מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

מעבר האם למרחק לאחר פירוק הנישואין

בהליך תמ"ש (תמ"ש) שהוגש בשנת 2011 בבתי המשפט לענייני משפחה נפסק כדקלמן:

בהקשר זה, העניין לו העניק המומחה משקל רב במיוחד בהמלצתו להעניק המשמורת לאם היתה הצהרתה של האחרונה בפניו (לאחר שמיעת הדיווח מהמפגש עם הקטין), כי תהא מוכנה לעשות כל הנידרש למען שקום הנישואין (בהתאם למשאלתם של בנם המשותף) לרבות פירוט 5 צעדים אופראטיביים : מחיקת התביעות, היתנצלות בפני האב ובפני הוריו, לגור בב.ל., להפסיק לעבוד במשמרות (עמ' 41 שורות 4-8).
ראשית, רמת המתח והקונפליקט בינה לבין האב (ומשפחתו) ירדה וחלק מהדברים נפתרו (פירוק שתוף בדירת מגורים, פסיקת מזונות, השלמה הדדית עם הגירושין).
מעבר מגורים מהוה שינוי דרמאטי בחיי ילדים, גירושין ופרידת הורים מהוים שינוי חמור וקריטי עוד יותר מבחינת התפתחותם ואבדן קשר עם הורה בשל ריחוק גאוגרפי עלול להיתפס כמשבר חמור נוסף.
בהקשר זה שומה היה על האם לעבור מיידית למשרת אם על מנת להפחית הבלבול שניגרם לילדים ו/או להסכים להצעות האב לשנות את חלוקת הזמן ההורי על מנת להקנות הסדר יציב לילדים.
לכך ראיתי לנכון ליתן משקל רב. בנוסף לטעמי, סוגייה זו היא בבחינת משתנה שמשקלו טרם התברר לעת הנוכחית ואך בשל ההתרשמות מהיכולות ההוריות של הצדדים, התקווה והציפייה כי יתעלו וישתפו פעולה לטובת הילדים לאחר מתן פסק דין ונוכח הכוחות שאובחנו בקרב הקטינים והמלצת העו"ס, לא ראיתי שיקול זה כשיקול המכריע הכף לטובת מעבר הקטינים למשמורת בלעדית של האם לרבות המעבר לשרון.
...
הצגת הדילמה: האם יש להיעתר לתביעה ולקבוע כי האם תקבל המשמורת על ילדיה ויתאפשר לה לעבור עמם להתגורר באזור השרון (כפי שהמליץ מומחה מטעם בית המשפט) או שמא יש לקבוע כי הקטינים יישארו במשמורת משותפת של שני ההורים ללא שייעשה שינוי בסביבת מגוריהם (כפי שממליצה העו"ס לסדרי דין)? פתח דבר: בעלי הדין הינם יהודים, אזרחי מדינת ישראל אשר נישאו זו לזה כדמו"י ביום 2/8/2002 וכתוצאה מנישואין אלו נולדו להם 2 ילדים קטינים: יליד X (תלמיד כיתה ב' בבית הספר האזורי ביישוב פלוני) ילידת X (מתחנכת בפעוטון ביישוב אלמוני) להלן יכונו : "הקטינים" ו/או "הילדים").
במציאות תיק זה, סבורני, כי העו"ס לסדרי דין מתאימה לשמש מתאם הורי כאמור והיא תוסמך לשם קביעת הסדרי ביקורים וחלוקת הזמן הורי, כמו גם מציאת מענה לכל בעיה אחרת המתעוררת בדיאלוג ההורי וזאת למשך 6 חודשים נוספים לאחר מתן פסק הדין (ראה לעניין זה ז. לויטה, "גירושין עתירי קונפליקט : היבטים קליניים ופרקטיים", סוגיות בפסיכולוגיה, משפט ואתיקה בישראל, אבחון טיפול ושיפוט, 237 בעמ' 247).
בענייננו, סבורני כי תחת ו/או לצד חזקת הגיל הרך, נכון היה לבחון את חזקת "ההורה המטפל". כידוע, האב הוא ההורה המטפל העיקרי בקטינים בתקופת עבודתה של האם במשמרות (למעשה מאז נולדו הקטינים) ונהיר, כי ראוי להתחשב בעובדה זו בבחינת "חזקת ההורה המטפל" (להצעה להחלפת חזקת הגיל הרך בחזקת ההורה המטפל ראו י. מייזלס "על הדבש ועל העוקץ: דיון בהסדר המשמורת הקיים במשפט הישראלי" זכויות הילד והמשפט הישראלי בעריכת תמר מורג (2010), עמ' 519, 563-570).
סוף דבר: טובת שני הקטינים שבפניי הצריכה דיון מעמיק ויסודי במספר משתנים הנוגעים לחייהם בנסיבותיו של סכסוך הגירושין בין הוריהם וכן בעניין מסוגלותם ההורית המותאמת של שני ההורים לגדלם במשמורת משותפת.

בהליך תיק רבני (רבני) שהוגש בשנת 2021 ברבני אשקלון נפסק כדקלמן:

מדינת ישראל בתי הדין הרבניים תיק 1229122/2 בבית הדין הרבני איזורי אשקלון לפני כבוד הדיינים: הרב מאיר כהנא – אב"ד, הרב שלמה צרור, הרב **** גודיס התובע: פלוני (ע"י ב"כ עו"ד רועי ברומר) הנתבעת: פלונית (ע"י ב"כ עו"ד נתנאל מויאל) הנידון: מעבר האם למרחק לאחר גירושין וחיוב כתובה פסק דין
עם זאת, בנידון דידן פשוט לנו שההשוואה נכונה, מכיוון שבאורח החיים של ימינו, מרחק זה אינו מאפשר מעברים תכופים, ואכמ"ל.המשך סימן ע"ה לא עלה כלל בדברי הצדדים, ולכן לא ראינו נכון לידון בו, ואכמ"ל. ] "מי שהוא מארץ מהארצות ונשא אישה בארץ אחרת, כופין אותה ויוצאה עמו לארצו, או תצא בלא כתובה ובלא תוספת, שעל מנת כן נשאה, אף על פי שלא פירש." כלומר, כאשר הבעל מאיזור אחד והאישה מאיזור אחר, בררת המחדל היא שלאחר הנישואין האישה עוברת אל מקום בעלה, ואם מסרבת היא לצאת למקום בעלה, תצא בלא כתובה ובלא תוספת, שהרי מן הסתם על דעת כן נשאה.
לאור כל הנ"ל, ביה"ד רואה לנכון לפשר בחיוב תוספת הכתובה, הן מצד שבועת היסת בטענת ברי בטענתה של האישה כי היתה התחייבות גמורה, אל מול הכחשת הבעל, והן מצד האחריות המשותפת של הצדדים לפירוק הנישואין בכך שבנו לעצמם תכנית כללית לחזור לאילת, ולא קיימו אותה בשל שאיפותיו המקצועיות של הבעל, אף אם אין מדובר בהתחייבות גמורה.
...
כעת, לאחר התעצמות הקונפליקט, בית הדין מתרשם כי אין מנוס מגירושין.
ייתכן שהדבר תלוי במחלוקת מהריב"ל ומהרשד"ם, וכבר נכתבו בזה מספר פס"ד, עיין: פד"ר (חלק ד עמוד 95 ואילך), פס"ד מביה"ד אשקלון (תיק 65393/5), ופסקי דין מביה"ד ב"ש (תיק 1037916/3 (שעליו חתום גם אב ביה"ד הח"מ), תיק 1280465/5 (בענין מעבר מאילת לצפון), ותיק 1199769/2, ובמקורות שהביאו שם. ובפס"ד מביה"ד הגדול (תיק 1073383/1) מיום כ"א באב תשע"ו (25.8.2016): "אנו מודעים לתסקיר שקבע כי טובת הילדים להיות קרובים לשני ההורים, יחד עם זאת, אולם הואיל ולדברי האם היא מרגישה בדידות במקום מגוריה, רחוקה מהוריה, ואין לה תמיכה משפחתית שהיא כה זקוקה לה, ומקום המגורים הוא רחוק ממקום עבודתה, לכן היא רוצה לעבור להתגורר ליד הוריה בצפון, לפיכך לא ניתן לאסור עליה לעבור ולגור באשר תחפוץ, וזכותה לגור בכל מקום שתרצה, וטובת הילדים אינה יכולה למנוע ממנה לעבור דירה. מה עוד שבסופו של דבר אם האם תחיה חיים של צער יהיו לכך בודאי השלכות לא טובות על הילדים, ונמצא שכר עיכובה במקום – בהפסדה [...]
לתקופה הזמנית שאני יודעת שבסופו של דבר אחזור לאילת אתן ל[פלוני] להיות עם הילדה ולהגיש מכרז באילת.

בהליך תיק רבני (רבני) שהוגש בשנת 2019 ברבני באר שבע נפסק כדקלמן:

אמנם משביה"ד ייווכח לדעת כי טובתם בשלב זה להיות אצל אחד ההורים, הרי שכאשר ביה"ד מגיע למסקנה כי זכותו של אותו הורה להעתיק את מקום מגוריו, אזי גם אם הדבר יביא לפגיעה מסוימת באיכות הקשר עם ההורה השני, נכון הדבר שביה"ד ימליץ להמנע מלנקוט בצעד זה, עם זאת, ביה"ד לא יוכל לאסור על ביצוע המעבר, כל עוד טובת הקטינים תהיה השארותם בחזקת אותו הורה, אף לאחר המעבר.
לדבריהם אף המהרשד"ם לא בא לשלול באופן גורף מעבר של האם לעיר אחרת, אלא כאשר הדבר יביא לפירוד משמעותי בין האב לילדיו: "אכן נראה, דהני טעמי שעליהם ביסס הרשד"ם ז"ל את דינו לא שייכי אלא בעובדה שנשאל עליה שהאם החליטה לחזור משאלוניקי - ששם היה מקום מגוריה עם בעלה למולדתה ולמשפחתה עיר בלארסו שלפי מ"ש הרשד"ם שם, המרחק ביניהם הוא מהלך ב' או ג' ימים וגם סכנת דרכים כרוכה בנסיעה זו, אשר לפי המצב של אותם הימים הרי מרחק כזה פרושו הפרדת הילדה מאביה לאורך ימים. ועל גופא דעובדה זו השיב הרדב"ז בתשובה הנ"ל. לא כן במקרה דנן שריחוק מקום זה לא מונע את האב מלבקר את בתו כמה פעמים בשבוע [...] ולכן מסתבר הדבר שבמרחק כזה אשר נסיעה של שעה - שעתיים מבדילה בין מקום של האב למקום מגורי האם לא ישתנה הדין מה שקבעו חז"ל בת אצל אמה, כמו שלא תשתנה הלכה הנז', כשהורי הילדה שניהם גרים בעיר אחת, אלא שדירת האב בקצה העיר מצד אחד, ודירת האם בקצהו השני ופשוט כי תקנה זו שקבעו חז"ל בת אצל אמה לא ניתנה לשיעורין כאלה." ועיין עוד בשו"ת נופת צופים (אבן העזר סימן צא).
אך מצד שני, לא ניתן להיתעלם מהעובדה שלאב יש גם זכויות בעצם הקשר עם ילדיו, דבר הבא לידי ביטוי אף בזכויותיו במעשי ידיהם, וכמובא במהרשד"ם הנ"ל. יתירה מכך, הגע בעצמך, לו יצויר מקרה בו האם במעשיה הביאה לפירוק הנישואין, לאחר מכן החליטה להוסיף שבר על שברו של איש נעוריה ולהרחיק נדוד עם ילדיה, ובכך להותירו לאנחות, האם יעלה על הדעת שהאב יאלץ לשאת לבדו בהשלכות "מרחיקות הילכת" תרתי משמע, של גרושתו, ולשאת לבדו בנטל מן הנסיעות וההוצאות הכבדות שנגרמו לו על לא עוול בכפו.
על כן, גם במקרה שלפנינו, זכותה של האם לעבור להתגורר כבקשתה, בסמיכות להוריה, וכפי שהצהירה בפני ביה"ד, שתתגורר באיזור [.
...
