם אחר, וההפרה גרמה לאותו אדם נזק מסוגו או מטבעו של הנזק שאליו נתכוון החיקוק; אולם אין האדם האחר זכאי בשל ההפרה לתרופה המפורשת בפקודה זו, אם החיקוק, לפי פרושו הנכון, התכוון להוציא תרופה זו"
בית המשפט העליון דן בהוראות החוק למניעת עישון (רע"א 9615/05 שמש נ' פוקצ'טה בע"מ, 5.7.06), ובמסגרת זו נידרש לחשיבות הוראות אלה, תכליתן ויישומן, כדלקמן:
"כן ייאמר, כי ישראל אישרה את 'אמנת המסגרת של ארגון הבריאות העולמי לפיקוח על הטבק', שבסעיף 8(1) בה מתואר קיומן של 'ראיות מדעיות שקבעו ללא עוררין כי חשיפה לעשן גורמת מוות, מחלה ונכות'; לפיכך הוטל על כל מדינה חברה לקדם אמצעים חקיקתיים ומנהליים להגנה מחשיפה לעשן טבק, בין היתר במקומות צבוריים סגורים... אזכיר, כי בדברי ההסבר להצעת החוק (הצעת חוק איסור העישון במקומות צבוריים תשמ"ג-1983 (הצעות חוק תשמ"ג, 195)), נאמר ברישה: 'העישון במקומות צבוריים פוגע ומטריד את הציבור הלא מעשן הנמצא בהם'. יצוין, כי מכוח חוק חובת דיווח בדבר הנזקים הבריאותיים הנגרמים מעישון מוצרי טבק, תשס"א-2000. הוגש לכנסת בתמוז תשס"ה (יולי 2005) דו"ח על העישון בישראל לשנת 2005-2004, וכעולה ממנו נרשמו רק 3 דו"חות על עישון במסעדות בירושלים בשנת 2005.
עוד הוסיף התובע כי פנה לחכים, התלונן על העישון, ציין שהעישון הפסיבי גורם לו לבעיות רפואיות והוסיף שאם הדבר לא ייפסק, הוא יתלונן למפקח עבודה.
התובע גם לא מסר שיתבע את המוסד לביטוח לאומי בגין ליקוי רפואי כתוצאה מהעישון במקום העבודה ואף לא מסר שאישור המחלה שהגיש עובר לפיטוריו, קשור לעישון במקום העבודה.
...
בנסיבות בהן הנתבעת הודתה שהיא חברה בארגון מעסיקים אחר (לשכת המסחר) ומנהלה אף חבר פעיל באחת הוועדות של ארגון המעסיקים, ובהתחשב בכך שאין כל ראיה מצד התובע בנושא זה, טענות התובע לגבי תחות צו ההרחבה בענף המתכת, החשמל והאלקטרוניקה נדחות.
לסיכום נושא זה, התובע זכאי לפיצוי בגין אי ביצוע הפרשות לקרן הפנסיה, חלק המעסיק בתגמולים, בהתאם לסעיף יא' לצו ההרחבה של לשכת המסחר.
סוף דבר – התביעה מתקבלת בחלקה ועל הנתבעת לשלם לתובע את הסכומים הבאים:
א. פיצויים בגין פיטורים שלא כדין, בסך 4,000 ₪;
ב. פיצויים בגין הפרת הוראות החוק למניעת עישון, בסך 5,000 ₪;
ג. פיצוי בגין אי ביטוח פנסיוני (חלק המעסיק בתגמולים) בסך 6,942 ₪.