מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

מעמד משפטי של נציגות בית משותף בתביעה

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2020 בהמחוזי תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

לעניין סעיף 69 לחוק המקרקעין נטען שמרבית העניינים בכתב התביעה נוגעים לרכוש המשותף וממילא ישנה סמכות לנציגות, ובנוסף אין בסעיף 69 לחוק המקרקעין כדי למנוע מהנציגות להגיש תביעה בגין סוגיות קנייניות וזאת בהתאם לאמור בסעיף 4 לחוק השליחות, תשכ"ה 1965 (להלן:"חוק השליחות") לעניין זה הפניתה המשיבה לפסק דינו של השופט שמגר, כתוארו אז, בעיניין ע"א 98/80 נציגות הבית המשותף רחוב רבי עקיבא 77 נ' קדמת לוד בע"מ פ"ד לו(2) 21 (1981) (להלן: "פס"ד קדמת לוד").
ולעניין זה ר' דבריו של כב' השופט הנדל בעיניין רע"א 1025/17 נאות מזרחי בע"מ נ' נציגות הבית המשותף מנדל זינגר 23 חיפה (פורסם בנבו, 27.6.2017) (להלן:"פס"ד נאות מזרחי"): "... שאלת מעמדה של נציגות הבית המשותף העסיקה בעבר את בית משפט זה. ההלכה קובעת כי הנציגות כשרה להיות צד לפעולות משפטיות שונות, אולם כשרות זו מוגבלת בגדרי סעיף 69 לחוק המקרקעין, התוחם את גבולותיה לעניינים הנוגעים "להחזקתו התקינה ולניהולו של הבית המשותף". לדברי הנשיא א' ברק, נציגות בית משותף רשאית לבצע פעולות משפטיות שונות בשם הדיירים ביחס לעניינים הכרוכים בתחומים המשותפים לכלל הדיירים, בדגש על ניהול הרכוש המשותף.
...
דיון והכרעה לאחר שעיינתי בטענות הצדדים ובשים לב להוראות הדין וההלכה הפסוקה , אני מורה על דחיית במלואה.
הגעתי לכלל מסקנה שאין זהו מסוג המקרים בהם יש להורות על דחיה על הסף, במיוחד בפרויקט סבוך שכזה, עם ריבוי צדדים וסכומי תביעה כה גבוהים.
ד.סוף דבר אשר על כן, דין בקשת המבקשים להידחות.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2021 בשלום נצרת נפסק כדקלמן:

מסביר זאת השופט שמגר בע"א 98/80 נציגות הבית המשותף רחוב רבי עקיבא 77 לוד נ' קדמת לוד בע"מ , פ"ד לו (2) 21) (1981), בזו הלשון: "מהוראות החוק והתקנות עולה, כי הנציגות נבחרת על ידי האספה הכללית של בעלי הדירות בבית המשותף הוא הגוף המבצע של הבית המשותף, שמתפקידו לטפל בכל העניינים הכרוכים בתחומים המשותפים לכל הדיירים. מטבע הדברים הכוונה לניהול הפנימי השוטף של הבניין ובעיקר בכל הנוגע לרכוש המשותף, אופן השמוש בו, החזקתו התקינה, ביצוע תיקונים בשעת הצורך, גביית הוצאות ההפעלה השונות וכדומה. החוק הקנה לנציגות הבית המשותף, לצורך ביצוע תפקידיה, מעמד משפטי מיוחד: על פי האמור בסעיף 69 הנ"ל ניתנת לנציגות הבית המשותף בתור שכזו כשרות להיות צד לפעולות משפטיות שונות, אולם כשרות זו מוגבלת ומסויגת בסעיף עצמו, התוחם את גבולותיה לעניינים הנוגעים "להחזקתו התקינה ולניהולו של הבית המשותף". (ראה גם רע"א 46/94 אברגוב נ' הממונה על מירשם המקרקעין).נ כאמור, לנציגות הבית המשותף מוענקת הכשרות המשפטית לבצע פעולות משפטיות בשם כל דיירי הבניין, ובין השאר לתבוע נזקים בשל ליקויי בניה ברכוש המשותף.
בהקשר זה יפים דבריו של כב' השופט הנדל בעיניין רע"א 1025/17 נאות מזרחי בע"מ נ' נציגות הבית המשותף מנדל זינגר 23 חיפה (27/06/2017): "... שאלת מעמדה של נציגות הבית המשותף העסיקה בעבר את בית משפט זה. ההלכה קובעת כי הנציגות כשרה להיות צד לפעולות משפטיות שונות, אולם כשרות זו מוגבלת בגדרי סעיף 69 לחוק המקרקעין, התוחם את גבולותיה לעניינים הנוגעים "להחזקתו התקינה ולניהולו של הבית המשותף". לדברי הנשיא א' ברק, נציגות בית משותף רשאית לבצע פעולות משפטיות שונות בשם הדיירים ביחס לעניינים הכרוכים בתחומים המשותפים לכלל הדיירים, בדגש על ניהול הרכוש המשותף.
...
דינה של טענה זו להידחות, גם לו צדקה הנתבעת מבחינה עובדתית.
עם זאת, סבורני כי אין בכך כדי להעיד על העדר תוקף רישיונו של המהנדס.
שכן באותה שאילתה מופיעה הערה כי "תוקף רישיון המהנדס/אדריכל מתעדכן באתר המשרד רק לאחר תשלום האגרה וקליטתו במערכת, אי לכך מומלץ לבדוק פרטיו של המהנדס/האדריכל המבוקש שוש לאחר כחודש, או לחילופין באמצעות אימות נתונים מול המחלקה". סוף דבר הבקשה נדחית.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2021 בשלום רחובות נפסק כדקלמן:

החוק הקנה לנציגות הבית המשותף לצורך ביצוע תפקידיה מעמד משפטי מיוחד, כאשר על-פי האמור בסעיף 69 לחוק המקרקעין ניתנת לנציגות הבית המשותף בתור שכזו כשרות להיות צד לפעולות משפטיות שונות, אולם כשרות זו מוגבלת ומסויגת בסעיף עצמו, התוחם את גבולותיה לעניינים, הנוגעים "להחזקתו התקינה ולניהולו של הבית המשותף" (ע"א 98/80‏ ‎ ‎קדמת לוד בע"מ‎ ‎נ' נציגות הבית המשותף רחוב רבי עקיבא 77 לוד‏, פ''ד לו(2) 021; להלן: "קדמת לוד").
לא זו אף זו, עיון בהלכה הפסוקה מלמדנו, כי ככל שנציגות הבית המשותף צורפה כתובעת בפני עצמה להליך המשפטי, יש לשלם לה את מלוא הפצוי בגין הליקויים ברכוש המשותף, במובחן מתשלום הפצוי כאמור לתובעים על בסיס חלקם היחסי ברכוש המשותף, ודומה כי זו אף דרך המלך (ראו, ע"א 1772/99 זכריה זלוצין נ' דיור לעולה בע"מ, פ"ד נה(4) 203; ע"א 7799/01 יורם סלים נ' שרביב בע"מ, פ"ד נו(5) 725; ת"א 3297/01 כהן שרה נ' אנגל חברה לקבלנות כללית בע"מ (פורסם בנבו, 30.3.07); אביחי ורדי, דיני מכר דירות - ליקויי בנייה והבטחת זכויות הרוכשים (תשס"א-2001), עמוד 331).
מנגד, הנתבעים טענו כי מדובר בתביעה של נציגות הבית המשותף ולפיכך אין לפסוק פיצוי למי מיחידי התובעים.
...
בנוסף, נתתי את דעתי להפרש המשמעותי שבין סכום התביעה שכנגד הגבוה לבין הסכום שנפסק בסופו של דבר, המצדיק פסיקת חלק יחסי של האגרות וההוצאות, ומנגד לעובדה שרוב טענות התובעת התקבלו.
עם זאת, בסופו של דבר, עניינה של התביעה בתיקון הדרוש תיקון אצל הנתבעת, כאשר סביר להניח שזה נבע מכך שהתובעת פעלה באופן רשלני.
בנסיבות העניין אני קובע כי הוצאות המשפט יעמדו על הסך של 11,700 ₪ בלבד לטובת התובעת, ובמיוחד לאור תקנות 153 ו-155 לתקנות סדר הדין האזרחי, תשע"ט-2018.

בהליך ערעור שונה - אזרחי (עש"א) שהוגש בשנת 2023 בהמחוזי מרכז נפסק כדקלמן:

תמצית טענות המערער פסק הדין ניתן בחוסר סמכות - המשיבה אינה עונה להגדרת "מתחזק" שבחוק המקרקעין התשכ"ט, 1969 ( "חוק המקרקעין") , והסמכות לידון בתביעה היא לבית משפט השלום.
סעיף 69 בחוק המקרקעין קובע כי "הנציגות תשמש מורשה של כל בעלי הדירות בכל ענין הנוגע להחזקתו התקינה ולניהולו של הבית המשותף, והיא זכאית בעניינים אלה להיתקשר בחוזים ולהיות צד בכל הליך משפטי ובכל משא ומתן אחר בשם כל בעלי הדירות". באשר להקף סמכויותיה של הנציגות נקבע בע"א 98/80‏ נציגות הבית המשותף ברחוב רבי עקיבא 77 לוד נ' קדמת לוד בע"מ‎ ( פ''ד לו(2) 21, 24 (1981) כך : "מהוראות החוק והתקנון עולה, כי נציגות הבית המשותף, הנבחרת על-ידי האספה הכללית של בעלי הדירות בבית המשותף, היא הגוף המבצע של הבית המשותף, שמתפקידו לטפל בכל העניינים הכרוכים בתחומים המשותפים לכל הדיירים. מטבע הדברים הכוונה לניהול הפנימי השוטף של הבניין, ובעיקר בכל הנוגע לרכוש המשותף, אופן השמוש בו, החזקתו התקינה, ביצוע תיקונים בשעת הצורך, גביית הוצאות ההפעלה השונות וכדומה. החוק הקנה לנציגות הבית המשותף לצורך ביצוע תפקידיה מעמד משפטי מיוחד: על-פי האמור בסעיף 69 הנ"ל ניתנת לנציגות הבית המשותף בתור שכזו כשרות להיות צד לפעולות משפטיות שונות, אולם כשרות זו מוגבלת ומסויגת בסעיף עצמו, התוחם את גבולותיה לעניינים, הנוגעים "להחזקתו התקינה ולניהולו של הבית המשותף". החלטת הנציגות שהיא גוף מבצע לפטור את אחד מבעלי הדירות מתשלום דמי ההחזקה אינה בגדר סמכותה.
...
דיון ומסקנות לאחר שעיינתי בטיעוני הצדדים ובאסמכתאות שהוגשו, ולאחר ששמעתי את טענות הצדדים בדיון מיום 6.02.2023, החלטתי לדחות את הערעור.
סוף דבר לאור האמור, הערעור נדחה.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2023 בהמחוזי חיפה נפסק כדקלמן:

הנתבע טען מנגד, כטענת סף, כי התובעים נעדרים תשתית חוקית ומשפטית לניהול בית הכנסת ולהגשת תביעה זו. לטענתו, התובעת, האגודה העות'מנית (להלן: "האגודה") אינה פעילה והתובע 2 (להלן: "התובע") אינו חבר באגודה, אינו חבר העמותה שנרשמה תחת האגודה בשנת 2000, מעולם לא נבחר כדין, ולא הציג כל בסיס חוקי להוכחת מעמדו כגבאי ו/או כחבר בוועד הפועל של בית הכנסת.
במשך כל השנים, בית הכנסת לא זכה לתשומת לב ראויה מהעירייה וכל הפעילות שלו נעשתה מכספי תרומות שגייסו חברי הוועד, אלא שבחודשים האחרונים שלפני הגשת התביעה, חברי ועד בית הכנסת התמודדו עם פעולות שונות מצד הערייה, שמטרתן להקשות על מתפללי בית הכנסת, ככל הנראה נוכח העובדה שבועד בית הכנסת היו חברים שלא "יישרו קו" עם ההתנהלות הפוליטית של הערייה.
בהמשך לכך ומאחר והתובע לא שיתף פעולה עם מתפללי בית הכנסת ונציגי הערייה, הוחלט להציג אלטרנאטיבה ניהולית בבית הכנסת, אליה התגייס הנתבע.
קבוצות שונות של אנשים המקיימים פעילות משותפת, בהקשרים ובמקומות שונים, בין אם בעינייני דת, חינוך או חברה, בוחרות בחברי ועד, בדרך כלל לצורכי ייצוג חצוני, איסוף כספים, ניהול וארגון הפעילות אשר לשלמה התארגנו או המקום בו מיתנהלת, ועדיין אין בכך כדי להפוך בהכרח את הקבוצה או ההתארגנות להתאגדות משפטית.
גם אם בסופו של יום, ניתן יהיה להחיות את הפעילות באגודה מול רשות התאגידים (ואין זו השאלה העיקרית הרלוואנטית לענייננו), הרי שלא ניתן להיתעלם מהעובדה כי הפניה עם המסמכים הרלוואנטיים אל הרשות, נעשתה לאחר הגשת התביעה, כאשר ברור כי המעמד המשפטי של האגודה חייב להבחן גם בזמנים הרלוואנטיים למועד הגשת התביעה.
...
טיעון זה אין בידי לקבל, שכן שאלת הסילוק על הסף בענייננו אינה נבחנת אך על רקע זהותם או מעמדם של התובעים, אלא בזיקה לסעד אליו עתרו.
במצב דברים זה, ומכל הנימוקים שקובצו לעיל, אני סבורה כי יש להורות על סילוקה של התביעה על הסף.
סוף דבר לאור המקובץ, אני מורה על מחיקת התביעה על הסף.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו