בהקשר זה מציין הבנק את החרגת ריבית הפיגורים, המתייחסת לתקופה שממועד מתן צו פתיחת ההליכים ואילך, מן החוב המובטח (סעיף 243(ג) בצרוף סעיף 235(ד) לחוק); את חובתו של הנושה המובטח להגיש תביעת חוב לנאמן כתנאי למימוש השעבוד (סעיף 247 לחוק); ואת הפגיעה בדומינאנטיות של הנושה המובטח במסגרת הליך המימוש, המתבטאת, בין היתר, בכך שכאשר אומדן שווי הנכס המשועבד גבוה באופן מובהק מהחוב המובטח, הנכס ימומש (ככלל) בידי הנאמן (סעיף 248 לחוק).
כך, הן מאחר שחזקה על הנאמן כי יפעל כדבעי, ובשקידה ראויה, למימוש הנכס המשועבד (וככל שלא יעשה כן, יוכל הנושה המובטח להגיש בקשה מתאימה לבית המשפט של חידלות פרעון); והן מאחר שגם עובר לכניסתו של החוק לתוקף, היו מקרים שבהם לא הייתה לנושה המובטח שליטה בלעדית על מימוש הנכס המשועבד (עניין לוי לעיל).
...
ממילא יש בכך כדי לתמוך במסקנה בדבר קיומו של הסדר שלילי בעניין זה.
סיכום
על רקע ההוראות המופיעות בסעיפים 373 ו-374 לחוק; ונוכח התכליות והטעמים התומכים בפרשנות אשר מחילה את הוראות חוק חדלות פירעון העוסקות בשיעבודים קבועים באופן רטרוספקטיבי, היינו על כלל סוגי השיעבודים הקבועים, לרבות שיעבודים קודמים; ומשאין בפרשנות זו משום עוול ממשי או פגיעה קשה ויוצאת דופן (להבדיל מפגיעה אפשרית כלשהי) בנושים מובטחים בעלי שיעבודים קודמים - הרי שיש לקבוע כי החזקה נגד פרשנות למפרע נסתרה ולאמץ את הפרשנות האמורה.
התוצאה היא כי בקשת הבנק נדחית, תוך שנקבע כי ככל שתמומש המשכנתא ביחס לנכס המקרקעין שבבעלות היחידים, הדבר ייעשה בהתאם להוראותיו של חוק חדלות פירעון.
נוכח מכלול הנסיבות, לרבות תוצאת החלטתי זו והזמן אשר חלף, אני מורה לבנק להגיש, עד ליום 1.11.2021, הודעה באשר לאופן שבו הוא מעוניין להתקדם בכל הנוגע למימוש המשכנתא, אם בכלל.