ההגדרה מפנה לסעיף 2 לפקודה, אשר נושא את הכותרת "מקורות הכנסה", ואשר קובע ברישה שלו, כדלקמן:
מקורות הכנסה
מס הכנסה יהא משתלם, בכפוף להוראות פקודה זו, לכל שנת מס, בשיעורים המפורטים להלן, על הכנסתו של אדם תושב ישראל שהופקה או שנצמחה בישראל או מחוץ לישראל ועל הכנסתו של אדם תושב חוץ שהופקה או שנצמחה בישראל, ממקורות אלה:
בהמשך, מנויים בסעיף מקורות הכנסה שונים, ובהם: הישתכרות או ריווח מכל עסק או משלח-יד (סעיף 2(1) לפקודה); הכנסה מעבודה (סעיף 2(2) לפקודה); הכנסה מדיבידנד (סעיף 2(4) לפקודה); הכנסה מחקלאות (סעיף 2(8) לפקודה); והשתכרות ממכירת נכסי קניין רוחני (סעיף 2(9)).
עם זאת, המחוקק הישראלי כירסם בהדרגה בעיקרון זה, תחילה במסגרת חוק מס שבח מקרקעים, התש"ט-1949 (שהטיל מס על הכנסה הונית שנובעת ממכירת נכס מקרקעין; ראו היום חוק מסוי מקרקעין (שבח ורכישה), התשכ"ג-1963), ובהמשך, ובצורה משמעותית אף יותר, בחקיקת חלק ה' לפקודה, שבו מוסדר מיסויים של ריווחי הון (למעט, כאמור, רווחים שמקורם בזכויות במקרקעין; ראו בהקשר זה עניין חזן, בעמ' 550-549 (2.2.2005); בג"ץ 2105/06 כהן נ' המוסד לביטוח לאומי, פסקה 24 (26.7.2010) (להלן: עניין אסתר כהן); בפסק הדין בעיניין אסתר כהן היתקיים דיון נוסף, דנג"ץ 5967/10 המוסד לביטוח לאומי נ' כהן, פ"ד סו(2) 240 (2013) (להלן: דנג"ץ אסתר כהן)).
הדגשתי, כי נידרשת תמורה בפועל ואין די בציפייה מצד מכוני המחקר לקבלת תוצר מוחשי, או לכך שהמערערים יטלו חלק בפעילות המחקרית שלהם, או לכך שישהו בסביבת מכוני המחקר ולא יטלו על עצמם מחויבות אחרת – כדי ללמד על מתן תמורה למלגות שקבלו; וזאת הן מהבחינה המשפטית הן מהבחינה העובדתית.
המשיב טוען, כי פסק הדין בעירעור לא שינה מהמצב המשפטי הנוהג, שכן מאז ומעולם מוסו הכנסות של חוקרים משתלמים בחו"ל.
מנגד, לטענת המבקשים, פסק הדין בעירעור, הנותן תוקף להחלטת המשיב למסות את המלגות שקבלו, מהוה שינוי מדיניות, במובן זה שקודם לכך לא נהג המשיב לגבות מס בגין מילגות ששולמו לחוקרים מישראל במהלך שהייתם במוסד אקדמי בחו"ל לצורך פיתוח מחקרם, במסגרת שנת שבתון או לתקופה מוגדרת אחרת (למשל לצורך מחקר פוסט-דוקטוראט).
הצורך והציפייה כי שינוי מדיניותו בפועל של המשיב ייעשה בחקיקה, מקבלים משנה תוקף לאור ההשלכות הרחבות של צעד זה על ציבור רחב של חוקרים, בכל שלבי הקריירה האקדמית, המקבלים מילגות מקרנות מחקר או אוניברסיטאות בחו"ל. ככל שהמשיב מבקש לקבוע חבות מוחלטת במס על מילגות אלו, ללא תלות בשאלת השרות שניתן בתמורה להן, עליו לפעול לעיגון מדיניות זו בחקיקה, תוך קביעת קריטריונים ברורים ובהירים, כשם שנעשה במסגרת סעיף 9(29) לפקודה בסוגיית הפטור ממס על מילגות המשולמות על ידי מוסדות להשכלה גבוהה בישראל.
...
בענייננו, ומן הטעמים שפורטו לעיל, אני סבורה כי אף מבלי להידרש למבחן התמורה, הוכח כי ההתקשרות בין המבקשים ומוסדות המחקר מובילה אל המסקנה כי המבקשים נתנו למוסדות המחקר שירותים הנובעים ממשלח יד כאנשי אקדמיה וכחוקרים, ועל כן – ניתן למסות את התקבולים שניתנו להם על ידי מוסדות המחקר כהכנסה ממשלח יד מכוח סעיף 2(1) לפקודה.
שלישי, מבחן התמורה מחזק את המסקנה כי מדובר בהכנסה ממשלח יד, נוכח המרכיבים של בלעדיות (איסור לעבוד במקביל במקום אחר), תוצר (ציפייה למחקרים נושאי פרי) ומעורבות (ציפייה לנוכחות באירועים או פעילויות שונות במסגרת השהות במוסד האקדמי) (שם, פסקאות 34-33).
לפיכך ניתן להותיר את פיתוח הדין וההתייחסות למקרים גבוליים יותר לדרכו של המשפט המקובל, היאה לכגון דא.
סוף דבר, מסכים אני כי אין מקום להתערב בפסק הדין מושא הליך זה.
המשנה לנשיאה
הוחלט כאמור בפסק דינו של השופט ע' פוגלמן, כנגד דעתו החולקת של השופט י' אלרון.