מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

מעמד "בן ממשיך" במשק חקלאי

בהליך רשות ערעור אזרחי (רע"א) שהוגש בשנת 2013 בעליון נפסק כדקלמן:

רקע והליכים קודמים כעולה מפסק דינו של בית המשפט המחוזי, המבקשת 1, עדנה ארז-כהן (להלן: עדנה), הנה חברה במושב אבן ספיר מאז שנת 1956, והמבקש 2, עלה ארז, הנו בנה ובעל מעמד של בן ממשיך במשק וחבר מושב משנת 2000.
כמו כן, לא מצאתי כי היתקיים במקרה דנא עוות דין המצדיק היתערבות ערכאה זו בפסק דינו של בית המשפט המחוזי, שכן זה בחן את טענות המבקשים והכריע בהן לגופן תוך יישום פסיקת בית משפט זה. למעלה מן הצורך, אציין כי צדק בית המשפט המחוזי כשקבע כי הטעות בפסק השני לה טוענים המבקשים אינה עולה כדי "טעות הגלויה על פני הפסק". ברע"א 6726/96 אבו נ' בית נקופה, מושב עובדים להתיישבות חקלאית שיתופית בע"מ, פ"ד נה(5) 166 (2001), נידרש בית משפט זה לשאלה מהי אותה טעות הגלויה על פני הפסק.
...
המבקשים, לאחר שהגיעו לידיהם שמועות ומסמכים שונים, סברו כי סכום זה, שצריך היה להתחלק שווה בשווה בין כל חברי המושב, לא חולק באופן שווה בסופו של דבר ולכן פנו למשקם כדי שייתן פסק סופי שיחייב את המשיבה לקזז מחובם גם את חלקם בסכום זה. המשיבה טענה כי סכום זה חולק באופן שווה לכל חברי המושב, וכי הבלבול של המבקשים נובע מכך שבתחילה החליט ועד המושב בהחלטה מיום 13.10.1991 לחלק לכל החברים סכום שווה של 21,605.70 ש"ח, כאשר מי שנמצא ביתרת חוב כלפי המשיבה, יקוזז תחילה חובו כנגד סכום זה (להלן: ההחלטה הראשונה).
דיון והכרעה לאחר שעיינתי בבקשה ובצרופותיה, הגעתי לכלל מסקנה כי דינה להידחות אף מבלי להיזקק לתשובת המשיבה.
מעיון בפסק דינו של בית המשפט המחוזי, מעיון בטענות המבקשים ובנספחים אליהם הפנו, נחה דעתי שהטעות לה טוענים המבקשים אינה עונה על הגדרה זו. יתרה מכך, בית המשפט לא עצר מלאכתו בקביעה זו ואף המשיך ובחן את הדברים לעומקם כאשר קבע לאחר דיון מעמיק שהטעות לה טוענים המבקשים לאו טעות היא.
אשר על כן הבקשה נדחית.

בהליך תמ"ש (תמ"ש) שהוגש בשנת 2022 בבתי המשפט לענייני משפחה נפסק כדקלמן:

( מחייבת התניה מפורשת, הגלויה גם למקבל המתנה (עמ' האם יש מקום להקשה מדיני הבן "הממשיך" הפסיקה הכירה בתנאי מכללא ביחס להענקת זכויות במתנה במשק חקלאי, שעניינו בטיפול במשק ותמיכה בהורים, שעה שמדובר בהענקה של מעמד "בן ממשיך", וב"כ התובעים טען כי יש להקיש מכך לגבי כל העברה של זכויות במשק מהורים לילדם, גם אם אינה במסגרת "בן ממשיך". לטעמי, אין מקום לגזור גזירה שווה לעניין הענקה של זכויות במשק חקלאי כאשר המוסד של "בן ממשיך" אינו רלבאנטי, כבמקרה דנן.
...
הרושם המתקבל הוא כי הנתבעים "בלעו" ו"הכילו" לאורך זמן את התנהגות התובעים, עד שבסופו של דבר, החליטו שאין מקום להסמיך מגוריהם ליד ההורים, בהתאם לתכנית המקורית, שכן "בית זה לא רק אבנים", כלשון הנתבעת בעדותה לפני (עמ' 188 בש' 26 ), בצדק רב. אציין כי הנתבעים העידו על ניסיונות פיוס מול התובעים גם לאחר שנפלה ההחלטה לא לעבור לבית שבנו והחרפת הסכסוך.
סיכומו של דבר, גם לו היה מקום לקרוא תנאי מכללא מתלה או מפסיק לעסקת המתנה, שעניינו במגורים במשק וסיוע להורים בזקנתם, הרי שבשל התנהגותם הרעה של ההורים, אשר היא זו שגרמה לאי התקיימות התנאי מכללא המתלה או שגרמו להתקיימות התנאי מכללא המפסיק, ההורים לא יכולים להיבנות מאי קיומו של התנאי מכללא המתלה או מקיומו של התנאי מכללא המפסיק.
בחינת חומר הראיות בתיק וניתוח השאלות המשפטיות מביאים לטעמי למסקנה מובהקת אחת והיא כי דין התביעה להידחות, וכך אני קובעת.

בהליך תמ"ש (תמ"ש) שהוגש בשנת 2020 בבתי המשפט לענייני משפחה נפסק כדקלמן:

לטענתה, מעמד "בן ממשיך" מעניק מארג של זכויות וחובות לבן הממשיך, לא רק ביום פקודתם של ההורים, אלא גם במהלך חייהם.
ורק משנת 2000/1 החלו הסוכנות ורמ"י לרשום מינוי בנים ממשיכים בספרי ממ"י עפ"י הוראת אגף חקלאי מס' 55 .
עוד אוסיף כי ספק בעיני אם ניתן על סמך אותם מסמכים, והעובדה כי בחלק מהם מופיע צמד המילים "בן ממשיך", כדי ללמד על כך שההורים בקשו את מינויו של ע' ז"ל כבן ממשיך במשק, בנסיבות בהן לא זומנו גורמים שהיו עשויים לשפוך אור ולהסביר את ההקשר בהם ניתנו המסמכים ואת טיבם, והדבר ניזקף לחובתה, ובהעדרו של מיסמך המצביע על התחייבות כלשהיא מצד צ' או אמנון בעלה ז"ל בדבר כוונתם למנות את ע' ז"ל כבן ממשיך במשק ובדגש על כך שחלפו שנות דור מאז הונפקו אותם מסמכים ולא ניתן כל הסבר מדוע לא נרשמו זכויות הבן הממשיך.
...
אולם, משזכויות הקניין בנחלות מוסדרות באופן האמור, אין מנוס מלהגיע לתוצאה אליה הגעתי.
יוצא אפוא כי בסך הכול, סכום של 65,390 ₪ יופקד בנאמנות אצל ב"כ של צ' ויועבר לידי פ' עם פינויה מהנחלה תוך 60 יום ממועד מתן פסק הדין.
איני מוצאת לנכון להשית על פ' תשלום דמי שימוש ו/או את דמי ההריסה של המבנה בו התגוררה עם ע' ז"ל. כמו כן, לאור המסקנה אליה הגעתי בדבר היעדר זכויותיה של פ' בנחלה, ברי כי אין עוד מקום להורות על העברת בית המגורים בו פ' מתגוררת למיקומו המוסכם באזור המגורים בנחלה.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2023 בשלום ראשון לציון נפסק כדקלמן:

רמי קיבל מהוריו מעמד של "בן ממשיך" במשק חקלאי ברחוב התמר 74 במושב סתריה ("הנכס" או "המשק").
...
בנסיבות העניין, בהתחשב בסכום התביעה, בהיקף הדיון בתיק ובקביעה לעיל לגבי הפרת חובת הנאמנות על ידי קריחלי, יישא קריחלי בהוצאות ובשכר טרחת עורך דין לזכות אלון בסך כולל של 30,000 ש"ח. סוף דבר זו תוצאת פסק הדין: ת"א 67066-11-16: התביעה העיקרית נגד הנתבע 1 (עו"ד אבלה) מתקבלת בחלקה, ועליו לשלם לרוזנצוויג סך של 20,000 ש"ח, כאשר סכום זה נושא הפרשי ריבית והצמדה ממועד הגשת התביעה.
התביעה נגד יתר הנתבעים נדחית ללא צו להוצאות.
התביעה שכנגד נדחית.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2000 בשלום ירושלים נפסק כדקלמן:

המסקנה העולה מכל האמור לעיל היא כדלקמן: הנתבעים הנם בעלי מעמד של "בן-ממשיך", במשק חקלאי מס'--, במושב "צלפון". מעמד זה הנו בלתי הדיר, גם לאחר מות התובעים.
...
המסקנה העולה מכל האמור לעיל היא כדלקמן: הנתבעים הינם בעלי מעמד של "בן-ממשיך", במשק חקלאי מס'--, במושב "צלפון". מעמד זה הינו בלתי הדיר, גם לאחר מות התובעים.
התביעה נדחית.
התובע ישלם לנתבעים הוצאות משפט בשעור ל 15,000 ש"ח בצירוף מעמ, הסכום ישא ריבית והצמדה מהיום ועד לתשלום בפועל.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו