מה גם שמרבית עדותו בהקשר זה, לא נתמכה בכל ראיה, למרות שלא הייתה כל מניעה לעשות כן. כך למשל, לעניין קבלת העתק ההמחאות לפני המחיקה בלבד מהועדה (שלא הוצגה ולו דוגמא בודדת לכך, למרות שנטען כי הוצגו באורח מסודר על ידי הנתבעת); כך למשל לעניין אי קבלת ספחי ההמחאות מהועדה בהם נרשמו פרטי התיק והמוטב; כך למשל לעניין אי המצאת דפי החשבון בהם, לדברי רו"ח סרדל, מצוין רק שההמחאה ניפרעה, אך לא אם ניפרעה במזומן ולידי מי; וכך למשל לעניין אי קבלה מהועדה של הודעות הודעות הבנק לאחר פרעון כל המחאה, אם וככל שנשלחו (ראו: עמוד 13 לפרוטוקול שורות 14-26; עמוד 15 שורות 4-18).
האם הבנק הפר חובתו זו כלפי הועדה?
מצינו כי הבנק כיבד המחאות ופרע אותן במזומן לידי צד ג', שאינו המוטב, חרף הוריה מפורשת על גבי ההמחאה, אשר שונתה באורח גלוי לעין, ובלא שהשינוי נחתם על ידי בעלי זכויות החתימה בחשבון הבנק.
כאמור ב- ע"א 550/66 שטאובר נ' בנק המזרחי בע"מ, פ"ד כב(1) 240 (1968) – להלן "ענין שטאובר"):
"...שיק אשר חתימת עושהו זוייפה, אינו אלא פיסת נייר בעלמא, ואין שם של שיק ראוי שייקרא עליו כלל; ובנק המשלם כסף על פי פיסת נייר שכזאת, פשיטא שאינו יכול לחזור ולהפרע ממי שלא חתם עליה כל עיקר".
(וראו גם: ע"א 542/87 קופת אשראי וחיסכון אגודה הדדית בע"מ נ' עוואד פ"ד מד(1) 422 (1990) – להלן "ענין קופת אשראי"; ענין ונזה; וראו גם: ענין צ'רקוב, שם; ת.א (מחוזי ת"א) רוקח נ' בנק איגוד לישראל בע"מ (11.1.07); א' ברק "זיוף במשיכת שיק: מטרה ואמצעים בחלוקת הסיכון בין הבנק ללקוחו" משפטים א 134, 137 (תשכ"ח-תשכ"ט)- להלן "מאמר ברק").
קולעים לענייננו דברי בית המשפט בעיניין אלום: "דוגמאת חתימה אינה נמסרת לבנק על ידי הלקוח ללא תכלית, אלא על מנת שייעשה בה שימוש, בעת הצורך, ובכלל זה, לשם השוואתה אל מול חתימות אחרות המתיימרות להיות חתימת הלקוח. במילים אחרות, דוגמאת חתימה אינה מופקדת בידי הבנק בעלמא, ולשם שמירתה בלבד, אלא אמורה להוות כלי עבודה יומיומי, לצורך וידוא אמתות חתימותיהם של מורשי חתימה על גבי שיקים, או על גבי בקשות להעברת כספים בפקסימליה".
יתירה מכך.
...
משכך, ובשים לב גם לשיקולי פיזור הנזק ומדיניות ראויה - דין הטענה להידחות (וראו גם: ע"א 8068/01 איילון חברה לביטוח בע"מ נ' מנהל עיזבון אופלגר ז"ל, פ"ד נט(2) 349 (2004); עניין זנוה).
על כן, ולאחר שבחנתי את מלוא הנסיבות והשיקולים הנדרשים, לרבות כמפורט לעיל, וההמחאות שנותרו – מצאתי להעמיד את האשם התרם ביחסים בין הוועדה ובין הבנק, בשיעור של 30%.
לעניין זה קולעים, בשינויים המחייבים, דברי כב' השופט ד. מינץ בעניין חברת יהלומי: "התמונה המצטיירת מן הערעורים דנא מטרידה עד מאד... המדינה ישנה על זכויותיה ולא ביצעה מעקב, כנדרש, אחר הכספים המגיעים לה. אזכיר ואדגיש, הכספים אותם העניקה המדינה כספי הציבור הם והחובות שנוצרו כלפי הציבור הם. המעקב אחר חובות אלו וגבייתם על ידי המדינה, גם במסגרת התקשרויותיה במשפט הפרטי, מהווים אינטרס של הציבור כולו והרשות המנהלית אינה אלא שליח ציבור לעניין זה. בענייננו, המדינה לא מילאה נאמנה תפקיד זה במהלך השנים. יש לקוות כי הגורמים הרלוונטיים ייתנו דעתם לכך".
סוף דבר
אני מחייבת את הנתבעת מס' 1 (איתסאר בדארנה) לשלם לתובעת סכום של 76,970 ₪, וכן שכר טרחת עו"ד ומע"מ כחוק בסכום כולל של 18,000 ₪.