המערער שהנו אזרח ישראלי, והמערערת שהנה אזרחית אוזבקיסטאן, הגישו בקשה למתן מעמד למערערת מכוח "נוהל הטיפול במתן מעמד לבני זוג של ישראלים לרבות בני אותו מין" (נוהל 5.2.0009 להלן: נוהל ידועים בציבור).
עוד נקבע בפסק דינו של בית הדין לעררים כי משהוברר כי נעשתה בדיקה בהתאם לקריטריונים הקבועים בנוהל, המאזן כראוי בין זכות האזרח הישראלי למשפחה לבין האנטרס הצבורי ועיקרון רבונות המדינה, ובהתאם לדרישות שנקבעו בפסיקה, לא ניתן לומר שההחלטה אינה מצויה במיתחם הסבירות, ואין הצדקה להתערב בה. לפיכך נדחה הערר.
ההלכה היא, כי שיקול דעתו של השר במסגרת סמכותו בסוגיה זו הוא רחב ביותר, אם ובאילו תנאים להתיר לזרים להתישב בישראל בהיעדר זכות קנויה לכך, כפי שקבע בית המשפט העליון, למשל, בדנג"ץ 8916/02 מריו דימיטרוב נ' משרד הפנים - מינהל האוכלוסין בפיסקה 7 (נבו, 06.07.03):
"הנחת המוצא שהוכרה בפסיקה היא, כי בשאלה אם להעניק לזר מעמד של תושב קבע בישראל - שהכרעתה נגזרת, בין היתר, ממדיניות ההגירה של המדינה - נתון לשר הפנים שיקול-דעת רחב; וההתערבות השיפוטית בהחלטות שר הפנים בנושא זה היא בהכרח מצומצמת."
עם זאת החלטות שר הפניות נתונות, ככל החלטה מנהלית, לבקורת שיפוטית , ועליו לקבוע כללים וקריטריונים להפעלת שיקול הדעת כראוי וכמתחייב מסדרי מנהל תקין, כפי שאף עשה בנהלים שונים שנקבעו.
במסגרת זו נקבע "נוהל מס' 5.2.2008 - "נוהל הטיפול במתן מעמד לבן זוג זר הנשוי לאזרח ישראלי" (להלן: נוהל הנישואין), המשמש לבחינת בקשות להיתאזרחות מכח נישואין לבת־ן זוג בעל־ת אזרחות ישראלית.
...
לכן, אף אילו היה ניתן לומר כי המערערים מקיימים משק בית משותף כטענתם וכדרכם, כך שהמערער נושא בכל העלויות ונותן למערערת דמי כיס לבקשתה ואילו היא אינה עובדת ומטפלת בענייני החזקת הבית בישול ונקיון, אני סבורה כי לא ניתן לומר שהם נוהגים כמי שקשרו את חייהם אלה באלה בחיבה, במסירות ובנאמנות, במידה העולה כדי הנדרש לצורך קבלת מעמד מכח הקשר הזוגי הנטען, אף לשיטתם.
בחינת תשובות המערערים בראיונות, יחד עם אופן התנהלותם מביאה אותי למסקנה כי פסק הדין של בית הדין לעררים הוא ראוי וסביר, ואינו מצדיק התערבות בו בערעור.
סוף דבר
לאור כל האמור הערעור נדחה, פסק דינו של בית הדין לעררים נותר על כנו.