לבסוף קבע בית-משפט קמא כי מעמדה של האשה כנושה נדחית על-פי סעיף 83 לפקודת פשיטת הרגל "איננו תלוי חוב אלא תלוי נושה" ועל כן, אין נפקא מינה מה מקורו של החוב ובאיזה צורה התגבש ודי בכך שהתובעת היא בת-זוגו של פושט הרגל על מנת שיחולו לגביה הוראות ההדחיה שבסעיף 83 הנ"ל. הוראות אלה, כך קבע בית המשפט, מהוות דין מיוחד ולפיכך גוברות על הוראת הסוברוגציה הקבועה בסעיף 9 לחוק הערבות, תשכ"ז – 1967 (להלן: חוק הערבות).
...
האם זכאית האישה לדיבידנד בהליכי פשיטת הרגל כמי שבאה בנעלי הנושים המקוריים, או שמא מעמדה הוא כנושה נדחית, מתוקף סעיף 83(ב) לפקודת פשיטת הרגל [נוסח חדש] תש"ם – 1980 (להלן: פקודת פשיטת רגל)? זו השאלה העומדת לדיון בערעור זה.
העובדות הצריכות לעניין ופסק-דינו של בית-משפט קמא
המערערת, ילידת 1962, היא עורכת-דין במקצועה ושותפה במשרד עורכי-דין בתל-אביב.
הטענות בערעור
לטענת המערערת, שגה בית-משפט קמא בקובעו כי אשת פושט הרגל הופכת "באופן אוטומטי וגורף" לנושה נדחית, ללא קשר לאופן היווצרותו של החוב, למועד היווצרותו, למקור החוב או למהותו.
סוף דבר, מכל הטעמים שפירטתי הייתי מקבלת את הערעור ומורה כי קביעתו של בית משפט קמא בדבר היות המערערת נושה נדחית דינה להתבטל, וזאת ככל שהדבר נוגע לערבויות אותן פרעה לנושי בעלה מתוך כספים ונכסים השייכים לה. עוד הייתי מורה כי המשיבים, ביחד ולחוד, ישלמו למערערת הוצאות משפט בערכאתנו בסך 20,000 ₪.
לפיכך, מסכימה אני עם התוצאה אליה הגיעה חברתי, השופטת אסתר חיות, ולפיה, יש לקבל את הערעור.
סבורני שהיום יש לראות את תכליתו של סעיף 83 לפקודת פשיטת הרגל לפי הרוח החדשה המרחפת על משפטנו ולא לנקוט עוד גישות שהיו מקובלות עלינו בעבר (על פרשנות דינמית של חוק, ראו, בין היתר, בג"ץ 680/88 שניצר נ' הצנזור הצבאי הראשי, פ"ד מב(4) 617; בג"ץ 2722/92 אלעמרין נ' מפקד כוחות צה"ל ברצועת עזה, פ"ד מו(3) 693; ע"א 2000/97 לינדורן נ' קרנית – קרן לפיצוי נפגעי תאונות דרכים, פ"ד נה(1) 12; א' ברק פרשנות במשפט (כרך שני, פרשנות החקיקה, תשנ"ג) 264 - 276); דהיינו, אין לראות את תכליתו של סעיף 83 לפקודת פשיטת הרגל, כפי שראה אותה בית המשפט המחוזי, כ"הרחבת המסה של נכסי החייב" אלא לראותה כחריג לכלל שלפיו מחלקים את נכסי פושט הרגל בין הנושים בחלוקה שוויונית.