מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

מסוכנות קונקרטית וספציפית בעבירות אלימות במשפחה

בהליך מעצר עד תום ההליכים (מ"ת) שהוגש בשנת 2021 בהמחוזי חיפה נפסק כדקלמן:

באשר לעילת המעצר, הגם שהמשיב הסכים לקיומה של עילת מעצר אדגיש כי בעיניינו של המשיב קיימת עילת מעצר סטאטוטורית שנובעת מחזקת המסוכנות של המשיב, הן מכוח סעיף 21(א)(1)(ג)(4) לחוק המעצרים, שכן מעשהו של המשיב נעשה באלימות שכללה שימוש בנשק קר – כידון והן מכוח סעיף 21(א)(1)(ג)(5) לחוק המעצרים, שכן המדובר בעבירת אלימות בבן מישפחה.
בפסיקה הובאו המהלכים שעל בית המשפט לבחון, בבואו לבחון חלופת מעצר ודי אם נפנה לבש"פ 7524/06 מרדכי נ' מדינת ישראל, (ניתנה ביום 25.9.06), שם נאמרו הדברים הבאים: "...עיקרון יסוד בדיני המעצרים הוא כי גם לנאשם בפלילים מוסיפה לעמוד חזקת החפות, ועימה זכותו לחירות, כל עוד לא הורשע. עקרון זה מוביל לכך כי אין המעצר פיתרון מועדף למסוכנותו של נאשם, אלא מוצא אחרון שבו נוקטים בהעדר חלופות הולמות ... במסגרת ההחלטה באשר לקיומה של חלופת מעצר בוחן תחילה בית המשפט אם ניתן להסיר את המסוכנות (או כל עילת מעצר אחרת) באמצעות חלופת מעצר כלשהיא. רק אם משיב בית המשפט על שאלה ראשונה זו בחיוב, עליו לבחון את התאמתן של חלופות מעצר קונקרטיות המוצעות לו..." עוד נקבע בפסיקה ששאלת מסוכנותו של נאשם להבחן לאור נסיבותיו האישיות ונסיבות המקרה, כך נפסק בש"פ 6700/04 מדינת ישראל נ' תבאת גרה (ניתנה ביום 19.7.04): "בדיקת המסוכנות מחייבת בחינתם של שני היבטים: ההיבט האחד עניינו במעשה. במסגרת זו על בית המשפט לשקול האם המעשה כשלעצמו בנסיבותיו מעלה חשש כי הנאשם עלול לחזור על מעשים דומים, האם המעשה מגלה אופי רע ואלים או מעיד על מועדות. ההיבט השני מיתמקד בעושה, עברו ואופיו. כאן אנו שואלים לנוכח אופיו, אישיותו או תכונותיו של העושה נשקפת ממנו סכנה לציבור או ליחידיו" כאמור, גם כאשר קיימת עילת מעצר ואף בעבירות חמורות, על בית המשפט לבדוק אפשרות לשיחרור הנאשם לחלופת מעצר – ראו בש"פ 3669/17 יציק ואזנה נ' מדינת ישראל (ניתנה ביום 23.5.17); בש"פ 2567/18 מדינת ישראל נ' פלוני (ניתנה ביום 27.3.18).
במקרה דנן, סבורני כי הטעמים המיוחדים אשר יש בהם כדי להצדיק הסתפקות במעצר בפקוח אלקטרוני הנם: גילו המבוגר של המשיב שהנו כבן 68, העידר עבר פלילי; מצבו הבריאותי כפי שבא לידי ביטוי במסמכים הרפואיים שהוגשו, חלופה מרוחקת ממקום מגורי המתלונן וראויה, מסוכנות ספציפית כלפי המתלונן, אשר יש להניח שאף בה יש כדי להפחית את המסוכנות.
...
סוף דבר: לאחר שקילת כלל הנסיבות, באתי לכלל מסקנה כי ניתן להסתפק במעצר בפיקוח אלקטרוני, תחת מעצר מאחורי סורג ובריח, בהינתן תנאים נוספים שאקבע בהחלטתי זו. מבחינת הפיקוח האנושי, התרשמתי כי המפקחים המוצעים מבינים את מהות תפקיד הפיקוח ואת האחריות הנדרשת לשם כך. המפקחים נחקרו על ידי ב"כ המבקשת בדיון מיום 2.4.20 והתרשמתי כי מדובר במפקחים הולמים ומתאימים.
לאור כל האמור ובכפוף לקבלת חוות דעת חיובית מטעם מנהל הפיקוח האלקטרוני, יועבר המשיב למעצר בפיקוח אלקטרוני בבית בתו גב' נואעם כבהה, הנמצא בכפר ברטעה בפיקוח של בתו נואעם, ת.ז. 036878627, ובעלה מר מאמון כבהה, ת.ז. 033430042.
בנוסף, אני קובע את התנאים הבאים: התחייבות עצמית בסך של 50,000 ₪.

בהליך תיק פלילי קהילתי (תפ"ק) שהוגש בשנת 2021 בשלום רמלה נפסק כדקלמן:

במסגרת מאמצי שירות המבחן לקדם את עניינו של הנאשם חרף הקשיים הספציפיים של הנאשם ואישתו בגין מגבלותיהם שירות המבחן עמד בקשר עם המתלוננת ונפגש עימה במועדים שונים בתיווך מתורגמנית לשפת הסימנים.
שירות המבחן רואה סיכון משמעותי לבצוע עבירות אלימות נוספות, ונוכח החזרתיות בבצוע עבירות אלימות במשפחה ולאורך תקופת הישתתפותו בתוכנית מוצא שירות המבחן כי יש צורך בענישה קונקרטית ומוחשית וממליץ על הטלת עונש של מאסר בפועל.
ארבעה חודשי מאסר על תנאי והתנאי הוא שלא יעבור במשך 3 שנים מיום שיחרורו מהמאסר כל עבירת אלימות במשפחה מסוג עוון לרבות עבירת איומים, ו/או עבירה לפי סעיף 6 לפקודת סמים מסוכנים (נוסח חדש) תשל"ג  1993 ו/או עבירה של הפרת הוראה חוקית ו/או עבירה של כליאת שוא.
...
יחד עם זאת עובדה זו שתי פנים לה. כפי שציינתי לעיל ראיתי כנימוק לחומרא את דחיית היד המושטת לאחר שלכתחילה התאפשר לנאשם לזכות בפירות השיקום , ככל שהיה עומד בתהליך במלואו , אך בכל זאת לא ניתן להתעלם מפן נוסף שיש להיעתרותו לכתחילה לקחת חלק בתהליך השיקומי של ביהמ"ש הקהילתי .
בהתחשב בנסיבות המיוחדות של הנאשם לצד מכלול הנסיבות - אני מחליטה להקל בענשו של הנאשם באופן משמעותי .
אני גוזרת על הנאשם את העונשים הבאים: 27 חודשי מאסר מהם תנוכה התקופה שהיה במעצר מיום 21.6.2017 עד 20.7.2017 וכן מיום 15.2.2021 עד היום, ימי המעצר כאמור ינוכו מתקופת המאסר.

בהליך מעצר עד תום ההליכים (מ"ת) שהוגש בשנת 2017 בשלום באר שבע נפסק כדקלמן:

אני לא חולקת על רמת המסוכנות שקבעה קצינת המבחן, אין לי את הכלים, אך כאשר קוראים את כתב האישום אין עסקינן ברמת סיכון גבוהה, אבל מצבו של המשיב טוב יותר כי לו יש עבירת אלימות כלפי מתלוננת שהמסוכנות אם נשקפת היא קונקרטית וספציפית וכאשר היא בכלל נימצאת בשטחים ובכלל לא בארץ.
בשיחה שקיים השרות עם גורמי הרווחה עולה כי מדובר במשפחה המוכרת היטב לשירותי הרווחה על רקע תלונות מצד האשה (המתלוננת) על אלימות אותה היא חווה מצד בעלה.
...
אם אנו מסתכלים בעובדות כתב האישום בסופו של דבר אין פה כתב אישום חמור ברף אלימות גבוה של עבירות אלימות, מבלי להקל ראש בחומרת העבירות, אבל בסופו של יום מדובר בכתב אישום עם מועדים ספציפיים, אירועים ספציפיים וכשהמתלוננת נחקרת במשטרה לא עולה אינדיקציה ככל שהדברים באים לידי ביטוי בתיק החקירה לאירועים נוספים.
יש מסקנה של קצינת המבחן כאשר יש כתב אישום של אלימות במשפחה עם מתלוננת שמשחירה אותו אז יהיה תסקיר שלילי.
אפשר להורות על שחרורו של המשיב לחלופת מעצר בביתו של אברהים בפיקוח שני ערבים, עם ערבויות צד ג', הפקדה במזומן, אני סבורה כי בתיק זה אין מדובר באלימות שאין בלתו אלא מעצר עד תום ההליכים.
אני סבורה כי לא נשקפת מהמשיב מסוכנות גבוהה למתלוננת כפי שרשמה קצינת המבחן, ואין בעיה לשחרר אותו לחלופת מעצר, דווקא לאור מה שעולה מהתסקיר, אם מערכת היחסים העכורה בין בני הזוג היא צפה וקיימת וגורמי הרווחה במועצה המקומית תל שבע יודעים על זה, אז מכוח קל וחומר לא נשקפת מסוכנות מהמשיב כלפי המתלוננת.

בהליך מעצר עד תום ההליכים (מ"ת) שהוגש בשנת 2022 בשלום עכו נפסק כדקלמן:

על פי המפורט בכתב האישום, לנאשם מיוחסות עבירות של אלימות במשפחה, ובהן תקיפה הגורמת חבלה ממש ותקיפה סתם.
שוני נוסף בין המקרה הנידון כאן לבין אותו בש"פ 3611/10 נעוץ בנסיבות הקשורות לעבירה הנדונה וחלקו הלא-מרכזי של הנאשם באותו עניין, ולשוני בין תנאי מעצר הבית הקיימים לבין התנאים המבוקשים: שם אמנם נדונו עבירות חמורות של גניבת נשק ונשיאתו, אולם משהוכרע כי הנאשם ישהה במעצר בית בפקוח בני משפחתו, נמצא בחלוף חודשיים כי ניתן לאפשר לו לצאת לעבודה במפעל סמוך לבית המשפחה, כאשר באותו מקרה לא הייתה מסוכנות ספציפית כלפי אדם קונקריטי.
...
על כל פנים, כאשר עמדת המתלוננת אינה תומכת בשינוי התנאים כמבוקש, וכאשר הזמן שחלף מאז החל מעצר הבית ועד היום אינו זמן ניכר, הרי שטרם הגיעה העת להיעתר לבקשה.
סוף דבר, הבקשה נדחית.
בנסיבות העניין, אני סבורה כי ניתן יהיה לשוב ולדון במבוקש בחלוף כחודש ימים מהיום, וככל שלא תעלה עד אז טענה בדבר הפרת תנאי השחרור.

בהליך תיק פלילי (ת"פ) שהוגש בשנת 2023 בשלום באר שבע נפסק כדקלמן:

לצד זאת, טענה כי מבחני המשנה שנקבעו בהילכת כתב "חומרת העבירה" לא עומדת לבדה אלא באה על רקע הנסיבות הקונקרטיות של המקרה, כך שהתנהלותו האלימה המתמשכת של המתלונן לרבות סמוך לפני הארוע נשוא כתב האישום, מקהה באופן משמעותי מחומרת מעשי הנאשם ומכשירה את הדרך לביטול הרשעתו, בהנתן נתוניו האישיים, ההליך הטיפולי אותו עבר וימשיך לעבור ובעיקר נוכח החשש הממשי לפגיעה קונקרטית בשיקומו ועבודתו כעולה ממסמך שהוגש ממקום עבודתו.
עוד טענה כי התביעה לא נתנה משקל ראוי להתנהגותו האלימה של המתלונן אותה סיכמה באמירה כללית ושטחית "אנחנו יודעים שהמתלונן חודשים רבים איים על המשפחה" בעוד שמדובר "בטרור" ממש שהפעיל המתלונן על מישפחת הנאשמים מתוך כתלי הכלא, בכללו איומים קונקריטיים לפגיעה פיזית, הטרדה טלפונית אינטנסיבית תוך שהפך את חייהם לסיוט שנמשך על גבי חודשים רבים, וכאשר יומיים לאחר שיחרורו מהכלא התייצב בפתח ביתה של אחות הנאשמים עם 4 גברים נוספים, השליך אבנים ולמעשה הוציא לפועל את איומיו.
בית המשפט ציין כי לא בלי היתלבטות הגיע למסקנה שניתן בנסיבותיו של מקרה ספציפי זה לבטל את הרשעתו של המערער, ובין שיקוליו הביא בחשבון כי הרשעה בדין עלולה לפגוע בעתידו התעסוקתי כעולה מתסקיר שירות המבחן ולצד זאת, נתוניו האישיים של המערער אשר נעדר עבר פלילי, נעדר דפוסי היתנהגות עבריינית, גדל בסביבה נורמאטיבית, ההליך המשפטי מהוה עבורו גורם הרתעתי משמעותי והסכון להישנות היתנהגות אלימה בעתיד נמוך.
נחזור להזכיר כי למתלונן חלק משמעותי מקדים להתרחשות הארוע האלים, ולא ניתן לומר כי היתנהגות הנאשמים היא ביטוי לבריונות חסרת מעצורים, לשמה, המלמדת על הלך רוח עברייני, אלים ומסוכן מאד.
...
באשר ליחס בין הנזק הצפוי לנאשמים בהותרת הרשעתם, לבין חומרת העבירות כאמור, סבורני כי זה בלתי פרופורציונלי.
המסקנה מכלל האמור הינה כי לאור שחומרת העבירות אינן מהגבוהות בעבירות מסוג זה, ומנגד השפעתה הקשה של ההרשעה על חייו ועבודתו של הנאשם לרבות סיכוי שיקומו – יש להמנע מהרשעתו בדין.
לכלל האמור, העובדה עליה אין חולק, לפיה בשל ההליך המשפטי שהתנהל נגדו בתיק דנן פוטר נאשם 2 מעבודתו כמפקד מחסום "ארז", נשקו נלקח ממנו ורישיון הנשק נשלל, הוא מנוע מזה כשנתיים להתנדב לשירות מילואים חיוני וחשוב כעולה מעדות מפקדו וחברו לשירות הצבאי וכדבריו : "החיים שלי התהפכו ממש. מצאתי את עצמי בלי עבודה, לא יודע מאיפה להתחיל, מעצר בית, עד היום אני סוחב.." עוד יש להדגיש בעמדת ודעת שירות המבחן לפיה קיימת חשיבות ממש שענישת הנאשם לא תהווה מכשול לעתידו התעסוקתי, להמלצתו לבטל הרשעת הנאשם, ובדגש על כי לא נזקק לכל הליך טיפולי לאור מאפייני אישיותו החיוביים ונתונים הטובים כנלמד מהתסקיר, תעודות ההוקרה וההצטיינות מאז נעוריו ומשירותו הצבאי המשמעותי ולאחריו סוף דבר בסוף הדברים ולא בשולי חשיבותם אוסיף כי הנאשמים, שניהם, הותיר רושם חיובי ביותר על בית המשפט, בעיקר על הדרך המשמעותית שעשו עד למקום בו הם מצויים כיום, לרבות אותה הבושה והמבוכה שניכר שאחזו בהם נוכח מעורבותם באירוע האלים, בקשת הסליחה מהמתלונן ויתר בני המשפחה, כמצופה ממה שנלמד עליהם ומי שהם.
סבורני כי מכלול הנסיבות בתיק זה, לרבות נתוניהם האישיים של הנאשמים, חלקו ותרומתו של המתלונן להתרחשות האירוע, התרשמות שירות המבחן מהנאשמים והמלצתו העונשית, לרבות בשאלת ההרשעה נוכח החשש הממשי מנזק קונקריטי שייגרם לכל אחד מהם כתוצאה מהותרת הרשעתם- מצדיק את המסקנה כי יש לבטל את הרשעת הנאשמים, ולאפשר להם להמשיך בחייהם הייצרניים ללא הכתמתם בפלילים.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו