מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

מסמכים נדרשים בהליך חדלות פירעון

בהליך פשיטת רגל (פש"ר) שהוגש בשנת 2018 בהמחוזי תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

בדברי ההסבר לחוק החדש נאמר ביחס לסעיף זה כי: "חריג לכלל זה מוצע לקבוע במקרה שהנכס המעוכב הוא מיסמך הדרוש לנאמן לצורך הליכי חידלות פרעון. למסמכים אלה אין בדרך כלל שווי כספי, ולא ניתן למכור אותם בשוק החופשי. היחיד שיש לו צורך בהם הוא הנאמן, והם נדרשים לו לצורך ניהול התאגיד בחדלות פרעון... לכן, מוצע להסמיך את בית המשפט להורות על מסירתם לנאמן של מסמכים הנדרשים לצורך הליכי חידלות פרעון. במקרה כזה, יהיה מעמדו של החוב שלגביו חלה זכות העכבון, עד גובה עלות הכנת המסמך כמעמד הוצאות הליכי חידלות הפרעון". סיכומם של דברים: הצורך בהעברת המסמכים הנו צורך מהותי לקידום הליך פשיטת הרגל של החייב.
...
האם יש להיעתר לבקשת החייב ולהורות לרו"ח יצחק גווילי, להעביר לידיו או לידי המנהל המיוחד את כל העתקי מסמכי הנהלת חשבונות הקשורים אליו ולחברות אשר היו בשליטתו ומצויים בידיו? רקע כללי וטענות הצדדים ביום 18.6.17 ניתן צו כינוס לנכסי החייב לבקשתו.
משהגענו למסקנה כי לרו"ח זכות עיכבון אף ביחס לנכס שאין לו ערך ממשי כגון דפי הנהלת חשבונות שיש להם ערך רק עבור בעליו, עולה השאלה האם זכות זו שרירה וקיימת גם בהליך פש"ר שבמסגרתו נדרשים מסמכים אלו? בלשונה של פרופ' זלצמן בספרה (עמ' 220): "האם ישתנו פני הדברים כאשר החייב נקלע לחדלות פירעון וכאשר הנושה מעכב את הנכס כנגד הנאמן או המפרק? בהליכי פשיטת רגל או פירוק, נושה בעל עיכבון זוכה במעמד של נושה מובטח לעומת הנושים הכלליים של החייב, והוא זכאי, 'לממש את ערובתו או לעשות בה בדרך אחרת', על מנת להיפרע בגין החוב הנערב מכוחה... שאלה היא מה כוחו של העיכבון כערובה לחיוב בפשיטת רגל או בפירוק כאשר הנכס הינו חסר ערך כלכלי, ויחד עם זאת הוא נחוץ לנאמן או למפרק לצורך ניהול ההליכים של פשיטת הרגל או הפירוק. דוגמא לכך היא מסמכים שמחזיק הנושה, כגון עורך-דין או רואה חשבון, הדרושים לאיסוף של נכסי החייב, לניהולם או למימושם". ככלל, נושה מובטח בעל עיכבון, רשאי להמשיך להחזיק בנכס, ואינו חייב למוסרו לידי הנאמן או המפרק עד שישולם חובו (זלצמן, 334).
רו"ח גוילי עצמו מציין במפורש בתגובתו, כי ביחס לחברות שושו וביסטרו: "...החברה הנ"ל אינה נמצאת בהליכי חדלות פירעון ואנוכי מפעיל את זכות העיכבון השמורה לי לתשלום שכר טרחתי... עבור הטיפול השוטף בשנתיים האחרונות...זה המקום לציין שהחובות הקיימים אליי הינם חובות של החברות ועל כן אינם נכנסים בגדר חוב עבר בפשיטת רגל של החייב". על אף שסעיף 103 לפקודה מתייחס למסמכים של פושט הרגל, אני סבור כי גם מסמכי הנהלת חשבונות הנחוצים לצורך הליך הפש"ר של החייב ואשר בבעלות חברות שבשליטתו, נכללים בגדרי סעיף 103.
למרות שמדובר במסמכים שהוכנו לצורך הגשת דוחות של החברות, יש לראות בהם "מסמכים של פושט הרגל" במובן הרחב ולכן ביחס למסמכים ספציפיים אלו, שיש להם חשיבות עליונה לצורך קידום הליך הפש"ר, נדחית זכות העיכבון.

בהליך תיק פלילי קהילתי (תפ"ק) שהוגש בשנת 2020 בשלום באר שבע נפסק כדקלמן:

לאחר איסוף המסמכים הנדרשים הוגשה בקשה להליך חידלות פירעון והנאשם ממתין לתשובה בעיניין זה. מיצוי זכויות: לאורך התכנית הנאשם שמר על קשר רציף עם גורמי הטיפול ברווחה לצורך מיצוי זכויות בקבלת מענים שונים להקלת מצבו הכלכלי.
...
בנסיבות הנאשם שלפניי, באתי לכדי מסקנה כי איזון כלל השיקולים מחייבים ענישה שיהיה בה שילוב של רכיבי גמול לנאשם אשר ישקפו את הסלידה שחשה החברה נוכח מעשיו ואת הוקעתם הנדרשת, לצד האפשרות ליתן לנאשם הזדמנות להמשיך לשקם אורחות חייו ולחזור למוטב.
סבורני כי העונש שיוטל על הנאשם יהווה עבורו תמריץ חיובי להתמיד בדרך חיים נורמטיבית ולהמשיך לצעוד בדרך המיטיבה בה בחר עבורו.
סוף דבר מכל הנתונים והשיקולים שפירטתי לעיל, הנני מטילה על הנאשם כדלקמן: 4 חודשי מאסר על תנאי.

בהליך חדלות פירעון (חדל"פ) שהוגש בשנת 2022 בשלום באר שבע נפסק כדקלמן:

לנאמן מוקנות סמכויות משמעותיות מאוד לידרוש מכל אדם להעביר אליו נכסים או מסמכים הנוגעים להליך חידלות פרעון.
...
לאור זאת, אני סבור שגם אם רואה החשבון נחשב לעניין זה כנושה בעל זכות עיכבון על המסמכים, ובשים לב לכך שכל המסמכים או רובם מרוכזים אצלו, ובשים לב לכך שלטענת הנאמן אין מדובר בהכנת דוחות אלא במסירת דוחות קיימים, נראה כי אין סיבה שלא הורה לרואה החשבון למסור את המסמכים מכוח סעיף 254(ב) לחוק.
עם זאת, לאור תגובת הנאמן ובשים לב לכך שחלק מחובת תום הלב של היחידה בהליך הוא שיתוף הפעולה שלה עם הנאמן וסיוע שלה להמצאת המסמכים שיסייעו לנאמן, אני סבור שבמקרה זה נכון שהיחידה תעשה מאמץ נוסף לאיתור המסמכים שניתן לאתרם מרשות המסים טרם מתן הוראה בעניין לרואה החשבון.
לאור כל האמור אני מקבל את בקשת הנאמן באופן הבא: מורה ליחידה לפנות לרשויות המס ולהמציא לנאמן, עד ליום 19.12.22, את כל המסמכים אשר נדרשו במסגרת הבקשה.

בהליך חדלות פירעון תאגיד (חדל"ת) שהוגש בשנת 2023 בהמחוזי תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

נקודה זו הנה בעלת נפקות רבה לבקשה בה עסקינן, מאחר והיא למעשה מציבה תנאי שבלעדיו אין לנאמן עילה לידרוש מחברת הביטוח לספק לו מידע ומסמכים הנוגעים למשא ומתן לפשרה, אשר החברה אינה צד לו. הפסיקה עמדה בהרחבה על סמכויותיו העניפות של הנאמן בהליכי חידלות פרעון לידרוש מסמכים ומידע מנושאי המשרה בתאגיד ומגורמים קשורים נוספים.
...
ואולם, בסמכות כללית זו אין די כדי להיעתר לבקשה דנן, משום שהנאמן מבקש לעצמו זכויות יתר דיוניות, שאינן מוקנות לבעל דין רגיל, לצורך קבלת "מידע פנים" מתוך חדרי החדרים של המשא ומתן הלגיטימי שהתנהל בין בעלי הדין בהליך הייצוגי, מידע בו הוא מבקש לעשות שימוש כדי למנוע את אישורו של הסכם הפשרה.
בסופו של דבר, ההליך הייצוגי נתון לסמכותו הבלעדית של המותב שדן בו, ובית משפט של חדלות פירעון איננו אמור להתערב בהליך הייצוגי, מעבר להכרעה (שכבר ניתנה כאן) בשאלה האם להתיר את ניהול ההליך הייצוגי נגד החברה אם לאו.
סוף דבר סיכומו של דבר, בקשת הנאמן נדחית.

בהליך חדלות פירעון תאגיד (חדל"ת) שהוגש בשנת 2023 בהמחוזי נצרת נפסק כדקלמן:

בדברי ההסבר לסעיף זה הובהר כי: "חריג לכלל זה מוצע לקבוע במקרה שהנכס המעוכב הוא מיסמך הדרוש לנאמן לצורך הליכי חידלות פרעון. למסמכים אלה אין בדרך כלל שווי כספי, ולא ניתן למכור אותם בשוק החופשי. היחיד שיש לו צורך בהם הוא הנאמן, והם נדרשים לו לצורך ניהול התאגיד בחדלות פרעון... לכן, מוצע להסמיך את בית המשפט להורות על מסירתם לנאמן של מסמכים הנדרשים לצורך הליכי חידלות פרעון. במקרה כזה, יהיה מעמדו של החוב שלגביו חלה זכות העכבון, עד גובה עלות הכנת המסמך, כמעמד הוצאות הליכי חידלות הפרעון" (ה"ח הממשלה –1027, בעמ' 729).
...
לאחר שבחנתי את נסיבות המקרה שלפנינו, מצאתי כי טענת הנאמנים שלפיה זכות העיכבון של כספי מוגבלת למסמכים הנדרשים לצורך שחרור הסחורה, להבדיל מהסחורה עצמה, מוצדקת בנסיבות העניין.
במקרה שלפנינו, אף ההסכם המגדיר את זכות העיכבון אינו יכול לסייע לכספי, משום שאף הוא מבהיר כי זכות העיכבון מוגבלת למטענים "הנמצאים בידיה". הואיל וזכות העיכבון מותנית בהחזקה בנכס המעוכב, יש לקבוע כי עם פקיעת החזקה בסחורה והעברתה לאחסון בטרם שחרורה, פקעה מאליה זכות העיכבון של כספי ביחס לאותה סחורה, וכל שנותר לה הוא המסמכים הנחוצים לצורך שחרור הסחורות, הא ותו לא. יוצא אפוא שלכספי זכות עיכבון רק ביחס למסמכים הקשורים בסחורה ואשר נועדו לשחרורה מהמכס, ולא ביחס לסחורה עצמה.
זכותה של כספי לפנות לבית המשפט לאחר הכרעת הנאמנים – שמורה לה. סוף דבר: על יסוד כל המוסבר לעיל, אני קובע כי ביחס למסמכים שלגביהם הוכרה זכות כספי לעיכבון, כספי תגיש טיעון לנאמנים, שיכריעו בעניין לפני מיטב שיקול דעתם, מבלי לגרוע מזכותה של כספי לפנות לבית המשפט, ככל שהדבר יידרש.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו