לטענת העוררת היא זכאית להחזר המס עקב ביטול העסקה הנ"ל. הערר השני נוגע לשומות מס שבח בסך 563,404 ₪ ומס רכישה בסך 750,000 ₪ שהוצאו בעקבות ביטול העסקה בשנת 2011, לאור עמדת המשיב כי מדובר במכר חוזר ולא בבטול עסקה.
לאור האמור, הגיע המשיב למסקנה כי אין להחיל את הוראות סעיף 102 לחוק מסוי מקרקעין (שבח ורכישה), תשכ"ג-1963 (להלן: "חוק מסוי מקרקעין") על העסקה ויש לראות בהסכם הפשרה עסקת מכר, וקבע כי על הצדדים למסור הצהרה חדשה לפי סעיף 82 לחוק (נספח ט' לכתב הערר).
בעיניין מ.ו השקעות הצביע בית המשפט העליון על חלק מאותם מבחנים:
"... האם מדובר בבטול בהסכמת הצדדים, שאז הביטול יבחן ביתר זהירות ודקדקנות; האם קיים קשר משפחתי או אחר בין הצדדים, שאז גובר החשש כי הביטול מבוסס על שקולי המנעות ממס; מטרת הביטול - האם המטרה העיקרית היא חיסכון במס או קיים טעם כלכלי אחר; משך התקופה בין כריתת ההסכם לביטולו - ככל שהתקופה ארוכה יותר הנטייה היא לראות הביטול כפיקטיבי; האם העסקה הושלמה ונקלטה - כגון אם נרשמו המקרקעין על שם הקונה, אם נימסרה לו החזקה בנכס, אם הפיק פירות מהנכס, אם הכניס שינויים בנכס וכיו"ב; גובה ההשבה - השבה על פי מחיר השוק ביום הביטול מצביעה יותר על עסקת מכר חוזר ולא על השבת התמורות..." (עניין מ.ו השקעות, פיסקה 10; לדיון מרחיב בעיניין עידית זמר ובמבחנים שנקבעו בפסיקה לעניין סיווג העסקה ראה: אהרן נמדר מס שבח מקרקעין - בסיס המס [חלק א'] (מהדורה שביעית, 2012, עמ' 515 – 541; דוד אלקינס מהו ביטול לצרכי סעיף 102 לחוק מסוי מקרקעין, מיסים יט/ג (אוגוסט, 2005)).
מבחינת העוררת, האופציה היחידה להחזר של כספי התמורה שהתקבלו מהעירייה באה לידי ביטוי במתן שירותי בניה ולא בהחזר כספי, שכן הסכם הביטול קבע (בסעיף 12) כי במידה ולא ניתן יהיה להוציא את הסכם הבניה לפועל הרי שתעמוד לעוררת הזכות להגיש מחדש תביעה כנגד העיריה, תוך ויתור של העיריה על טענות היתיישנות ושיהוי.
סעיף 50 לחוק החוזים (חלק כללי), תשל"ג – 1973 קובע כי "סכום שניתן לנושה שעה שהגיעו לו מן החייב חיובים אחדים, רשאי החייב, בעת התשלום, לציין את החיוב שלחשבונו ייזקף הסכום; לא עשה זאת, רשאי הנושה לעשות כן." בעניינינו הסכומים שהועברו ממשרד החינוך לעירייה הנם כספים ייעודיים לטובת רכישת הנכס.
ו) כי נציגי הערייה הרב יעקב גוטרמן ואבי עדן סקרו את השתלשלות הטיפול בסכסוך בין הערייה והעוררת, והם, בין היתר, אמרו כי "ערך הקומה היום הוא למעלה מפי – 2 מערך הקניה". אמנם מר אביגדור עדן היתייחס לתהייה זו כשנשאל עליה בדיון בבית המשפט, אך תשובתו לא נותנת, לטעמי, תשובה מספקת לתהיות אלה (פרוטוקול, עמ' 11, ש' 22-29).
...
דיון והכרעה
גם ערר זה דינו להידחות בחלקו העקרוני.
בנסיבות אלה, יש לדעתי להחזיר את הדיון לשלב ההשגה, לצורך ליבון נושא שווי העסקה בלבד, בנוגע לחישוב מס הרכישה שתשלם העוררת (חברת קסם) ובעקבות כך, יוציא המשיב החלטה בהשגה, בעניין זה בלבד.
סוף דבר
לאור כל האמור, אציע לחבריי הוועדה לדחות את הערר בתיק ו"ע 54736-06-18.