לצד מבחן השליטה ומבחן המהות שהובאו לעיל, הוצע בעיניין זקן מבחן נוסף – מבחן ההקשר:
"על פי מבחן ההקשר, יש לשאול שלוש שאלות: האחת, מה אמר? השנייה, מי אמר? השלישית, מדוע אמר? מבחן ה'מה' מיתמקד בשאלת מעשה העבירה. כמובן, ניתן לבצע פעולת איום גם ללא מילים אלא באמצעות סימנים או היתנהגות אחרת. ברם, פשיטא, ללא מעשה – אין עבירה. מבחן ה'מי' נועד לבדוק את הקשר בין הנאשם לבין מעשה האיום. בדרך זו ניתן ללמוד על אופיו של מעשה האיום. מבחן ה'מדוע' מטרתו לבחון את הכוונה העומדת מאחורי המעשה כנדרש בפלילים. יש לשקלל את שלושת המבחנים – מה, מי ומדוע – על מנת להגיע להכרעה האם בוצעה עבירת איום. במובן זה, המבחנים הנם משולבים. מבחן זה נחוץ במיוחד במקרים בהם הסוחט באיומים מדבר בטון רך ובמתק שפתיים. לעתים, גם שפה המשוחה בדבש טומנת בחובה עוקץ ואף איום בארס קטלני. אין לבדוק את קיומה או אי קיומה של עבירת סחיטה באיומים על פי מבחנים טכניים, כאילו מדובר בדרישת הכתב על פי סעיף 8 לחוק המקרקעין. לא ניתן לצפות כי הסוחט באיומים יכריז בפני המאוים על כוונתו לעבור עבירה זו. המבחן נותר בעקרו אובייקטיבי וכללי המשפט הפלילי עומדים לצידו של הנאשם. עם זאת, ההקשר של המעשה עשוי ללמד על כך שהאמרה המרומזת מהוה באופן ברור סחיטה באיומים.
פגיעה שלא כדין
רכיב אחר של היסוד העובדתי הוא שתהיה "פגיעה שלא כדין" – "בגופו או בגוף אדם אחר, בחרותם, ברכושם, בפרנסתם, בשמם הטוב או בצינעת הפרט שלהם".
בפסיקה נקבע כי אמת המידה שלפיה נקבעת החוקיות (או העידר החוקיות) היא הפגיעה, ולא זיקתו של המאיים לכסף או לחפץ.
מטרתה של הסחיטה באיומים הושגה
כדי להרשיע נאשם בחלופה המחמירה של סחיטה באיומים שהביאה לכדי מעשה, לפי סעיף 428 סיפא לחוק, יש להוכיח גם קיומו של רכיב נוסף – כי המעשה אכן נעשה בפועל מפני האיום או מפני הטלת האימה, דהיינו – קיומו של קשר סיבתי בין האיום ובין התוצאה (עניין זקן; ע"פ 8591/10 נחום נ' מדינת ישראל, בפיסקה טז (17.7.2011)).
...
פתח דבר 3
המענה לכתב האישום 7
עיקרי הראיות מטעם המאשימה 8
המוצגים העיקריים שהוגשו על-ידי המאשימה 8
עיקרי העדויות המרכזיות מטעם המאשימה 19
עיקרי הראיות מטעם ההגנה 24
המוצגים העיקריים שהוגשו על-ידי ההגנה 24
עיקרי העדויות מטעם ההגנה 24
תמצית טענות הצדדים 33
תמצית טענות המאשימה 33
תמצית טענות ההגנה 34
דיון והכרעה 34
גדר המחלוקת והשאלות שאינן שנויות במחלוקת 34
ניתוח הראיות העיקריות 36
גרסת בטי 36
עדות אודי 44
עדות בלוש 45
עדות מוניק 45
עדות אזולאי 46
הראיות החפציות העיקריות 47
גרסת הנאשמת 49
עדות יובל 55
גרסת חמדה 55
השאלות השנויות במחלוקת והטעונות הכרעה 56
(1) השאלה הראשונה שבמחלוקת: האם קיבלה הנאשמת (עם הנאשם) מ-בטי טובות הנאה בדמות מימון חופשות פרטיות? 57
החופשות בחו"ל 57
החופשות בישראל 70
(2) השאלה השניה שבמחלוקת: האם הוכחו העבירות של סחיטה באיומים ושל קשירת קשר לסחיטה? 72
כללי 72
יסודות עבירת הסחיטה באיומים 73
מן הכלל אל הפרט 76
(3) השאלה השלישית שבמחלוקת: האם מימון החופשות וסכום השיק הם טובות הנאה המהוות עבירה או שמקורם בהסכם לגיטימי בין בטי לנאשמת כטענתה? 80
מעורבות הנאשם כנהנה המרכזי ממימון חופשות על ידי בטי 81
שמו של הנאשם נכלל בטבלאות ההתחשבנות כמי שזכאי יחד עם הנאשמת לניצול כספים/הוצאות מ-בטי 81
מעורבות הנאשם בהזרמת עבודה ל-בטי 83
גרסת הנאשמת 85
(4) השאלה הרביעית שבמחלוקת: האם ניתנה לנאשמת הזדמנות סבירה להתגונן מפני עבירות שלא יוחסו לה בכתב האישום – לקיחת שוחד והפרת אמונים/סיוע? 86
(5) השאלה החמישית שבמחלוקת: האם הוכחו העבירות החלופיות של לקיחת שוחד והפרת אמונים/סיוע והאם ובמה יש להרשיע את הנאשמת? 91
יסודות העבירה של לקיחת שוחד – כללי 91
סיוע ללקיחת שוחד 94
מן הכלל אל הפרט 95
הפרת אמונים 100
(6) השאלה השישית שבמחלוקת: האם יש לקבל את עתירת המאשימה להרשיע את הנאשמת גם בגין עובדות שלא נטענו בכתב האישום? 101
סיכום ומסקנות 102
סוף דבר 103
פתח דבר
ביום 7.12.16 הוגש כתב אישום (להלן: "כתב האישום המקורי") נגד נאשמת 3 (להלן גם: "הנאשמת" או "ליאת") ונגד שני נאשמים נוספים – נאשם 1, יוסי וסרמן (להלן: "וסרמן"), שכיהן בתקופה הרלוונטית לכתב האישום בתפקיד מזכ"ל הסתדרות המורים (להלן גם בקיצור: "ההסתדרות"), ונאשם 2, יוסי אפרת (להלן גם: "הנאשם" או "יוסי"), שבתקופה הרלוונטית היה יו"ר אגף תרבות ואירועים בהסתדרות המורים ו-יו"ר ארגון המורים לחינוך גופני והוא גם אביה של הנאשמת.
בנסיבות המקרה דנן החלטתי לדחות את עתירת המאשימה בעניין זה וזאת מהסיבות הבאות:
ראשית, מאחר שאין מדובר בעובדות שלא היו ידועות למאשימה עת הוגש כתב האישום, כי אם בעובדות שלגביהן היתה התייחסות בחומר החקירה, ואף על פי כן המאשימה לא מצאה לנכון לכלול אותן בכתב האישום.
כמו כן, שוכנעתי כי היתה לנאשמת הזדמנות סבירה להתגונן (לפחות) מפני העבירה של סיוע ללקיחת שוחד, שבה עתרה המאשימה (לחלופין) להרשיע את הנאשמת, הגם שהעבירה לא נזכרה בכתב האישום, וכן כי יש מקום להרשיע בה את הנאשמת, וזאת מהטעמים שפורטו לעיל.
סוף דבר
סוף דבר, הנאשמת מזוכה מהעבירות של קשירת קשר לביצוע פשע ושל סחיטה באיומים, שיוחסו לה בכתב האישום, וחלף זאת היא מורשעת בעבירה של סיוע ללקיחת שוחד, לפי סעיף 290 יחד עם סעיף 31 לחוק העונשין, וזאת על בסיס חלק מהעובדות שנטענו בכתב האישום, אשר הוכחו מעבר לספק סביר, כמפורט לעיל – בשים לב גם לכך שכאמור לעיל לנאשמת היתה הזדמנות סבירה להתגונן מפני העבירה החלופית האמורה (סיוע ללקיחת שוחד), שיסודותיה הוכחו מעבר לספק סביר.