בהקשר זה מפנים העוררים לע"א 265/79 מנהל מס שבח מקרקעין נ' בן-עמי, פ"ד לד (4) 701 (1980) (להלן: "פסק דין בן-עמי" או "הילכת בן-עמי"), בו נדון עניינם של מוכרים שבקשו לקבל פטור ממס שבח על פי הוראת סעיף 49(א) בחוק [כנוסחו אז, בטרם הוספה לו הוראת סעיף 49א(ב) ביום 10.7.1980, במסגרת תיקון מס' 8 לחוק], בגין מכירת "דירת יחיד" שהייתה שייכת להם והייתה בנויה על המקרקעין שנמכרו על ידם במסגרת עסקת הקומבינאציה.
נשאלת השאלה האם עיסקאות מסוג זה מקיימות את התנאי למתן פטור ממס שבח הקבוע בסעיף 6(א) בהוראת השעה בדבר מכירת "כל הזכויות במקרקעין" של דירת המגורים? סוגיה זו מתקשרת גם לסוגיית הפטור ממס שבח לעיסקאות מסוג זה על פי סעיף 49א' בחוק – ולפיכך יידון תחילה המתוה הנורמאטיבי השייך לסוגיה זו.
ב (1) רקע נורמאטיבי – פטור ממס שבח בגין עסקת קומבינאציה על פי סעיף 49א' בחוק
סעיף 49א(א) בחוק מתנה את מתן הפטור ממס שבח בגין מכירת "דירת מגורים מזכה" במכירת "כל הזכויות במקרקעין" שיש למוכר בדירה הנמכרת:
"תושב ישראל או תושב חוץ שאין לו דירת מגורים במדינה שבה הוא תושב, המוכר את כל הזכויות במקרקעין שיש לו ב"דירת מגורים מזכה", שלגביה נתקיימו התנאים האמורים בפרק זה, יהיה זכאי, על פי בקשתו שתוגש במועד הגשת ההצהרה לפי סעיף 73, לפטור ממס במכירתה.
...
העוררים מדגישים כי טענה זו הינה עובדתית (פלוגתא מס' 1 ברשימת הפלוגתאות מטעם המשיב מיום 10.2.14);
טענת המשיב לפיה גם אם ייקבע כי במסגרת העסקאות נושא הערר נמכרו מלוא זכויותיהם של העוררים בדירותיהם עדיין אין הם זכאים לקבל פטור ממס שבח לפי סעיף 6(א) להוראת השעה (פלוגתא מס' 3 ברשימת הפלוגתאות מטעם המשיב מיום 10.2.14);
א (2) העסקאות נושא הערר מקיימות את התנאי של "דירת מגורים מזכה"
לטענת העוררים, יש לדחות טענת המשיב לפיה הדירות שנמכרו על ידם אינן בגדר "דירות מגורים מזכות", מאחר שאינן ראויות למגורים ומיועדות להריסה, ולפיכך אין הן מקיימות המבחן האובייקטיבי הנדרש להגדרה זו. טיעוני העוררים מבוססים על הנימוקים הבאים:
בכל אחת מדירותיהם (הישנות) מצויים כל המתקנים הנדרשים לשם הכרה בכל אחת מהן כדירת מגורים, והיא משמשת בפועל למגורים, עובדה אשר די בה על מנת לקיים התנאי האובייקטיבי הנדרש לצורך הוכחת קיומה של "דירת מגורים" (כהגדרתה בסעיף 1 בחוק);
העוררים מדגישים כי טענתו של המשיב לפיה הדירה אינה בגדר "דירת מגורים מזכה" בשל העובדה שמדובר בבניין שנבנה לפני 1980, ללא ממ"ד וללא עמידות בפני רעידות אדמה – אינה יכולה להתקבל, שכן היא מובילה למסקנה בלתי נמנעת (ובלתי סבירה) לפיה כל הדירות המצויות בבניינים שנבנו לפני 1980 אינן בגדר "דירת מגורים";
העוררים מפנים להחלטת מיסוי 5887/11 (נספח ב' לסיכומי התשובה של העוררים) הקובעת כי "ניתן לנצל את הוראות פרק חמישי 1 לחוק" בנוגע לעסקת התחדשות עירונית לפי הוראות תמ"א 38/2.
באשר לטענת העוררים כי "לא הגיוני" שהמחוקק ייתן פטור על פי סעיף 6 בהוראת השעה לעסקאות למכירת דירות מגורים משומשות היוצרות היצע מלאכותי של דירות, ולא ייתן פטור כזה לעסקאות קומבינציה המגדילות את היצע הדירות באופן ממשי, הרי שאין אני מקבל הטענה כי היצע דירות ההולך וגדל בשל אי כדאיות כלכלית לאחזקתן או לרכישתן של דירות להשקעה הוא היצע מלאכותי.
לפיכך, דין טענת העוררים כי תכלית החקיקה של הוראת השעה מצדיקה מתן פטור לעסקאות קומבינציה מסוג מכר חלקי בשל לאקונה הקיימת בהוראת השעה בסוגיה זו – להידחות.
נוכח קביעותיי בדבר דחיית טענותיהם של העוררים ביחס לאפשרות החלתו של הפטור אשר בסעיף 6 בהוראת השעה לגבי עסקאות קומבינציה מסוג מכר חלקי – אין צורך כי אדרש ליתר טענותיו של המשיב הנובעות מסוגיית תכלית החקיקה של הוראת השעה, כמו גם לטענת הנגד של העוררים לפיה טענות אלה של המשיב הן בגדר "הרחבת חזית פסולה".
סוף-דבר
לאור כל האמור, אציע לחברי כדלקמן:
לדחות את הערר;
לחייב את העוררים לשלם למשיב שכ"ט עו"ד והוצאות משפט בסכום כולל של 15,000 ₪.