מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

מעמדם של מבקשים כצד מעוניין בדבר בבקשה לביטול צו קיום צוואה

בהליך ת"ע (ת"ע) שהוגש בשנת 2022 בבתי המשפט לענייני משפחה נפסק כדקלמן:

בין לבין, עתר המבקש 11, אחיו של המבקש 1, בבקשה להצטרף להליך הנידון בטענה שאף הוא "מעונין בדבר". ב"כ היועמ"ש והמשיבים סברו שהמבקשים 1 ו-11 אינם צד "מעונין בדבר". אין חולק שהן המבקש 1 והן המבקש 11 אינם נמנים על יורשיה על פי דין של המנוחה, או על הזוכים עפ"י צוואה כלשהיא.
בנסיבות אלו, יש לבחון מהו מעמדם לעתור בבקשה לביטול צו קיום צוואת המנוחה והאם יש לראותם כצד "מעונין בדבר". בהחלטה מיום 11.5.21 נתבקשו הצדדים ליתן עמדתם באשר לצורך בקיום דיון פרונטלי, ונקבע שדין העידר תגובה כדין הסכמה להכרעה בהליך על יסוד החומר המונח בתיק בית המשפט.
...
לאחר עיון בכלל טענות הצדדים ובחומר שהונח לפני הגעתי לכלל מסקנה שהן המבקש 1 והן המבקש 11 אינם עונים על הגדרת צד "מעונין בדבר" ומשכך הם נעדרי מעמד לבקש לבטל את צו קיום הצוואה.
השאלה אם נכסים שאותם צווה מנוח בצוואתו אכן היו בבעלותו אם לאו אינה ענין לבית המשפט בדונו בשאלה האם להיעתר לבקשה למתן צו קיום צוואה [ת"א 1168/86 צוואת המנוח יוסף וינשטין ז"ל פ"מ תשמ"ט (2) 184] שכן דיון בצו ירושה או קיום צוואה אינו מהווה ההליך המתאים לבירור שאלות הנוגעות להיקף העיזבון וזכויותיו הקניניות של המוריש בנכסים אותם הוא מתיימר להוריש [שילה, פירוש לחוק הירושה, עמ' 42].
לפיכך נדחית על הסף בקשת המבקש 1 לבטל את צו קיום הצוואה, ונדחית בקשת המבקש 11 להצטרף להליך.

בהליך ת"ע (ת"ע) שהוגש בשנת 2022 בבתי המשפט לענייני משפחה נפסק כדקלמן:

עניינה של החלטה זו הוא עתירת המבקשת לביטול צו קיום צוואת אם הצדדים המנוחה, .
ובמעמד זה נחתם על ידיהם מיסמך הנושא כותרת "הסכמה לצוו קיום צוואה אחר עיזבון המנוחה ...
(א) נתן רשם לעינייני ירושה או ביהמ"ש, צו ירושה או צו קיום, רשאי כל אחד מהם, לגבי צוים שנתן, לפי בקשת מעוניין בדבר, לתקנם או לבטלם על סמך עובדות או טענות שלא היו בפניו בזמן מתן הצוו, ואולם, ראה רשם לעינייני ירושה שלא להזקק לעובדה או לטענה שהמבקש יכול היה להביאם לפני מתן הצוו, או שיכול היה להביאה לאחר מכן, ולא עשה כן בהזדמנות הסמוכה הראשונה, יעביר את הבקשה לביהמ"ש".
...
אמנם המבקשת הגישה מסמכים מהם ניתן ללמוד, כי בשנת 2018 היא קיבלה טיפול כימותרפי, אך מכאן ועד למסקנה, כי מחמת הטיפול לא הייתה כשירה היא לבצע פעולה משפטית ו/או כי לא היה בידה להבין הסיטואציה בה נחתם כתב הוויתור ו/או תכנו, המרחק רב. כך או כך, מאז שנת 2018 עת קיבלה הטיפול, כאמור, ועד למועד בו נפתחו ההליכים בבית משפט זה בעניין הזכויות במשק חלפה תקופה לא מבוטלת של כשנתיים ימים, כאמור, ומשכך, אין בידי לקבל טענות המבקשת.
5 , מסקנה זו מתחייבת גם לאורן של תקנות סדר הדין האזרחי, התשע"ט 2018- המטילות על בית המשפט החובה לאזן בין האינטרס של בעלי הדין ובין האינטרס הציבורי, ובתוך כך להבטיח קיומו של הליך משפטי צודק, מהיר ויעיל.
נוכח האמור, מצאתי כי לא עלה בידי המבקשת לצלוח המשוכה שמציב סעיף 72 לחוק הירושה ולהצדיק השיהוי בהגשת הבקשה, ולכן מצאתי כבר בשלב זה לקבוע, כי אין מקום לדון בבקשה לביטול צו קיום הצוואה, ואני מורה על מחיקתה ועל סגירת התיק שבכותרת.

בהליך ת"ע שהוגש בשנת 2022 בבתי המשפט לענייני משפחה נפסק כדקלמן:

כמו כן הגיש המבקש ביום 15.10.2020 בקשה למתן צו מניעה במעמד צד אחד, במסגרתה עתר כנגד מנהל העזבון לעיכוב מכירת הדירה, עד למתן פסק דין בתביעה שיגיש לביטול צו קיום צוואת המנוחה.
עם זאת, סעיף 72(א) לחוק הירושה תשכ"ה - 1965 תוחם את המסגרת החוקית בגדרה יכול בית המשפט לחרוג מכלל סופיות הדיון ולתקן או לבטל צו קיום/צו ירושה אשר ניתנו: "נתן רשם לעניני ירושה או בית משפט צו ירושה או צו קיום, רשאי כל אחד מהם, לגבי צוים שנתן, לפי בקשת מעוניין בדבר, לתקנם או לבטלם על סמך עובדות או טענות שלא היו בפניו בזמן מתן הצוו; ואולם ראה רשם לעניני ירושה שלא להזקק לעובדה או לטענה שהמבקש יכול היה להביאה לפני מתן הצוו, או שיכול היה להביאה לאחר מכן ולא עשה כן בהזדמנות הסבירה הראשונה, יעביר את הבקשה לבית המשפט". בנקודה זו ראוי להבהיר כי ביטול צו קיום צוואה או צו ירושה, לא ייעשה כדבר שבשיגרה אלא אך ורק במקרים חריגים, בהם מתקיימת מערכת נסיבות מיוחדת.
סוף דבר, הנני מורה על סילוקה על הסף של הבקשה לביטול צו קיום צוואתה של המנוחה מיום 27.7.2016.
...
במקרה זה כאמור, לא שוכנעתי כי המבקש היה מנוע מלהתנגד לבקשה (לה הסכים במפורש פעמיים!) בזמן אמת או בסמוך אחרי הינתנה.
נוכח המסקנה אליה הגענו, אין מקום לדון בטענות המבקש ביחס לפגמים כאלה או אחרים בצוואה ההדדית אשר פוסלים אותה, כטענתו.
סוף דבר, הנני מורה על סילוקה על הסף של הבקשה לביטול צו קיום צוואתה של המנוחה מיום 27.7.2016.

בהליך ת"ע שהוגש בשנת 2023 בבתי המשפט לענייני משפחה נפסק כדקלמן:

(א) נתן רשם לעינייני ירושה או ביהמ"ש, צו ירושה או צו קיום, רשאי כל אחד מהם, לגבי צוים שנתן, לפי בקשת מעוניין בדבר, לתקנם או לבטלם על סמך עובדות או טענות שלא היו בפניו בזמן מתן הצוו, ואולם, ראה רשם לעינייני ירושה שלא להזקק לעובדה או לטענה שהמבקש יכול היה להביאם לפני מתן הצוו, או שיכול היה להביאה לאחר מכן, ולא עשה כן בהזדמנות הסמוכה הראשונה, יעביר את הבקשה לביהמ"ש. "
עסקינן במנוחה אשר היתה עורכת דין אשר לטענת המבקש עסקה עשרות שנים במעמד אישי ועריכת צוואות וניתן רק להניח כי לא בכדי הוסיפה הערה זו המופנית למי שיבוא בטענות ושלא היה בכוונתה להוריש לו דבר מעבר לסכום של 10 ₪.
גם אם נפל פגם צורני בצוואה, ולמעשה לא נפל (ראה גם החלק הנוגע לעדותו של הנוטריון פלמוני) , הרי שאין מניעה לרפא אותו ובמקרה זה הנזק שבביטול צו קיום הצוואה בצורה פורמאלית, כאשר מעבר לצוואה זו יש שתי צוואות מוקדמות שבאף אחת מהן המבקש איננו זוכה, במקרה כזה הנזק יעלה על כל תועלת ומעבר לכך, הדבר יהווה פגיעה ברצון המצווה, המנוחה שלפנינו ששני הצדדים מאשרים ומדגישים כי המשיבה מס' 1, היתה לה כבת והמשיבים 2-4 היו לה כנכדים.
על אחת כמה וכמה הדברים אמורים, כאשר גם אם היה מבוטל צו קיום הצוואה, היה צריך לפנות בית המשפט לאפשרות קיומה של צוואה זהה שנערכה 4 שנים קודם לכן עם תוכן זהה, תוך מעורבות עדה שבהליך שבפנינו הובאה ובאה כעדה מטעמו של המבקש.
...
עקרון העל בדיני הירושה במדינת ישראל, הוא כיבוד רצון המצווה ולא יעלה על הדעת שבשל פגם צורני פעוט, כאשר כל יתר הטענות לא זו בלבד שנדחות, אלא אף מאשררות את הגיונן של הצוואה, יורה בית המשפט על ביטול הצוואה תוך פגיעה ברצון המצווה.
סבורני כי כל מרכיבי היסוד הצוואה התקיימו וצו קיום הצוואה ניתן כדין.
עסקינן במנוחה שהיתה עצמאית בכל היבט בחייה, וכאמור הובאו עדים הן מטעם המבקש והן מטעם המשיבים שתמכו בענין זה. לאור כל האמור הבקשה לביטול צו קיום צוואה נדחית על הסף.

בהליך ת"ע שהוגש בשנת 2023 בבתי המשפט לענייני משפחה נפסק כדקלמן:

אלא שבסופו של יום ישיבה במעמד כלל הצדדים לא היתקיימה (ראו החלטות מימים 13.7.21 ו – 14.7.21).
דיון והכרעה לאחר עיון בכלל המצוי בתיק ומששמעתי את הצדדים, שוכנעתי כי לאור דבר גילוי הצוואה המאוחרת יש מקום לחדול כבר עתה מניהול ההליכים שלפני שלא לצורך, עת דין הבקשות להיתקבל וכפועל יוצא, דין הצוו להתבטל ; זאת הגם שלא מנימוקיהם המקוריים של המבקשים.
האפשרות להדרש לביטול או לתיקון צו ירושה מנויה בסעיף 72 (א) לחוק הירושה, התשכ"ה - 1965 (להלן: "חוק הירושה"), אשר מורנו כדלקמן: " ...נתן רשם לעניני ירושה או בית משפט צו ירושה או צו קיום, רשאי כל אחד מהם, לגבי צוים שנתן, לפי בקשת מעוניין בדבר, לתקנם או לבטלם על סמך עובדות או טענות שלא היו בפני בזמן מתן הצוו ; ואולם ראה רשם לעניני ירושה שלא להזקק לעובדה או לטענה שהמבקש יכול היה להביאה לפני מתן הצוו, או שיכול היה להביאה לאחר מכן ולא עשה כן בהזדמנות הסבירה הראשונה, יעביר את הבקשה לבית המשפט...." (שם).
...
כפועל יוצא, בהסכמת הצדדים הופסק הדיון, וניתנה החלטתי לפיה בנסיבות אלה, לכאורה קמה עילה נפרדת וחדשה לביטול הצו, ביחס לצוואה שכזכור נעשתה לפי הנטען בשנת 2010.
דיון והכרעה לאחר עיון בכלל המצוי בתיק ומששמעתי את הצדדים, שוכנעתי כי לאור דבר גילוי הצוואה המאוחרת יש מקום לחדול כבר עתה מניהול ההליכים שלפני שלא לצורך, עת דין הבקשות להתקבל וכפועל יוצא, דין הצו להתבטל ; זאת הגם שלא מנימוקיהם המקוריים של המבקשים.
סיכום אופרטיבי פועל יוצא של מכלול האמור לעיל הוא שדין הבקשות להתקבל, ובהתאם דין הצו להתבטל, וכך אני מורה.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו