מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

מעצר מינהלי: זכות החקירה של העצור

בהליך ערעור תיק פלילי בניה (עתפ"ב) שהוגש בשנת 2018 בהמחוזי ירושלים נפסק כדקלמן:

הוא הקיש בין חובת חקירת עצור מינהלי שאינה מהוה תנאי מתלה לתוקף הצוו המינהלי לענייננו, וקבע כי עצם זימון המערער למסור את גירסתו ועמדתו אינו מרחיב את הנוהל הקבוע בחוק לשם הוצאת צו ההריסה המינהלי.
בעיניין זה ציין בצדק בית משפט קמא, כי ציר הזמן מונע זכות טיעון בהליך מעצר והפנה לסעיף 60א(ז) לחוק סדר הדין הפלילי [נוסח משולב], התשמ"ב- 1982, הקובע כי זכות טיעון טרם הגשת כתב אישום לא תנתן לעצור וזאת מן הטעם שמעצר קצוב בפרקי זמן חקוקים ולא ניתן לקיים הליך טיעון מלא תוך שמירה על תקופות המעצר החקוקות.
...
לפיכך, לא מצאתי כי יש יסוד לטענת המערער שתחילת הוצאת הצו טרם קיום החקירה מובילה למסקנה בדבר פגם שנפל בהליך המנהלי היורד לשורשו של הליך.
נוכח כל האמור לעיל מתבקשת המסקנה, כי לא נמצאה כל עילה לביטולו של הצו אשר הוצא כדין, ועל כן לא מצאתי מקום להתערב בקביעות בית משפט קמא נושא הערעור, למעט האמור לעניין הפיקדון.
לפיכך, אני דוחה את הערעור ומורה כי צו ההריסה יוותר על כנו והוא יכנס לתוקפו ביום 16.12.18.

בהליך בקשות עירייה אחרות (בע"א) שהוגש בשנת 2018 בעניינים מקומיים ירושלים נפסק כדקלמן:

חובת חקירת עצור מנהלי אינה מהוה תנאי מתלה לתוקף הצוו המנהלי.
ציר הזמן מונע זכות טיעון גם בעיניין מעצר רגיל: סעיף 60א(ז) לחוק סדר הדין הפלילי [נוסח משולב], התשמ"ב-1982 קובע כי זכות טיעון טרם הגשת כתב האישום לא תנתן לעצור - וזאת מן הטעם שמעצר קצוב בפרקי זמן חקוקים ולא ניתן לקיים הליך טיעון מלא (על פרקי הזמן הנחוצים לשם כך) תוך שמירה על תקופות המעצר החקוקות.
...
הואיל ובמקרה דנן, מדובר בחקיקה עדכנית ביותר (תיקון 116 לחוק) המהווה עיצוב מחודש של נוהל דומה שהיה קבוע טרם לכן, סבורני כי אין מקום לסבור כי פסק דינו של בית המשפט העליון במובן של הטלת חובת חקירה יכול לחול על מקרה של הוצאת צו מינהלי על פי חוק התכנון והבניה.
הואיל ונוהל הוצאת צו מינהלי על פי החוק קבוע באופן סדור ומדוקדק (וכבר בכתב התשובה הוכח כי הנוהל קויים במלואו), הרי שאין יסוד לטענות ב"כ המשיב כאילו תחילת הוצאת הצו טרם קיום החקירה מובילה למסקנה בדבר פגם בהליך המינהלי היורד לשורשו של ההליך ובטלות הצו.
סוף דבר לא מתקיימת עילה לפי סעיף 229 לחוק לביטול הצו.
הבקשה לביטול צו ההריסה המינהלי נדחית.

בהליך עמ"מ (עמ"מ) שהוגש בשנת 2022 בעליון נפסק כדקלמן:

המערער תושב חורה, בעל עבר פלילי בעבירות נגד בטחון המדינה בגינן נגזרו עליו בעבר עונשי מאסר בפועל, נעצר לחקירה פלילית ביום 2.4.2022 ומעצרו הוארך לצרכי חקירה בהחלטת בית משפט השלום.
אין חולק כי מעצר מנהלי הוא כלי רב-עצמה בעל השלכות לא פשוטות על זכויות הפרט, וכי יש להקפיד על שימוש בו רק במצבים קצוניים ובלית ברירה אחרת (עמ"מ 4489/21 פלוני נ' מדינת ישראל, פסקה 9 (5.8.2021); עמ"מ 3087/22 פלוני נ' מדינת ישראל, פסקה 7 (29.5.2022)).
...
לאחר שעיינתי בערעור על נספחיו, בחומר החסוי שהוגש לעיוני וכן שמיעת טענות הצדדים, כמו גם הסברים שניתנו לי בעל-פה על ידי גורמי הביטחון, הגעתי לכלל מסקנה כי דין הערעור להידחות.
ברם, שוכנעתי כי מקרה זה נמנה עם המקרים המצדיקים שימוש באמצעי חריג זה. מהחומר החסוי ומההבהרות שניתנו לי במעמד צד אחד, ניכר כי נשקפת מהמערער סכנה ממשית הקרובה לוודאות לביטחון המדינה והציבור.
הערעור נדחה.

בהליך תיק רבני (רבני) שהוגש בשנת 2023 ברבני ירושלים נפסק כדקלמן:

ואשר לאי־היכולת לחקור – את שאין הצדדים יכולים לחקור אין הם יכולים לחקור גם בנוגע לעמדה הגלויה, ואת שיכולים הם לחקור, לא כחקירת עד אלא כחקירתו של בעל דין הטוען כך או אחרת, או לטעון נגדו – יכולים הם כלפי העמדה הגלויה כשמתוך כך אפשר שתוזם או תאשש גם השלמתה שעמדה החסויה.
וכאמור לעיל, היותה של האפוטרופוס לדין מייצג של צד, הלוא הוא הקטינים עצמם, שאינו אמור להחקר על עמדתו אינה טעם מדוע לא להתיר לה את הגשת העמדה החסויה אלא להפך: ככל ש"בשורה התחתונה" ידועה עמדתה מן העמדה הגלויה, ויכולים הצדדים לטעון נגדה, הרי שהפגיעה בהם בשל השלמתה בעמדה חסויה שאינה אלא מבהירה יותר את נימוקיה של זו הגלויה – פחותה משהייתה לו הייתה להם זכות לחקור את כותב העמדה כחקירת עד. ומכאן שההבדל שבין עובד סוצאלי לאפוטרופוס לדין אינו פרכה להשוואה שבעניינינו אלא חזוק לה בדרך קל־וחומר: אם עובד סוצאלי, שנחוץ לאפשר לחוקרו על אודות התסקיר, רשאי לעיתים להגיש תסקיר חסוי אף שהדבר פוגע בזכות לחוקרו – קל־וחומר לאפוטרופוס, שאומנם אפשר לחלוק על עמדתו אבל אין לצדדים זכות לחוקרו עליה, שתוכל להפגע בשל עמדתו המשלימה החסויה, שדין הוא שיוכל להגיש עמדה כזו במקרה הצורך והדבר לא ייחשב פגיעה, וודאי לא בלתי־צודקת ובלתי מידתית, בזכויות הצדדים.
] עוד ייטען כי הוראה להפיכת ראיה לראייה חסויה צריכה להיות מנומקת כדבעי, דבר שלא נעשה בעיניינו, ובאופן הגרוע יותר מהליכי מעצר מינהלי בהם ניתן להגיש ראיה חסויה, רק לאחר שבית המשפט מכריע כי מדובר בראיה שעתידה לפגוע בבטחון המדינה וכיוצא בזה, כאשר ניתן לצדדים לטעון לפחות לעניין עצם הטלת החיסיון, בעוד שבעניינינו ההכרעה בדבר החיסיון נעשתה בדיעבד, ומבלי שאף הוצג כל נימוק המצדיק את הפיכת חוות הדעת לחסויה ומשל מדובר בהליכים חיסויים עוד יותר מהליכי מעצר מינהלי.
...
אלא מאי? בשל היות האפוטרופוס מינוי של בית הדין עצמו ובשל אי־נוכחותו של "מרשו" היינו הקטין בדיון עצמו, כשיכולתו של הלה לטעון שלא בטיעוני מייצגו או אף לומר כי מייצגו אינו מייצגו נאמנה, נוצרת קונסטרוקציה משפטית מורכבת שבה בית הדין צריך מחד גיסא לשמש כ'אביהם של קטינים' בעצמו ולוודא במסגרת זאת כי מי שטוען בשמם עושה מלאכתו נאמנה, ומאידך גיסא צריך הוא לדון בטענותיהם כצד לדיון שכנגדו עומדים גם הצדדים האחרים, וכך גם האפוטרופוס לדין – מחד גיסא חב חובת נאמנות ישירה לקטינים שאותם הוא מייצג ומאידך גיסא לבית הדין, שמכוחו וכידו הארוכה התמנה (אם כי גם זאת בסופו של דבר – למען הקטינים), ומבקש הוא להבהיר כיצד מתיישבת עמדתו עם מינוי זה, היינו להראות כי אכן העמדה שמציג הוא בשם הקטינים ראויה להיחשב עמדתם שלהם.
אך למעשה אין אנו זקוקים לטעם זה, נוכח כל האמור לעיל.
סוף דבר: עו"ד בן דוד שמונתה אפוטרופא לדין של הקטינים ילדי הצדדים תתווסף כ'גורם' ו'צד' בתיק זה, כפי שנרשמה בכותרת החלטתי זו, ותורשה לעיין בתיק זה וביתר תיקי הצדדים שעניינם בהחזקת הילדים והסדרי השהות.

בהליך עמ"מ (עמ"מ) שהוגש בשנת 2024 בעליון נפסק כדקלמן:

באשר לטענה כי לא מוצה האפיק הפלילי, נקבע כי המערער והאחרים נעצרו בשלב מיתקדם של החקירה הפלילית, וכי ההחלטה שלא להעמידם לדין נבעה, בין היתר, משמירה על חיסיון מקורות ואמצעים של הרשות החוקרת.
עוד נקבע כי העצירים נחקרו בשנית גם לאחר ביצוע המעצר המינהלי, וכי לנוכח הקף החקירה שקדמה למעצרם ושמירתם על זכות השתיקה, לא ניתן לומר כי מדובר בחקירות שנעשו כדי "לצאת ידי חובה". באשר לטענה כי לא ננקטו כלפי העצירים חלופות מעצר פוגעניות פחות, קבע בית המשפט המחוזי כי יש לדחותה – זאת, לנוכח האינדיקציות הקיימות להשתתפותם בהתפרעויות ובמעשי אלימות קשים סמוך לפני מעצרם, וכן לנוכח מידע מודיעיני שהוצג, לפיו אלה הפרו מספר פעמים הגבלות מינהליות שהוטלו עליהם בעבר.
...
דיון והכרעה לאחר ששקלתי את טענות הצדדים, ובחנתי את החומר החסוי שהוגש לעיוני, הגעתי לכלל מסקנה כי דין הערעור להידחות.
לאחר שהוצג לפניי החומר החסוי בעניינו של המערער, שוכנעתי כי בדין דחה בית המשפט המחוזי את טענותיו, ולא מצאתי להתערב במסקנתו של בית המשפט לפיה לא ניתן, בשלב זה, לאיין את המסוכנות הנשקפת מן המערער באמצעות חלופת מעצר.
לנוכח האינדיקציות למעורבות המערער באירועי אלימות קשים כלפי האוכלוסייה הפלסטינית סמוך לפני מעצרו; ולנוכח הפרת הגבלות מינהליות שהוטלו עליו בעבר – שוכנעתי כי מעצרו לעת הזו אכן נדרש לצורך שמירה על ביטחון הציבור וביטחון המדינה.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו