מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

מתנה או הלוואה בין ידועים בציבור

בהליך תמ"ש (תמ"ש) שהוגש בשנת 2020 בבתי המשפט לענייני משפחה נפסק כדקלמן:

הסיפור העובדתי בתמצית : 3 בני זוג ידועים בציבור עורכים הסכם ממון המסדיר בין השאר השבת הלוואה בסך 100,000₪ שהעבירה האישה לאיש.
(Krapohl & Cushman, 2006 pg. 57) רב נושאיות נושאית בשל ריבוי הנושאים שנבדקו (הקף הכספים שנמסרו, האם נימסרו במתנה או הלוואה והאם הנתבע ניכנס לבית התובעת וגנב את ההסכם).
...
קביעת הממצאים נעשתה רק לאחר ששוכנעתי כי התרשמותי מהעדות משתלבת עם מבחן ההגיון והשכל הישר ומובילה בהסתברות גבוהה למסקנה אליה הגעתי.
לאור ניתוח הראיות האמור לעיל מגיע בית המשפט למסקנה כי יש להקנות משקל רב יותר 30 לעדות התובעת מאשר לעדות הנתבע ביחס לעיקר המחלוקת שהיא ניתנת הלוואה בסך 145,000 31 .
סוף דבר - התוצאה: בשעה שבדעתי לקבל התביעה עדיין שומה עלי ליתן דעתי לתנאי הסכם ההלוואה הנטענים.

בהליך המרצת פתיחה (ה"פ) שהוגש בשנת 2015 בהמחוזי תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

באשר לשלי, טען ב"כ המבקשים 1-4 בפרוטוקול ב-31.5.11 בעמ' 22 שורות 19-21:" אין מחלוקת כי המבקשת 1 [שלי- י.ג.] בעלת הנכס, לא טיפלה מעולם ברכישת הבית ולא היתה מעורבת בכך ... המשיבה 1 [שלי-י.ג.] לא ידעה לומר בכמה נמכרה דירתה ברח' שבר"ץ... ". ששית, משהוכח שלבן אין זכויות בבית ממילא אין רלוואנטיות עוד לעניין תוקף מחצית המשכנתא שהיתה נופלת תיאורטית על חלקו, ואין צורך להדרש למערכת היחסים בין שלי לאחיה [ עסקת הלוואה או מתנה בעיניין הבית והדירה].
יש לזכור ששלי העידה בעמ' 121 שורות 3-9 : " אני אומרת בעל ואישה ... לא רוצה להיות בסיטואציה שישאלו אותי... להכיר לי גברים, להתחיל איתי... לא מוכנה שמישהו שיבואו לראות... את הבית שלי יכיר לי גברים". מעצם העובדה שבן ושלי חיו כידועים בציבור לאחר הגירושין אין בה די כדי להסיק שהבית הנו רכוש משותף .
...
סוף דבר [א] התובענה נדחית.

בהליך תמ"ש (תמ"ש) שהוגש בשנת 2019 בבתי המשפט לענייני משפחה נפסק כדקלמן:

תביעה בשם החברה – התובעת הלוואה או מתנה – הדין החל: 33 .
אשר לאופן הוכחת מתן ההלוואה בין קרובים, בהתאם לפסיקה, אין הכרח להוכיחה על ידי מיסמך בכתב דוקא, אלא ניתן להוכיחה בכל אמצעי ההוכחה הקיימים, לדוגמא הקלטה או אישור דבר ההלוואה בפני עדים.
משנקבע כי מדובר במערכת יחסים זוגית של ידועים בציבור, הנטל להוכיח כי מדובר בהלוואה ולא במתנה מוטל על כתפיו של התובע.
...
כן שוכנעתי כי אמירות שונות שנאמרו מפיו של התובע בהתייחס לרכוש ולעסקים, באומרו "כל זה שלך" "לא יחסר לך דבר", אינן אלא התרברבות כלפי בת זוגתו ולא כמי שרצה להעניק לה באופן רציני מחצית מרכושו ולא התרשמתי כי הנתבעת באמת האמינה כי אכן רכוש זה שלה הוא, בין היתר נוכח סירובה לעזוב את עבודתה חרף תחושת השפע הכלכלי של התובע.
לסיכום: 129 .
יחד עם זאת מאחר ששוכנעתי כי אילו התובע לא היה מגיש את התביעה להשבת הכספים לבית משפט השלום, תוך הכחשת מערכת היחסים הזוגית של הצדדים, תביעתה של התובעת לא היתה באה לעולם, וכן נוכח התוצאה אליה הגעתי - כל צד ישא בהוצאותיו.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2023 בהמחוזי תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

"במילים אחרות, נכסים חצוניים הם נכסים שנצברו לבן הזוג האחר לפני הנישואין או שבאו לו במתנה או בירושה במהלך הנישואין" (ניסים שלם, יחסי ממון ורכוש, הדין והפסיקה, מהדורה שנייה, להלן "שלם", עמ' 173).
למשל, הבחנה בין נכסים שהיו בבעלות בן הזוג ערב הנישואין, מצד אחד, לבין נכסים שקבל בן הזוג במתנה במהלך הנישואין, מצד שני, ולבין נכסים שבאו בירושה במהלך הנישואין, מצד שלישי (שלם, עמ' 175 והפסיקה המובאת שם), או הבחנה בין נכסים עיסקיים ונכסי פרישה שנצברו במהלך הנישואין לבין נכסים שנרכשו שלא במאמץ משותף של בני הזוג, כגון נכסים מלפני נישואין, ירושות ומתנות (שחר ליפשיץ, "הידועים בציבור – בראי התיאוריה האזרחית של דיני המשפחה", להלן – "ליפשיץ", עמ' 162- 163, והפסיקה המובאת שם).
ליפשיץ סבור (עמ' 163), "שכאשר מדובר בידועים בציבור, הנכונות להחיל את חזקת השתוף על נכסים עיסקיים ועל נכסי פרישה חייבת להיות רבה יותר מן הנכונות להחיל אותה על נכסים שלא נרכשו במאמץ משותף", והוא מבסס את דעתו על מספר נימוקים, שהראשון שבהם, הוא שמאחר וחוק יחסי ממון בין בני זוג, התשל"ג- 1973, החל על בני זוג שנישאו אחרי שנת 1974, אינו כולל נכסים שאינם פרי מאמץ משותף, ומאחר וחזקת השתוף חלה על ידועים בציבור גם אחרי שנת 1974, "מצב שבו הקף השתוף בין ידועים בציבור רחב מהקף השתוף בין בני זוג נשואים לא נראה לי מתאים אפילו מנקודת ראותם של התומכים המובהקים בזכויותיהם של ידועים בציבור", אך הוא מוסיף (עמ' 164) כי "עמדה אחרת משתמעת לאחרונה בפסיקה הישראלית, המשווה את הידועים בציבור לנשואים גם ברציונל הקישורי", תוך הפנייה לפסק דין הדרי.
טענתה הנוספת, לפיה, על-פי עצתה, המנוח שיעבד את המיגרש למלווה שהלווה להם כספים "למימון ביניים לתשלומים עבור קרקע שרכשנו בגיאורגיה" (סעיף 56 לתצהירה) לא הוכחה בשום צורה.
...
סבורני, שגם אם דבריה של התובעת בקשר להבטחתו של המנוח כי בעתיד הם יבנו את ביתם במגרש, הם נכונים – וניתן להטיל ספק בדברים אלה, לאור זאת שכאמור המנוח לא שינה בכל שנות חייו עם התובעת את הוראת הצוואה המצווה את המגרש לנתבעת ולא פעל כדי לרשום את הזכויות במגרש על שם התובעת – אין די בכך כדי ליצור את הזיקה הנדרשת לצורך יצירת חזקת השיתוף, כאשר מעבר לאותה הבטחה לא קודם ולא נעשה כל דבר למימושה.
לפיכך, התביעה נדחית.
התובעת תשלם לנתבעת שכ"ט עו"ד בסך 20,000 ₪ והוצאות בסכום כולל של 5,000 ₪.

בהליך תלה"מ שהוגש בשנת 2023 בבתי המשפט לענייני משפחה נפסק כדקלמן:

עוד ובנוסף טוענת האשה, כי אינה חולקת על הזכויות שצברו כידועים בציבור, אולם בכל הנוגע להלוואות אותן נטל האיש, נטען כי אלו לא היו בידיעת האשה ולא בהסכמתה, אף הלוואה לא נחתמה בהסכם גם על ידה, והצדדים לא השיבו ללווה את ההלוואה יחד או לחוד.
.בהתבסס על הגיון הדברים וניסיון החיים, נתינה שכזו לצאצאים ולבני זוגם תסווג כמתנה, אלא אם כן יוכח מפורשות כי הנתינה ניתנה בגדר הלוואה או כנגד תמורה מוגדרת (ראה: ע"א 3821/91 אבינועם וואלס נ. נחמה גת, פ"ד מ"ח(1) 801 – וע"א 34/88 רייס נ. עיזבון אברמן ז"ל, פ"ד מ"ד(1) 278)".
משכך ולאור האמור לעיל, לא הוכחה קיומה של הלוואה בין האח לצדדים, ולא הוכח קיומו של חוב משותף שחבים הצדדים לאח.
...
תביעת האם למזונות הקטינות בתלה"מ 39002-11-20-10-20- מתקבלת באופן חלקי.
תביעת האב לפירוק שיתוף בתלה"מ 19326-08-20- מתקבלת באופן חלקי.
אשר לפסיקת הוצאות, מאחר ושני הצדדים מיוצגים על ידי הסיוע המשפטי, ועל מנת לא להסלים את הסכסוך בין הצדדים, וכשטובת הקטינות לנגד עיני, אני מורה כי כל צד יישא בהוצאותיו.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו