מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

משמעות חתימת היסב על שטר חוב

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2014 בשלום פתח תקווה נפסק כדקלמן:

אולם לטענתה, במועד החתימה הייתה תחת השפעה של זריקת אפידוראל, עקב כאבי גב, אשר הסבה לה כאבי ראש עזים.
במובן זה הוא אינו יכול להעיד באשר לנסיבות החתימה על שטר החוב והסכם ההלוואה.
...
שייקה שאינו עוסק במתן הלוואות, נאות להיעתר לבקשתם של אילן ואסנת, אך התנה את מתן ההלוואה בהמצאת ערב נוסף אשר יחתום על הסכם ההלוואה ושטר חוב.
נהפוך הוא שוכנעתי שהשטר נמסר כבטוחה לפירעון המלא של ההלוואה וכן שוכנעתי שאילן ואסנת לא פרעו את התשלומים להם התחייבו.
סוף דבר - התביעה מתקבלת בחלקה.
אני קובע כי כנגד הפקדת סך 62,489 בתיק ההוצאה לפועל עד ליום 15.6.14, ייסגר תיק ההוצאה לפועל כנגד הנתבעת דנן.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2020 בשלום באר שבע נפסק כדקלמן:

יצוין כי החשבון היתנהל על שם הנתבעת במשותף עם צד שלישי, גב' סיוון ביטון, שהייתה מן הסתם מעורבת בעסק המסעדה ושאינה צד להליך זה. הנתבעת חתמה על הסכם הזכיינות וכן על שטר חוב, תוך שימוש בחותמת של טרייד אין 2007, וכן על כתב ערבות (אישי).
יצוין כבר כעת כי לאור מסקנות חוות דעת המומחית, התובע זנח את טענותיו כי מדובר בחתימת היסב (ראו: עמ' 7 שורות 14-15 לפרוטוקול ולעומת זאת עמ' 9 שורות 13-18 לפרוטוקול וסע' 15 לסיכומי התשובה) והדיון יתמקד במשמעות משיכת הנתבעת את השיק.
...
הוצאות תוצאת האמור היא שדין התביעה להידחות.
סיכום מסקנת הדברים היא כי בין משום כישלון התמורה ובין משום שהשטר הוצא לביטחון בלבד והתנאי למימושו לא התקיים, דין התביעה השטרית להידחות.
התביעה נדחית.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין מהיר (תא"מ) שהוגש בשנת 2014 בשלום תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

ביחס למערכת היחסים שבין הנתבע לתובע, העלה הנתבע את הטענות כדלקמן: התובע אינו "אוחז" בשיק, מאחר שהוא לא היה הנפרע בשיק, ואף לא מסב שלו, כדרישת פקודת השיטריות; ככל שהתובע הוא "אוחז" בשטר – הוא אינו אוחז כשורה ואף אינו אוחז בעד ערך, כמשמעותם של מונחים אלה בפקודת השיטריות; עסקת הניכיון היא בבחינת הלוואה חוץ-בנקאית, ועל כן – ובהיעדר הסכם הלוואה במסגרת הבקשה לבצוע שטר – יש לדחות את התביעה.
התובע חתם חתימת היסב על גב השיק רק במועד דיון ההוכחות (עמ' 8, ש' 6 – 8 לפרוטוקול).
ברי, כי עד למועד שבו חתם התובע כמסב, הוא לא היה "אוחז" בשטר, כי אם רק "מחזיק" בו. סעיף 1 לפקודת השיטריות [נוסח חדש] מגדיר "אוחז" כך: "מי שהוא הנפרע או הנסב של שטר או של שטר-חוב ומחזיק בו, או מי שהוא המוכ"ז". קרי – כאשר אין מדובר בשטר למוכ"ז (ובעניינינו אין מדובר בשטר מסוג זה), קיימים שני תנאים מצטברים לקיומה של "אחיזה" בשטר: החזקה פיזית בשטר ("ומחזיק בו"); מעמד של נפרע או נסב על פני השטר.
...
אני סבור שבנסיבות אלה, הנטל להוכיח כי העסקה היא עסקת הלוואה, המוסדרת בחוק ההסדרה, ולא עסקת ניכיון "קלאסית" הוא נטל כבד, והוא מוטל על הנתבע, בהיות ההליך שטרי במהותו.
אשר על כן, ומשלא הוכיח הנתבע בכל ראיה כי השיק נושא הליך זה נמסר לידי התובע במסגרת עסקת הלוואה, אני קובע כי העסקה שבין ראד טיק ובין התובע הייתה עסקת ניכיון, אשר אינה כפופה להוראות חוק ההסדרה, ודוחה את טענות הנתבע הנובעות מחוק ההסדרה.
הפועל היוצא הוא, כי התביעה מתקבלת במלואה.
אני מחייב את הנתבע לשלם לתובע את סכום השטר במלואו, בצירוף הפרשי הצמדה וריבית כפי שהצטברו בתיק ההוצאה לפועל עד למועד הפירעון המלא.
אני מחייב את הנתבע בהוצאות התובע בסך 4,000 ₪, אשר כוללות את ההוצאות שנפסקו במסגרת החלטתי מיום 19.2.2014, וכן בשכ"ט עו"ד בסך 7,500 ₪, שהוא סכום מופחת, בשל התנהלת התובע וב"כ כאמור בסעיף 11 לפסק דין זה. סכומים אלה יצטרפו לסכום קרן החוב בתיק ההוצאה לפועל, ויישאו הפרשי הצמדה וריבית כחוק מהיום ועד לתשלום המלא בפועל.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2015 בשלום צפת נפסק כדקלמן:

מכאן שהשיק לא הוסב, והתובע, שאינו נסב או נפרע, אינו בגדר "אוחז" בשיק זה. אחיזה הוראת סעיף 1 לפקודת השיטריות [נוסח חדש] (להלן: הפקודה), מגדירה "אוחז" כדלקמן: "מי שהוא הנפרע או הנָסָב של שטר או של שטר-חוב ומחזיק בו, או מי שהוא המוכ"ז". סעיף 30 לפקודה מסדיר סיחור שטר: סיחור מהו 30.
לרנר עומד על משמעותו של ההיסב והדרישה המהותית לקיומו לשם מעמד של "אוחז": "כדי שפלוני שאינו הנפרע יהא 'אוחז' של שטר לפקודה, על השטר להגיע אליו באמצעות שרשרת היסבים שנעשתה כדין. העברת שטר לפקודה מנפרע או מנסב לאחר, ללא חתימת היסב, פוגעת באחיזתו של מקבל המסמך. כך למשל, אם שיק נמשך לפקודת חברה פלונית והוסב באמצעות הטבעת חותמתה של החברה וחתימתו של מנהל אחד, במקום שתי חתימות הנדרשות על ידי תקנון החברה, מקבל השטר אינו נסב ולכן אינו אוחז בשטר" (שם, בע' 206; ההדגשה הוספה).
...
המסקנה לאור האמור היא כי התובע לא הוכיח את עילתו השטרית כערב לפרעון שיקים 2 ו-3.
סוף דבר התביעה נדחית.
התובע ישלם לנתבעת שכר טרחת עורך דין בסך 26,000 ₪.

בהליך תיק פלילי (ת"פ) שהוגש בשנת 2005 בהמחוזי תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

פעולה הנעשית בכוונת מירמה, ולא מטעות בתום לב-המבצע פעולה שכזו עלול לחוב בגינה בעבירה פלילית של זיוף (סעיף 15.3 עמ' 446 לספר), פרופ' לרנר מציין, בין השאר: "הגדרת הדין הפלילי רחבה מהגדרה הזיוף בפקודת השיטריות. כך, למשל, המקרה השני שהוזכר במבוא, שמעון שחתם על שטר 'ראובן', בהציגו עצמו כשלוחו של האחרון, ייחשב לזייפן לפי הדין הפלילי, ואילו על פי סעיף 23 לפקודה זו חתימה ללא רשות שאינה עולה לכדי זיוף. כמו כן, מבחינה הפקודה בין זיוף החתימה לבין שינוי חלק אחר בשטר, ולהבחנה זו אין חשיבות בדין העונשי. נוסף לכך, לפי דיני השיטריות, חתימה של אדם בשם אחר שאינו שמו, אינה נחשבת לזיוף, אם לא מתעוררת בעיה בזיהוי החותם, והלה לא התכוון לחייב בחתימתו אדם אחר, אך ספק אם דיני העונשין יאמצו הבחנה זהה". (שם, עמ' 450).
לאור מסקנתי דלעיל, מתייתר הדיון במשמעות חתימות ההיסב על פי פקודת השיטריות.
...
סוף דבר: נאשם 1 מורשע בעבירות לפי סעיפים 3(א) ו-4 לחוק איסור הלבנת הון.
נאשם 2 מורשע בעבירות לפי סעיפים 415, 418, 420 לחוק העונשין ו-עבירות לפי סעיפים 3(א) ו-4 לחוק איסור הלבנת הון.
נאשם 3 מורשע בעבירות לפי סעיפים 415, 418, 420 לחוק העונשין ו-עבירות לפי סעיפים 3(א) ו-4 לחוק איסור הלבנת הון.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו