התובע הגיש תביעה לנתבע להכיר בבקע המפשעתי כתאונה בעבודה והנתבע דחה את התביעה במכתבו מיום 28.8.18 בנימוק, כי "מעיון בפרטי תביעתך ובמסמכים הרפואיים שבידינו עולה, כי הופעת הבקע בתאריך 05/04/2017 לא באה כתוצאה ממאמץ לא רגיל – הרמת חולים איננה בגדר מאמץ לא רגיל בעבודתך. כמו כן, לא פנית לטפול תוך שבעים ושתיים שעות ממועד הופעת הבקע, כנדרש על פי החוק, אלא במועד מוקדם יותר, בתאריך 15.2.2017. מטעמים אלה, לא ניתן להכיר בבקע המפשעתי כפגיעה בעבודה".
התובע פנה לועדת התביעות ביום 18.12.18 בעיניין החלטת פקיד התביעות והועדה המליצה לפקיד התביעות לבחון בשנית את ההחלטה.
התובע לא חזר לעבודת שטח כנהג חובש אמבולנס שכן נאסר עליו לאחר הניתוח שעבר ליסחוב מעבר ל-20 ק"ג והוא הועבר לעבוד במחלקת ההדרכה בשכר נמוך יותר, דבר שאילץ אותו להתפטר מעבודתו במד"א.
עיקר טענות הנתבע:
לעניין הכרה בבקע מיפשעתי כתאונת עבודה קיימת בחוק הוראה מיוחדת וזאת בסעיף 84 לחוק.
עוד קבעה הפסיקה, כי התשובה לשאלה מהו "מאמץ לא רגיל" הנה בהשוואה למאמץ שרגיל הנפגע לעשות בעבודתו (ר' דב"ע לה/0-26 המוסד לביטוח לאומי – טנג'יו, [פורסם בנבו] פד"ע ו 382) וכי יש להתייחס באופן סובייקטיבי לנפגע עצמו, משום שהבקע "מופיע בגופו של אדם מסוים על רקע מצבו של אותו אדם ועל רקע המאמצים שהוא רגיל להם ושסטיה מהם היא היא שיכולה להביא לתופעה הסוטה" (ר' דב"ע לז0-66/ לוי – המוסד לביטוח לאומי) [פורסם בנבו].
במסגרת עדותו ציין התובע, כי עבודתו כוללת טפול בפצועים, ניהול ארוע והרמת משקלים (עמ' 2, שורות 16-17) ופרט את נסיבתו פגיעתו (עמ' 2, שורה 21 עד עמ' 3, שורה 7):
"ב-5/4/17 לאחר זמן סיום משמרת בשעה שלוש, נקראנו לקראת ארבע עקב אי מציאת מחליף למשמרת, דבר שהיה נפוץ ועדיין, יצאנו לארוע, הוחלט ע"י המוקד של מד"א שנטפל בארוע ואחרי שנקלוט את הפצוע נעביר אותו לאמבולנס ששיך למשמרת ערב. הגענו למקום הארוע, סביב השעה ארבע, הדיווח היה על תאונה קשה עם נפגעים רבים, אנחנו כצוות טפול נמרץ הבכיר בארוע, החלטנו לפצל את הכוח, הפרמדיק שהיה איתי הלך לחפש פצועים נוספים ואני הלכתי לפצוע שהוגדר כקשה ביותר, נעזרתי בכוננים מזדמנים. אין לי מושג מיהם. ניסיתי לאתר אותם ללא הצלחה, מדובר בכוננים מארגונים אחרים. סייעו לי בהעברתו מהאוטו לקרש גב ולאחר מכן למיטת האמבולנס. בשלב זה אני לבדי דוחף את מיטת האמבולנס וצריך להרים אותה לתוך האמבולנס לבד כי איש צוות שני מטפל בפצוע אחר. לפי הזכור לי הפצוע היה כבד משקל. ניסיתי דרך מד"א לאתר פרטים שלו או טופס רפואי. מפאת חסיון רפואי לא נתנו לי פרטים ואין לי דרך לדעת מיהו המטופל. כמו כן ניסיתי לאתר נהג נוסף שהיה בארוע אבל הוא זוכר את הארוע אך לא זוכר אם הפצוע היה כבד משקל. הוא לא זוכר את הפצוע. הכנסתי אותו לאמבולנס ומטפל בו לבדי ומחכה לפראמדיק שחזור, אחרי שהפראמדיק הנוסף ווידא שהפצועים הנוספים הועלו לאמבולנסים, התחלנו בנסיעה עם הפצוע שנימצא אצלנו בטיפול נמרץ לצורך חבירה לאמבולנס שיקח אותו לבית חולים. קבענו לחבור לאמבולנס במחסום מכבים, הפרמדיק ביקש ממני לרדת ולהעביר את מטת האמבולנס לבדי ואמרתי לו שאני לא מסוגל. אני זוכר שהוא צעק עליי ויצא בכעס ועזר לי להוציא את המיטה. בסיום הארוע חזרנו לתחנה, אני זוכר כאבים עזים, הולך בצליעה משמעותית. מיד בצאתי עם האמבולנס, אנשים שישבו בתחנה שאלו אותי מדוע אני צולע, אמרתי שיש לי כאבים ואני הולך להבדק" (ההדגשה לא במקור).
כן ציין התובע, כי "העבודה במד"א כרוכה בהרבה מאוד הרמת משאות ומעולם לא עברתי הדרכה בנושא זה כיצד לבצע הרמת משקלים".
מעדותו של התובע עולה, כי העבודה הרגילה היא עבודה מאומצת ובמועד הארוע היה מאמץ חריג שנבע מכך שהתובע נאלץ להרים משא כבד לבד.
...
לעניין התנאי השני של הסעיף (עקב הופעת הבקע הפסיק המבוטח את עבודתו וקיבל טיפול רפואי תוך 72 שעות מהופעת הבקע), מצאנו, כי התובע עמד בתנאי כאמור.
כמו כן בתיעוד רפואי מיום 16.5.17, המועד בו הוצאה לתובע תעודה רפואית ראשונה לנפגע בעבודה אין כל אזכור לאירוע הנטען אלא רק מצוין "עובד פיסית, כחודש סובל מכאב במפשעות".
לאחר שעיינו במסמכים השונים ושקלנו את טענות הצדדים מצאנו, כי עלה בידי התובע להוכיח כי הפסיק את עבודתו לאחר האירוע ופנה לקבלת טיפול רפואי באופן מיידי.
סוף דבר:
בית הדין ימנה מומחה מטעמו על מנת שיבחן את הקשר הסיבתי הרפואי בין הבקע המפשעתי בצד שמאל לבין עבודתו של התובע.