וכבר כתבנו לאחרונה בפסק דין אחר שאין לעשות מחלוקת בין פסקי דין אלו ונצטט ממנו: "נראה לנו שאין לעשות מחלוקת, האם זכות האב לראיית הילדים היא זכות או חובה. שניהם נכונים אלא שיש שני מישורים לדבר. בין אדם למקום, צודק מי שאומר שזאת חובתו של האב כלפי בנו לראות את בנו לעתים קרובות לצורך התפתחותו התקינה. אולם במישור שבין אדם לחבירו כאשר ישנה התדיינות משפטית בין האב והאם הרי שיש לראות בבקורים זכות של האב והוא רשאי לתבוע את האם ולעמוד על זכותו לראות את בנו באופן סדיר ותקין". לכן נראה לנו שעל דרך של פשרה יש להטיל את עיקר הנטל על האב מכוח חובתו לקיום הסדרי הראיה.
ביה"ד מבהיר כי זימן לדיון את העו"ס לבקשת ב"כ האב, למרות שאין הכרח להיעתר לבקשה מסוג זה. בהקשר לכך נצטט מפס"ד של ביה"ד הגדול (ערעור 7894-62-1 בהרכבם של הגר"ש דיכובסקי הגר"א שרמן והגר"צ בוארון שליט"א): "בית הדין, כמו כל בית משפט, רשאי למנות מומחה מטעמו אף ללא הסכמת בעלי הדין. האובייקטיביות של מומחה מטעם בית הדין גדולה יותר ממומחה הממונה על ידי בעל-דין, אשר מטבע הדברים מצפה לתוצאה מסויימת במשפט המתנהל בעניינו. בדרך כלל, יסמוך בית-הדין את ידיו על חוות-דעת המומחה ומסקנותיו ולא יסטה מהן אלא אם קיימת הצדקה עובדתית או משפטית יוצאת דופן לעשות כן. מעמדו העדיף של מומחה מטעם בית הדין מביא גם לכך כי ככלל הוא אינו אמור להיחקר על חוות דעתו אלא ברשות בית הדין, וככל שיש צורך בכך הוא יידרש רק ליתן תשובות בכתב לשאלות הבהרה שיוגשו על ידי בעל-דין. (ראו והשוו: תקנה 258יב(א) לתקנות סדר הדין האזרחי, התשמ"ד-1984 וסעיף 8(ד) לחוק בית המשפט לעניני משפחה, התשנ"ה-1995)." עם זאת, בשל הרגישות הרבה בתיק שלפנינו, ועל מנת למצות את הבירור באופן המיטבי, הורה ביה"ד על זימונה של העו"ס לסדרי דין.
לאור זאת היה מקום לשקול לנקוט בצעדים כלפי ב"כ האב, אך לאחר העיון, ולאור ההערכה שביה"ד רוחש לב"כ האב, שהינו עו"ד ותיק ומנוסה, ומתוך ציפייה שהתנהלות מעין זו לא תישנה, ביה"ד מסתפק לעת עתה בהבהרה זו. מסקנה המורם מדברינו הוא שעל פי שורת הדין לא ניתן למנוע מהאם להעתיק את מקום מגוריה, כל עוד אין בדבר פגיעה משמעותית ביכולתו של האב להמשיך לשהות עם ילדיו.

בהליך תמ"ש (תמ"ש) שהוגש בשנת 2022 בבתי המשפט לענייני משפחה נפסק כדקלמן:

לאחר שהתובעת שלחה אנספור שליחים (בהם ראתה הנתבעת כחדירה קשה לחייה האישיים ולבחירתה בריחוק), פתחה לאחר כחמש שנות נתק, בהליך זה לקביעת זמני שהות בינה לבין נכדיה.
התובעת ציינה כי תחילה הגיעה ל*** אולם ביתה ביקשה כי תפסיק את הביקורים לפרק זמן מסויים שהלך ונמשך, וכאשר עשתה נסיונות לברר פשרו של הנתק באמצעות חברים של בתה, הנתבעים איימו שיפנו למישטרה והיחסים נותקו.
( עם סבתא" (עמ' 5 פסקה התובעת הביעה את מצוקתה הרבה מהנתק שנכפה עליה מנכדיה, כאשר הן בפניי והן בפני המומחה, הפליגה בשבחים אשר לתפקודה כאם וכן הרבתה לדבר בשבח הישגיהם החינוכיים והמקצועיים של שלושת ילדיה, בהשקעתה הרבה ובמסירות הנפש בה גידלה אותם בגפה, לאחר שהתגרשה מאביהם, הכל על מנת לאפשר לילדיה לחיות ברמת חיים כמו שאר הילדים באיזור מגוריהם, ואף מעבר לכך.
(( מנגד, הביעה הנתבעת את מצוקתה הרבה ואת הקושי הנפשי שלה מעצם המחשבה שאדם כלשהוא יכפה עליה בנגוד לרצונה קשר בין ילדיה לבין אמה, כאשר היא ראתה בהתנהגות אמה כלפיה כהתעללות של ממש, שליטה בנפשה באמצעות כספיה של האם, כאשר לתחושתה שלה – התובעת חצתה גבולות ניסתה להרוס את נישואיה ואת חינוך 12 ילדיה, ולטעמה הדבר היחיד שיכול סייע לה ולמשפחתה הנו נתוק מהתובעת (עמ' שתי פסקות אחרונות בחווה"ד).
...
אף אני סבורה, בכאב לב, כי כיום אין היתכנות בטווח הנראה לעין לקשר בין הנתבעת לאמה.
שוכנעתי כי טובתם של הקטינים מצדיקה קיום מפגשים מפוקחים בינם לבית הסבתא וכי נתק מסבתם אינו עולה בקנה אחד עם טובתם, ולמעשה יש בו כדי לשלול מהקטינים עצמם את זכות הבחירה לקיים בעתיד קשר כאמור.
אשר על כל האמור לעיל אני מורה כדלקמן: אני מקבלת את התביעה לקביעת קשר בין הנכדים לסבתם, במסגרת מוגדרת ומפוקחת ובהתאם להוראות הבאות: ייערכו מפגשי הכנה הן לקטינים והן לסבתא ע"י עו"ס מרכז הקשר, או גורם טיפולי אחר שייקבע ע"י העו"ס לסדרי דין.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין מהיר (תא"מ) שהוגש בשנת 2023 בשלום קריות נפסק כדקלמן:

כן טען לעבודות במבנה מעבר לחוזה- התקנת משקופי דלתות מפח כולל עטיפה ע"י בטון- 3 דלתות פנים ואחת חיצונית.
לא ניתן היה לגלות הליקויים רק לאחר פרוק העצים דיון לאחר ששקלתי את הדברים מצאתי לקבל את התביעה העיקרית בחלקה ולדחות את התביעה שכנגד מהטעמים הבאים: חוות דעת תובע מבוססת על בדיקות לא מקצועיות.
המומחה העיד: "ש. איך הסקת בלי מדידה מדוייקת שיש סטיה, ובלי מדידה של המרחק בין הקיר לפלס?
" וכן "הברזל הגיע ב 16.5. הקדוח התחיל ב 19.5. באותו יום הקבלן לא היה בשטח ואני ואיש הקדוח הכנסנו כלונסאות והוא הגיע ב 14.00 הוא היה אמור לגמור עבודות במקום אחר והוא רקד על שתי חתונות. הוא הגיע שסיימנו הכל." וכן "ש. מפנה לסעיף 15, תפנה את בימ"ש לאסמכתא של כל גורם אחר שמעיד על איחור שהוא גרם?
...
לפיכך הריני קובע כי – דין התביעה העיקרית להתקבל בחלקה.
הנתבע ישלם לתובע 9,000 ₪ וכן שכ"ט עו"ד בסך 2,000 ₪ כולל מע"מ והוצאות ואגרות בסך 2,500 ₪.
דין התביעה שכנגד להידחות.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו