הנתבע טוען כי פסק-הדין בהליך המקביל יוצר כלפי המבטחת מעשה בית דין, ולכל הפחות השתק פלוגתא, בכל הנוגע למניעיו של הנתבע בעת מתן המידע הכוזב; אגב כך, כי בית משפט זה אינו יכול לפעול כמעין ערכאת ערעור על בית המשפט בהליך המקביל; כי גם לגוף העניין מסתבר שלא היתה כוונת מרמה, בין היתר נוכח זאת שעצם השכרות לא היתה מונעת כסוי בטוחי, כך שלא היה אינטרס לכחש בעיניין זה; כי ממילא המבטחת מוגבלת לנימוקים שפורטו במכתב הדחייה; כי אין תשתית משפטית להסרת כסוי, נוכח העידר כוונת מרמה ביטוחית בליבו; וכי על כן עליה לעמוד מאחורי הפוליסה, ולשלם לנפגעי התאונה את המגיע להם.
הנובע מהן – לא.
פועל יוצא מכך הוא, שבחינה מחדש של מסקנות בית המשפט בהליך המקביל אינן בגדר פעולה ערעורית או מעין-ערעורית, אלא דיון באותן עובדות, שעה שאין עדיפות, ואין מעמד חלוט, לפסק-הדין הראשון שעשה כן.
המבטחת רשאית לטעון לדווח כוזב
סוגיית נפקות מכתב הדחייה הראשוני של תביעת הביטוח (שם רק דובר על אי שתוף פעולה, אם כי תוך ההקשר של דיווח כוזב, כמובא לעיל), והאפשרות להוסיף עילות דחייה נוספות (כגון: דיווח כוזב), נדונו רבות בפסיקה.
בין היתר, נכון היה בית המשפט העליון שם לקבל כי נוסף על ההסתייגות שהכניס המפקח עצמו להנחיותיו, עשויה להמצא הצדקה להתיר לחברת ביטוח להעלות טענה חדשה, "כגון שנטען למירמה של המבוטח".
אמנם, באותו עניין היתייחס פסק-הדין למקרה ספציפי (שנידון בבר"ע (חי') 1636/04 מנורה נ. ד.ס.א.ל. מרחבים), בו המירמה היתה בעצם העובדות שהקימו את התביעה, שזהו מקרה קצוני יותר מאשר דיווח כוזב, בלבד, אולם איני רואה כי יש הצדקה למתוח דוקא שם את הקו.
...
מסקנה ותוצאה למעשה
הפועל היוצא הוא, שבדין שללה ממנו המבטחת את הכיסוי הביטוחי, גם כלפי נזקי צד ג' (כלומר: מבוטח התובעת כאן ודומיו), ועליו יהיה לשאת בנזקים אלה בעצמו.
בהתאם, אני מקבל את התביעה, אולם דוחה את ההודעה לצד שלישי נגד המבטחת.
התוצאה היא, שאני מחייב את הנתבע לשלם לתובעת סך של 17,642 ₪, בצירוף האגרה (כפי ששולמה), כשסכומים אלה נושאים הפרשי הצמדה למדד וריבית כדין מיום הגשת התביעה ועד היום, ובצירוף שכ"ט עו"ד בסך 3,096 ₪.