מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

מניעת פירוק שיתוף בדירת מגורים מכוח זכות האישה למדור ספציפי

בהליך בג"ץ (בג"ץ) שהוגש בשנת 2005 בעליון נפסק כדקלמן:

בהחלטה נאמר: "...אין בהגשת התביעה למדור בבית הדין הרבני ואין במתן הצוו כי לאישה זכות ספציפית בדירה והאיסור על הבעל לעשות כל דבר העלול להפריע לאישה להתגורר בדירה, כדי למנוע מבית המשפט להחליט על פירוק השתוף בדירה ולהסדיר נושא המדור בהתאם לסעיף 40א' לחוק המקרקעין...
עתירת הבעל מופנית כאמור נגד העיקול הרובץ גם עתה על הדירה, אך טענותיו כולן מופנות נגד סמכות בית הדין להטיל את העיקול הזמני מיום 21.10.98 ולהותירו על כנו מכוח פסק הדין שניתן ביום 21.1.99, פסק הדין שהכיר כאמור בזכות האישה למדור ספציפי.
...
שקלתי בדבר והגעתי לכלל מסקנה שיש לדחות את העתירה בלי להרחיב את ההרכב, ובלי להכריע בחילוקי הדעות שבפרשת אקנין.
מטעמים אלה מסכימה אני כי יש לדחות את העתירה בלא צו להוצאות.
ת הנשיא א' ברק: גם לדעתי, דין העתירה להידחות.

בהליך בג"ץ (בג"ץ) שהוגש בשנת 2005 בעליון נפסק כדקלמן:

הוא הוסיף, כי האישה הגישה, קודם לכן, תביעה למזונות אל בית המשפט לעינייני מישפחה (תביעה אשר נשוב אליה ביתר פרוט בהמשך), וכי ההליך בפני בית הדין הרבני, ייעודו הוא "לחסום ולהפריע להליך שמתנהל כדין בערכאה אזרחית בעיניין פירוק שתוף". עירעורו נדחה, ביום 5.8.2003, וכך קבע בית הדין הרבני הגדול: "התקשנו להבין את עמדת בא כוח המערער. בית הדין האיזורי, פסק ביום כ"א אדר ב' תשס"ג, לזכותה של המשיבה למדור ספציפי בדירת המגורים, וכן הוטל עיקול על הכספים שהתקבלו, במידה והדירה תימכר.
מבלי לידון בשאלה אם ראוי היה שבית הדין הרבני יתן, במסגרת הליכים לשלום בית, צו למדור ספציפי, בשעה שבבית המשפט מתנהלים הליכים לפירוק השתוף בדירת המגורים של בני הזוג, הרי אף אם בית הדין הרבני נתן צו כזה, אין מניעה מלהמשיך לידון בבקשה לפירוק השתוף בדירת המגורים ובחלוקת הרכוש ולקבוע מה מגיע לכל צד. .
אולם, נראה כי כוונת בית המשפט לעינייני מישפחה היא כי לאור נסיבות העניין ותוך היתחשבות באישה וצרכיה - ואף שהדבר לא צוין במפורש, במסגרת שיקול דעתו הנתון לו מכוח סעיף 40א לחוק המקרקעין, תשכ"ט-1969 - ביצוע פירוק השתוף ייעשה רק בשלב מאוחר יותר, לאחר השגת הסדר מקיף וכולל בין בני הזוג (ראו והשוו: סעיף 1 לחוק להסדר היתדיינות בין בני-זוג, תשכ"ט-1969; ע"א 736/85 לזר נ' לזר, פ"ד לט (4) 668, 669).
...
בית הדין הרבני האזורי הטיל את העיקול בקבעו כי מטרתו היא "להעמיד את רצונה הכן בשלום במבחן הצדק והמציאות". בית הדין הרבני הגדול הוסיף, כי "בהעדר בית 'אין שלום בית'" וכי "בית המגורים אינו מדור בלבד, אלא הוא ליבו ומהותו של שלום הבית". בית הדין הרבני, איפוא, הגיע לידי המסקנה כי יש להטיל את צו העיקול לאור התרשמותו כי יש מקום, בנסיבות שלפניו, לבחון את סיכויי בני הזוג להשיג שלום בית, וכי ישנו קשר בין צו העיקול שהוטל על דירת המגורים ובין הסיכויים האמורים.
סוף דבר מכל מקום, וכפי שקבענו בפרשת יאיר, מדובר בצו זמני.
סיכומו של דבר, אם תשמע דעתי, נדחה את העתירה בלא צו להוצאות.

בהליך תיק רבני (רבני) שהוגש בשנת 2017 ברבני ירושלים נפסק כדקלמן:

האישה ביקשה לעכב את ההליך לפירוק שתוף, ופתחה תיק לתביעת שלום בית מזונות ומדור ספציפי.
ביום ד' אדר ב' תשע"ו (14/03/2016) ניתן צו לפיו, דירת המגורים המשותפת תיחשב כ"מדור ספציפי" למגורי האישה, ואין להוציאה למכירה או לבצע דיספוזיציה אחרת בנכס זה על מנת להבטיח את מדור האישה בדירה.
דהיינו, גם אם קיימת זכאות למזונות, עדיין אותו הכוח שיש לאישה לבקש חלוקת רכוש במקרה שהיא טוענת "מאיס עלי" באמתלא מבוררת ועוד בטרם הגירושין, יהיה גם לבעל התובע גירושין בטענת "מאוסה עלי", ומעוכב מגירושין רק מכח חרם דר"ג, לכן יוכל לבקש חלוקת הרכוש, ואין למנוע זאת באמצעות צו למדור ספציפי.
...
סיכומו של דבר, הצדדים חלוקים ביניהם אודות הגורמים שהביאו לפירוד, כשכל אחד תולה את האשם בשני.
ביחס לתשובות צמח צדק ומהרש"ם שהובאו באוצה"פ, כתבו בפסק דין מבית הדין הגדול חלק ה' עמוד 294-297: "אולם גם במי שבא בטענה זו שאשתו מאוסה עליו, ובאופן שהיא נראית כנה, כבר העלה הצ"צ בסי' קל"ב שלמעשה אין מתירין חדרגמ"ה על יסוד טענת מאיס עלי. וזו לשונו שם: - כ"ז נראה להלכה, אבל לא למעשה משום דלא חזינן שנעשה מעשה כזה להתיר חר"ג בטענת מאיס עלי. גם המהרש"ם (ח"ב סי' צ"ב), אשר אמנם התיר למעשה את החדר"ג, אולם צירף לזה כמה נימוקים: - א' קדושין דרבנן (קדושי חרשת); ב' אומדנא לבטל את הקדושין (הבטיחו לו נדוניה ולא עמדו בהבטחתם); ג' טענת מאיס עלי. ולפי"ז אין בטענת מאיס עלי במקרה דנן יסוד מספיק לחייב את האשה לקבל גט בניגוד לרצונה... לפי האמור אנו מחליטים: א. מקבלים את הערעור, ואין לחייב את האשה המערערת לקבל ג"פ. ב. כל עוד והבעל לא שילם את הכתובה לאשתו הוא חייב במזונותיה". (ההדגשות אינן במקור) לאור האמור, אין מקום לכפיית האשה בגירושין על יסוד טענת "מאוסה עלי" גם כשקיימת אמתלא מבוררת.
לאור כל האמור ביה"ד מחליט: תביעת האשה לשלום בית, נדחית.
ביחס לתביעת הבעל לגירושין, בית הדין אינו מחליט לחייב את האשה בגירושין, אולם לאור הפירוד הממושך, ומאחר שהבעל מאס באשתו, וגם האשה כבר הפנימה ומבינה שאין מנוס מגירושין, ההכרח לא יגונה ומן הראוי שהצדדים יתגרשו בהסכמה.

בהליך תיק רבני (רבני) שהוגש בשנת 2014 ברבני נתניה נפסק כדקלמן:

הוראת החוק ברורה: פירוק שתוף ברכוש שנצבר במהלך הנישואין ובכללה דירת המגורים – יכול להתבצע גם קודם לגירושי הצדדים – כאשר קיים קרע בין בני הזוג, דהיינו כאשר מכוחו של הסיכסוך ביניהם הם חיים בפירוד בדירות נפרדות; או לחילופין כאשר הפירוד והקרע מתרחש תחת קורת גג אחת בתקופה של כתשעה חודשים מתוך שנה.
כמובן שיש לציין כי אין הוראת חוק זו באה לגרוע מהזכויות שעומדות לאחד הצדדים לפי הדין האישי, כפי שהדבר נקבע במפורש בסעיף 13(א) לחוק יחסי ממון: "חוק זה אינו בא לשנות מסמכות שיפוטם של בתי הדין הדתיים." ולפיכך כאשר האשה זכאית למדור לפי ההלכה – בית הדין יוציא צו מניעה להליך פירוק השתוף בדירת המגורים (צו למדור ספציפי) בכדי להבטיח את זכותה של האשה למדור; וייתכן כי צו שכזה יוצא עבור הבטחת שלום־הבית שאותו תובע אחד מבני הזוג, כשמכירת הדירה עלולה לגרום לסיכולו.
...
" ומסיים ב"תורת אמת": "כל זה אני מסופק בנ"ד ולא מצאנו בשום מקום מהפוסקים הכרח גמור ולא אפילו מקצת הכרח בשום צד מהצדדים הללו ואפשר שהם הניחוהו לרוב פשטותו." ומכל מקום המכוון אצלי שכל שאינה רוצה בו, ואומרת "שנאתיו לא יקרא עוד בעלי", הויא "מאיס עלי." על כן בנידון דידן, שהאשה אומרת לבעלה "רע לי אתך", "תלך לזונה שלך", "אני חיה בגיהינום", "הוא רוצה להביא אותי לפת לחם" ועוזבת בית עם ששה חדרים עם ילדיה, "אין סיכוי שאני אחזור אליך" – ודאי שאשה זו מואסת בבעלה מאיסות גמורה.
נמצא כי למסקנה של פרק זה כל האזרחים שחל עליהם דין מר"ן השו"ע לא יחול עליהם חוק יחסי ממון מדין דינא דמלכותא.
הרב שניאור פרדס נפסק: תביעת שלום־הבית נדחית.

בהליך תיק רבני (רבני) שהוגש בשנת 2023 ברבני רחובות נפסק כדקלמן:

הן אמת, שמבחינה חוקית יש כח לבי"ד לקבוע מדור ספציפי ולמנוע את חלוקת הרכוש, כשמתקיימים אחד משני התנאים דלהלן: באופן שהבעל מחויב במזונות אישתו, בכה"ג מכח חיוב המזונות שבכללו חיוב מדור, ביה"ד רשאי ע"פ החוק למנוע את פירוק השתוף.
במקרה שלפנינו האיש טען טענות קשות בדבר בגידה ממושכת של האישה, ולדבריו, יש בידו דו"ח של חוקר פרטי, אף שכאמור לעיל דבר זה לא נחקר בפנינו, (לאור הסכמת הצדדים להתגרש וויתור על הכתובה), אולם לאור טענותיו כבר אין לקבוע בודאות כי האישה הייתה זכאית למדור מכח מזונות, כמו כן טענת שלום בית לא שייכת בכה"ג. אולם מעבר לאמור יש להוסיף כי כל זמן שלא הוגשה תביעה למדור ספציפי, וכל זמן שאין פסיקה מפורשת של ביה"ד למדור ספציפי, הזכות החוקית לפירוק שתוף בעינה עומדת.
לעניות דעתי פשוט שאין לפטור את האשה מתשלום דמי שימוש, כי בודאי כשהשתתפו מלכתחילה - על דעת כן הישתתפו, שלכל צד יש זכויות בנכסי השני, הם בונים "בית אחד" ו"קופה אחת", וזאת מכח מנהג העולם, שכשנישאים זה לזה, משתתפים גם בפן הרכושי, אך ברגע ש"נישבר" ופקע הפן הזוגי, נהפכים הם מיידית לשותפים רגילים, ומרגע שניפתחה תביעה לפירוק שתוף, כבר פקעה השותפות הזוגית, ואומרים שכל אחר מקפיד בדיוק על חלקו, וכיון שמסתברת טענת האיש שלא הייתה בידיו כל אפשרות לחזור ולהתגורר בביתו מחשש להגשת תלונה נגדו, גם ניכר שלאשה לא הייתה כל כוונה או רצון לאפשר לו לחזור ולהתגורר בביתו עד לסיום המחלוקות, לפיכך, אין ספק כי עומדת לאיש הזכות לקבל דמי שימוש ראויים מהיום שבו נאלץ לעזוב את ביתו ועד ליום בו חדלה האישה לעשות שימוש בלעדי בבית המשותף.
אולם במקרה זה, בו הועלו טענות קשות של האיש על כי האישה בגדה בו, (לא אחת), ואף הגיש את תביעותיו בפני ביה"ד כולל תביעה לפירוק שתוף השותפות בדירה, כאשר היה ברור ונהיר כבר בעת ההיא, כי חייהם המשותפים הגיעו לקיצם ופניהם לגירושין ולחלוקת הרכוש, לפיכך במקרה זה, הרחקת האיש מהבית הוותה "זרז בלבד" להחלטת שני הצדדים לסיום הקשר, ומשכך במקרה ספציפי זה, אכן יש לנו לחייב דמי שימוש למן היום הראשון בו הוצא האיש מביתו, כדברי חבריי הי"ו. הרב אליהו עמאר - דיין לאור האמור מוחלט כדלהלן: האישה מחוייבת במחצית מעלות שווי שכירות הבית החל ממועד עזיבת האיש את הבית בתאריך 20/04/16, ועד למועד עזיבת האישה את הבית.
...
וז"ל הגר"א שרמן שם: "מכל האמור עלינו להסיק בנידון דנן שיש לקבל את התנגדותה של האשה לדון בעצם החלוקה מדין גאו"א כפי שתובע הבעל, שכן מסגרת הנישואין שביניהם לא הסתיימה לא עפ"י דין מחייב ולא לפי הסכמתם. כל דברי ביה"ד שמצוה על הצדדים להתגרש יש לראות בזה המלצה בלבד שהצדדים יסיימו את הנישואין ולא מחמת דבר הקשור בעצם הנישואין ובדין מדיני איש ואשתו אין כאן המלצה לגירושין מהלכות גרושין אלא מהלכות שבין אדם לחברו, המשך קשר הנישואין שביניהם גורם להתכתשות יתר ומריבות ביניהם..." אולם אב"ד ההרכב הגר"ש דייכובסקי נחלק, ונצטט את מסקנת דבריו[footnoteRef:2]: [2: אלו דבריו שקדמו למסקנה זו: "אוסיף עוד ואפרש, השותפות בין בני זוג אינה מופיעה בשטר הכתובה. ישנן אמנם הלכות המחייבות את הבעל להשתמש בפירות נכסי מלוג לצורך "רווח ביתא" (עיין שו"ע אבהע"ז סימן פ"ה י"ז), אולם בנכסים אחרים אין חובה לעשות זאת, ובודאי שאין חובה על האשה לדאוג ל"רווח ביתא".
לדעת החוות יאיר סימן קנ"א החילוק: "ויותר נראה לי לחלק דבית וספינה שעומדין להשכיר ודרך העולם שאין עומדין פנוין דשכיחי שוכרים, מה שאין כן מעות, דצריך התחכמות והתעסקות קניה ומכירה". והיינו שדר בחצר חברו בזה לא נהנה וזה חסר חייב דחשיב גרמי, מכיון שבית עומד לשכירות, משא"כ מעכב שימוש חבירו במעות פטור, דהוי גרמא, כי הנזק לא ישיר ולא ברור, דמחוסר "התחכמות והתעסקות קניה ומכירה". לדעת הקצות החושן סימן ש"י סק"א החילוק: "ולבבי לא כן ידמה בכל דבריו בזה, דמה שהקשה מהא דמבטל כיסו על האי דהדר בחצר חבירו שלא מדעתו, טעמו מבואר דקרקע אינה נגזלת, ומשום הכי חייב לשלם שכר, מה שאין כן מטלטלין דנגזלין, וכל הגזלנין אינן משלמין אלא כשעת הגזילה (שם צג, ב), ושבח גזילה דמטלטלין דגזלן הוא, אבל שבח גזילה דקרקע דנגזל הוא, וכמבואר בטור סימן שע"א, כשם שהקרקע בחזקת הנגזל (לחובתו) שיוכל לומר "הרי שלך לפניך", כן היא ברשותו לטובתו, דאף על גב דגבי מטלטלין אינו משלם אלא כשעת הגזילה, גבי קרקע אינו כן, אלא אם נשתמש ואכל פירותיה צריך לשלם מה שנהנה, והובא ברמ"א שם (סעיף ב'), עיין שם".
אולם מלבד שברמ"א מבואר שלא כדבריו, שהרי פסק (בשם המרדכי) לחייב ב"צא", (ובאמת שם בנחלת דוד תמה על הרמ"א), כבר הסקנו לעיל שהפשט ברשב"א אינו כנחלת דוד, ואף לרשב"א יש חיוב ב"צא", וכמו שכתב הרשב"א עצמו בסוגיה דף צז. ובכנסת הגדולה שהבאנו לעיל כתב לבאר דינו דהמרדכי: "דכשהמשכיר אמר לו צא מן הבית, הרי גילה דעתו שאינו רוצה שישב שם והוי כחצר דקיימא לאגרא, אבל כשהשוכר הוציא למשכיר בעל כרחו, כיון שהמשכיר לא אמר לו שיצא מן הבית אין כאן גילוי דעת ואין כאן אלא גרמא בעלמא. וכן נראה לי מדברי ספר המפה והלבוש, שעל מה שכתב רבינו המחבר ז"ל בספר הקצר כלשון רבינו בעל הטורים ז"ל, כתבו אף על פי שהוציא בעל הבית בעל כרחו מן הבית והוא דר בו, כנראה דסבירי להו דשתי המימרות אינן חולקות. וצריך עיון". ודבריו צ"ב, דפשוט שכשמוציאים אדם מביתו אין לך מחאה גדולה מזו, ולא גרע מא"ל "צא". ובאמת הוא עצמו מסיק "וצריך עיון". יעוין עוד בגליון מהרש"א (שם) שכתב לבאר שכשהוציאו בע"כ, אף שמונע את חבירו מלדור, מ"מ יש לחבירו תועלת מהמגורים בבית "שלא יוכת שער על ידי שאיה", משא"כ כשמוחה בחבירו וא"ל "צא", הרי גילה דעתו שאינו רוצה שידור בו. ולדבריו עולה חידוש דין, שבאופן שאין חשש של "שאיה יוכת שער", וכגון בשותפים בבית שאחד הוציא את חבירו בע"כ ומשתמש בכל הבית, ובכה"ג אין "שאיה יוכת שער", דלדבריו יש לחייב.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו