מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

מס רכישה ומס שבח בהסכם פיתוח מקרקעין

בהליך דנ"א (דנ"א) שהוגש בשנת 2019 בעליון נפסק כדקלמן:

בהתאם להוראות ההסכם, ברנס רכש את זכות הפיתוח במקרקעין מן ההורים, תמורת סכום של 30,000 דולר, אשר שני שליש ממנו שולמו במעמד חתימת ההסכם.
עוד נקבע בהסכם כי ברנס יישא בכל ההוצאות הקשורות בפיצול החלקה ובעסקה, לרבות מס רכישה, מס שבח, דמי פיצול, מס השבחה ועוד.
...
נקבע כי הגם שההסכם הסופי הוא אשר מחייב כיום את הצדדים, הוא מהווה תולדה של השתלשלות הדברים שבין הצדדים שלא ניתן להתעלם ממנה, ואשר על בסיסה "אין כל הסבר מתקבל על הדעת לכך שלאחר שהרוכש (שפעל בשלב זה באמצעות בנו) הסכים להיכנס בנעלי ברנס לעסקת "נטו", ומבלי שעג'אם או המוכר קיבלו בגין זאת תמורה כלשהי, הם הסכימו לשנות את העסקה לעסקת "ברוטו" (כאמור התשלום היחידי ששולם לעג'אם על ידי הרוכש הוא בסכום זניח יחסית, ואף הוא שולם רק בתמורה להסכמתו להעברת הזכויות לסיטון, בשלב שאין חולק כי העסקה בה מדובר הייתה עסקת "נטו")" (פסקה 10 לפסק הדין). כפועל היוצא מכך, הגיע בית המשפט העליון למסקנה לפיה השינוי בדבר זהות הנושא בתשלומים אלה אינו משקף את כוונתם הסובייקטיבית של הצדדים לעסקה. על כך הוסיף השופט ע' גרוסקופף וקבע כי אף התנהגותו של המבקש, אשר במשך כארבע שנים פעל כאילו החיובים מוטלים עליו ורק בשנת 2012 הגיש את תביעתו כלפי המשיב ועורך הדין, מלמדת על כוונתם האמיתית של הצדדים להסכם.
בית המשפט בחן את התשתית העובדתית אשר הוצגה בפני בית המשפט המחוזי ומצא כי מדובר במקרה אשר בו "אין מנוס מלהתערב במסקנותיו העובדתיות של בית המשפט קמא" ולקבוע כי העובדות מובילות למסקנה לפיה הוראות ההסכם הסופי אינן משקפות את אומד דעת הצדדים.
כפועל היוצא מקביעה עובדתית זו, אף שונתה המסקנה המשפטית שאליה הגיע בית המשפט המחוזי.
אשר על כן, הבקשה נדחית, ועמה נדחית גם הבקשה לעיכוב ביצוע.

בהליך ועדת ערר (ו"ע) שהוגש בשנת 2021 בהמחוזי באר שבע נפסק כדקלמן:

תמצית טענות הצדדים לטענת העוררות, במועד חתימת הסכמי המכר, הוא יום 21.4.2016, טרם הוארך תוקפו של חוזה הפיתוח, ועל כן הזכויות שנמכרו באותה עת לנווה צדק לא היו "זכויות במקרקעין", כהגדרתן בחוק מסוי מקרקעין (שבח ורכישה), התשכ"ג – 1963 (להלן- "חוק מסוי מקרקעין"), ולפיכך לא חייבות המוכרות: מאפיית ים סוף ואברהמי, במס שבח, כי אם במס ריווחי הון על פי פקודת מס הכנסה [נוסח חדש], התשכ"א- 1961 (להלן- "פקודת מס הכנסה"); נווה צדק מצדה אינה חייבת במס רכישה.
...
עם זאת, מועד מכירת הזכויות ל"נווה צדק" חל ביום 21.04.2016, דהיינו טרם אישור החלטת רמ"י מס' 1481 ולכן לא ראיתי טעם לבחון טענה זו. מהמקובץ עולה כי אין רלבנטיות לעניין תוקפו של חוזה הפיתוח, שכן גם אם פג תוקפו, ולא כך בענייננו, הרי שאין זה משנה לעניין עצם קיום הזכות במקרקעין אלא לעניין שוויה הכלכלי של אותה זכות בלבד.
לסיכום, אני מסכים עם החלטת יו"ר הועדה כי הזכות שנמכרה הנה זכות במקרקעין כהגדרתה בחוק ובכלל זה גם לקביעה בעניין שומת הקבלן.
לסיכום, אני בדעה שיש לדחות את העררים ולחייב כל אחת מהעוררות בהוצאות משפט ובשכ"ט עו"ד המשיב כפי שקבעה יו''ר הועדה - סך של 30,000 ₪ כל אחת.

בהליך ערעור אזרחי (ע"א) שהוגש בשנת 2001 בעליון נפסק כדקלמן:

ביום 14.9.93 שילמה חברת הדרי החוף את התשלום הנידרש בחוזה הפיתוח, שכונה "דמי היתר מהוונים". המינהל דיווח לרשויות המס על העסקה וחברת הדרי החוף חויבה בגינה במס רכישה.
ובהמשך: ---אנו יודעים, כי מקום שבו משתלמים דמי היתר בגין שינוי יעוד ו/או ניצול, הרי המינהל רואה בזאת עסקה חדשה, אשר בעקבותיה הוא מתקשר בהסכם חכירה חדש; הווה אומר מוענקת בעניינינו, זכות חכירה חדשה, שהיא לבטח נופלת בגדר "זכות במקרקעין" כהגדרתה בסעיף 1 לחוק מס שבח מקרקעין, ומכירת זכות כזאת ע"י המינהל חייבת בתשלום מס רכישה ומס שבח (מן המס האחרון פטור המינהל).
...
המסקנה העולה מן האמור, כי אין בנימוקיה של ועדת הערר כדי לסטות מן ההלכה שנפסקה בפרשת הבונה.
לכן עסקה זו מחייבת את החוכר בתשלום מס רכישה; כמו כן, במקרה של מכירת זכות זו לצד שלישי, חישוב מס השבח, יש לערכו בהתאם לגישת שלטונות המס, כמוסבר בראשית חוות דעת זו. אי לכך, הערעור מתקבל.
המשיבה תשלם למערער שכר טרחת עורך-דין בסך 20,000 ש"ח והוצאות משפט על-פי תקנה 513 לתקנות סדר הדין האזרחי, תשמ"ד1984-.

בהליך ערעור אזרחי (ע"א) שהוגש בשנת 2003 בעליון נפסק כדקלמן:

שומת מס רכישה ביום 25.10.94 הגישה המערערת למשיב - מנהל מס שבח - הצהרה בדבר רכישת המקרקעין מממ"י, בה היא העמידה את יום הרכישה על ה-31.1.94, שהוא כאמור יום חתימת חוזה הפיתוח.
...
ראו ברוח זו י' הדרי מס שבח מקרקעין (כרך א', מהדורה שניה, תש"ס-2000), בעמ' 310: "לדעתנו, לפי סעיף 73 לחוק, סעיפים קטנים (א)(1) ו-(2), חובה להגיש הצהרה בתוך שלושים או חמישים ימים מ'יום המכירה', ומאז מתקיים חיוב בהפרשי הצמדה וריבית לפי סעיף 94 לחוק; והרי 'יום המכירה' נקבע, בחזקה חלוטה של סעיף 19(3), ליום אישור המנהל. ... 'יום המכירה' הוא מונח מוגדר בחוק לכל צורך ועניין. אין זה סביר שייקבעו מועדים שונים כ'יום המכירה', מועד אחד לשם מתן ההצהרה לרשויות מס שבח ומועד אחר לצורך החישוב של הפרשי הצמדה וריבית פיגורים. 'יום המכירה' הוא אחד לכל צורך ועניין, והוא נקבע בסעיף 19(3) לחוק". על רקע דברים אלה הנני סבור כי ההגדרה שבסעיף 19(3) לחוק מתפרשת על כל ענייני מיסוי מקרקעין ואינה מוגבלת "לעניין חישוב השבח והמס", ועל כן דין הערעור להידחות.
סוף דבר "יום המכירה" של המקרקעין ממנהל מקרקעי ישראל למערערת הוא יום אישור עסקת שינוי היעוד, דהיינו ה-2.12.93, וזאת בהתאם להוראת סעיף 19(3) לחוק מיסוי מקרקעין.
לאור כל האמור, דין הערעור להידחות.

בהליך ערעור אזרחי (ע"א) שהוגש בשנת 2006 בהמחוזי תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

לשם כך רכשה המערערת קרקעות לבניה, ובשנת 1999 רכשה ממינהל מקרקעי ישראל, במסגרת הסכם פיתוח, קרקעות בחולון לבניית 3 קוטג'ים. לשם בנייתם חתמה המערערת ביום 27.5.1999 על הסכם עם גזית לביצוע עבודות הבניה והפיתוח, כקבלן משנה (להלן: "הסכם גזית – דיקסל").
נקבע כי המערערת עצמה חבה תשלומי מע"מ שגבתה מאת רוכשי הקוטג'ים וכי מר דיקסל העמיד בערכאה הדיונית גרסה שונה מזו שהציג בהסכמי המכר עם הרוכשים ובהצהרות מס השבח של המערערת.
...
מצאנו כי לא רק שהמערערת לא נשאה בנטל להוכיח ולשכנע את הערכאה הדיונית אלא לא הניחה תשתית ראייתית מספקת שמצדיקה היתערבות של ערכאת הערעור, בדבר היות החוב הנטען נובע מפעילותה של גזית שלא במסגרת עסקיה המשותפים עם המערערת.
בעניין זה מקובלת עלינו עמדת ב"כ המשיב כי בכל מקרה הוכח קשר ישיר בין החוב לבין המערערת באופן הבא: מעדותו של מר דיקסל עולה כי המערערת מחזיקה למעשה כספים של גזית מעסקות אחרות, אשר הועברו לידיה וזו עשתה בהם שימוש לשם רכישת הקרקעות.
אשר על כן, אנו דוחים את הערעור ומחייבים את המערערת לשאת בהוצאות המשיב בסך 750 ש"ח ובשכר טירחת עורך דין בסך 20,000 ₪.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו