מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

מכירת דירה מדומה לצורך פטור ממס שבח

בהליך ועדת ערר (ו"ע) שהוגש בשנת 2017 בהמחוזי חיפה נפסק כדקלמן:

העורר ביקש לקבל פטור מתשלום מס השבח בשל מכירת דירה זו. הבקשה נסמכה על הפטור הקבוע בסעיף 49ז' לחוק מסוי מקרקעין- פטור למכירת דירת מגורים שמחירה הושפע מזכויות בנייה.
המשיב הכיר בכך כי העורר זכאי לפטור בשל מכירת הדירה הגדולה על פי סעיף 49ז' לחוק מסוי מקרקעין, אולם קבע כי שווי הדירה היה רק 900,000 ₪.
ישנה גם מחלוקת מדומה בנוגע לחישוב המס בפריסה, שכן המשיב אינו מיתנגד לפריסה המבוקשת אלא טוען כי ביצוע הפריסה, יגדיל את חבות המס של העורר ולא יפחיתה.
...
בנסיבות העניין ובשים לב שמרבית טענות העורר נדחו, אנו מחייבים את העורר לשלם למשיב הוצאות בסך של 10,000 ₪.
מבחינה לוגית אני סבור כי יש להחיל עקרון זה גם על הצגת קבלה של רמ"י שאינה סופית ושהוגשו עליה השגה ו/או ערר.
בנסיבות העניין ובשים לב שמרבית טענות העורר נדחו, אנו מחייבים את העורר לשלם למשיב הוצאות בסך של 10,000 ₪.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2017 בשלום אילת נפסק כדקלמן:

הנתבעת ציינה כי לצד סעיף 12.1 לטיוטת ההסכם לפיו המוכרת מצהירה כי היא זכאית לפטור ממס שבח מקרקעין בגין מכירת הזכויות בדירה וככל שיוטל מס שכזה, הרי שהיא תישא במס ותשלם אותו באופן מידי, הוספה הערה מטעמה שנוסחה: "לא בטוח". הנתבעת הוסיפה כי הערתה זו על גבי הטיוטה מלמדת כי לא תצהיר על פטור ממס שבח ולא בטוח שהיא זו שתישא בתשלומו, ועל כן הדבר מלמד שסוגיה זו נותרה פתוחה והיוותה חלק מהמחלוקות בין הצדדים.
ודוקו, ככלל, טעות - בין בעובדה ובין בחוק - היא הערכה שגויה של מציאות הדברים כהוייתה ופעולה הננקטת מתוך הנחת קיומה של מציאות מדומה כזו עלולה ללקות בפגם קוגניטיבי במרכיב הרצייה (ראו: ע"א 8972/00 שלזינגר נ' הפניקס, פ"ד נז(4) 817, 840; **** פרידמן ונילי כהן, חוזים, עמ' 668 (כרך ב', 1992); שלו, עמ' 277)).
...
שוכנעתי כי התנהגותה חסרת תום הלב והבלתי מקובלת של הנתבעת, הן בשל כך שלא הסדירה מראש קבלת כל האישורים הנדרשים מהחברה המשכנת (ולצורך כך אף לנקוט בהליכים משפטיים) והן בשל סירובה לחתום על ההסכם, לאחר שכבר נערך ותוקן לפי בקשתה, אך משום שנוכחה לדעת כי טעתה בכדאיות העסקה היות ותחויב בתשלום מס שבח.
סוף - דבר הנני מחייב את הנתבעת לשלם לתובע סך של 50,300 ₪, בצירוף ריבית והצמדה כדין שיחושבו ממועד הגשת כתב התביעה ועד למועד התשלום בפועל.
בהתחשב בתוצאת פסק הדין, בסכום שנפסק ביחס לסכום שנתבע, בהליכי הביניים שהתנהלו בשני ההליכים והעובדה כי התביעה בתא"ח 3399-09-14 התקבלה בהסכמה והתובע פינה את הדירה ושילם חובותיו, אני מחייב את הנתבעת בהוצאות התובע, לרבות שכר טרחת עו"ד, בסכום כולל של 8,500 ₪, שישולמו בתוך 30 יום, אחרת תחויב בתוספת ריבית והצמדה החל מהיום ועד למועד התשלום בפועל.

בהליך ועדת ערר (ו"ע) שהוגש בשנת 2016 בהמחוזי תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

תכליתו של סעיף 49ו מבוארת בספרו של הדרי (מסוי מקרקעין - דירת מגורים, כרך א – חלק שני, מהדורה שלישית, עמודים 696-695): "המטרה היא למנוע עקיפת המיגבלות השונות שהחוק מציב לפטור במכירה של דירת מגורים באמצעות עיסקאות מתנה אמיתיות או מדומות, שכל תכליתן היא להגיע לכך שהמוכר יעביר דירות לבני מישפחה (שאינם נכללים בתא המשפחתי הצר) או לחברים, כדי שימשיך להחשב לבעלים של דירה יחידה, למשל, או כדי להגדיל את מספר הפטורים לפי מספר מקבלי הדירות במתנה. סעיף 49ו קובע, על כן, 'תקופת צינון' (המתנה) עד שיהיו מקבלי הדירה במתנה רשאים למוכרה בפטור לדירות מגורים." נמדר מוסיף בספרו כי: "בצורה כזו המחוקק מוודא כי המתנה שהיתה פטורה ממס הנה מתנה אמיתית והיא נועדה כדי לנצל פטור ממס שיש לקרוב שהנו מקבל המתנה. גם במקרה כזה ניתן לומר כי הפטור הנו מותנה בתנאים מסוימים ואם הם לא יתמלאו – מקבל המתנה ייפגע מכך ויישלל ממנו הפטור ממס" (מס שבח מקרקעין – חלק [ד] - פטורים אחרים, עמ' 48).
כאמור נטושה בין הצדדים מחלוקת האם העוררת קיבלה "50% לפחות ממחיר הדירה במתנה". אם אכן כך היה, העוררת איננה זכאית לפטור בגין מכירת הדירה.
...
על כן, אנו קובעים כי הוראות סעיף 49ו אינן ישימות במקרה דנן.
לסיכום, אני מציע לקבל את הערר.
כמו כן, אני מציע כי המשיב ישלם לעוררת הוצאות בסכום כולל של 10,000 ש"ח אשר ישולם תוך 30 ימים.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2013 בשלום הרצליה נפסק כדקלמן:

עמדת התובעים: התובעים מבקשים לאמץ את האמור בחוו"ד של השמאי שמונה על ידי כונס הנכסים , תוך מתן עדיפות לאחת החלופות, שמשקפת את הרצון שלהם להוותר עם הקרקע ולבנות את הדירה המיוחלת עבורם.
הבעלים הפרטיים מעוניינים להותיר את הנכס בידיהם על מנת שלא להפסיד את הרווח היזמי, להנות מפטור ממס שבח ועוד.
הליך כזה של היתמחרות פנימית יפגע קשות ברצון הלגיטימי של אותם "שחקנים" מדומים למקסם את הרווחים העשויים להיתקבל במסגרתו של מיכרז פומבי הואיל והקבוצה הגדולה המאוגדת תציע מחיר נמוך ביודעה מראש כי המשחק "מכור". לדבריו, מיכרז פומבי ללא כל הגבלה יביא בהכרח למחיר שוק גבוה יותר מזה שהשמאי בחוו"ד יעריך כפי שבדר"כ קורה במציאות המכרזים, בשל ריבוי פוטנציאל ההצעות שיוגשו וקיומה של היתמחרות לכלל הציבור.
מאז הושרשה ההלכה ובתי המשפט חזרו עליה במספר לא מבוטל של פסקי דין עד אשר נראה כי היא פסה לה ונעלמה מהעולם באותם המקרים בהם המקרקעין בשותפות "מעורבת" כך שלמדינה ישנן זכויות בעלות עם אחרים, תחתיה ניתן למצוא טענה אחרת, נגזרת של אותה טענה שנדחתה כאמור לעיל והיא הרצון של המדינה לאפשר לה שהות, בטרם יורה ביהמ"ש על פירוק השתוף, למכור את חלקה וזכויותיה לצד ג' במיכרז פומבי ובכך למעשה, להוציא את המדינה מהשותפות .
...
סנונית ראשונה אשר הכריעה בסוגיה זו, ניתן לראות בפסק דינו של כב' השופט גדול בעניין ת.א. (כ"ס) 1973/01 הסתדרות העובדים נ' קרן קיימת לישראל אשר קבע כי – " צירוף של הוראות חוק יסוד כבוד האדם וחירותו יחד עם הדין המיוחד למקרקעין מביא למסקנה שאין בכוחו של חוק יסוד מקרקעי ישראל למנוע מכירה שהיא למעשה כפויה על קרן קיימת, בנסיבות אלו אין להוראות חוק יסוד מקרקעי ישראל תחולה.....
המדובר בפרויקט יוקרתי שהביקוש בו הוא רב, ניתנה לכך התייחסות בחוו"ד של השמאי ואם נוסיף לכך את העובדה שממילא הצהירה הקבוצה השנייה שאין לה כוונה בכל מקרה לרכוש זכויות בנכס, אלא למכור את זכויותיה לצד ג', הרי שההפרשים בין שתי החלופות, כך על פי חוו"ד השמאי (סעיף 12.10 ) שכאמור לא נסתרה ואף בעניין הסכומים, אומצה גם על ידי הקבוצה השנייה בפה מלא, הם מזעריים ומכאן שהמסקנה הינה בהכרח שיש להעדיף את התועלת שתצמח לבעלי הזכויות הפרטיים – הקבוצה הראשונה אשר עולה על התועלת שתצמח לקבוצה השנייה, מבלי שייגרם לה כל נזק של ממש.
התוצאה: אני מורה על פירוק שיתוף של כל הזכויות במגרש בדרך של מכרז חיצוני / פומבי למרבה במחיר שיפורסם על ידי כונס הנכסים עוה"ד וסרצוג שאמון על ביצוע הפירוק, תוך מתן זכות סירוב לבעלי הזכויות במחיר כפי שיוצע על ידי המציע שהצעתו תהא הגבוהה ביותר.
מזכירות תשלח עותק החלטתי זו לב"כ הצדדים כולם וכן לכונס הנכסים עוה"ד וסרצוג.

בהליך תמ"ש (תמ"ש) שהוגש בשנת 2019 בבתי המשפט לענייני משפחה נפסק כדקלמן:

הכל נעשה על מנת למקסם את הפטורים ממס שבח.
בהמשך נטען כי האחיות היתלבטו ביניהן בנוגע לבחירת הדירות אשר ימכרו בפרויקט ע. בסוף הוסכם בין הצדדים כי ל.פ וש.ש, שכבר היו נשואות, יישארו עם הדירות שהיו רשומות על שמן בפרויקט "ע" וא.א תקבל 9/12 מדירת סבתא פלונית ז"ל שכבר התגוררה בה. 42 .
הזכויות שא.א טוענת להן בפרויקט "ע" הן זכויות מדומות שנרשמו במטרה למצות פטורים ממס .
...
לסיכום: התביעה בנסיבות מקרה זה, תדחה מהטעם שניתן לראות את ש.ש, כמי שוויתרה על זכותה לדמי שימוש ומחמת עיקרון תום הלב .
סוף דבר - על כן , אני מקבל את תביעתה של א.א ומצהיר כי יש לרשום את א.א כבעלים של מלוא הזכויות בדירה ברח' מ' הידועה כגוש .
- 22 ₪ לאור תוצאת פסק הדין אני מחייב את ש.ש לשלם לא.א הוצאות משפט בסך של 3,000 23 .
₪ ושכר טרחת עו"ד בסך של 23,400 - לאור חלקה הקטן יותר של ל.פ בהתדיינות , אני מחייב את ל.פ לשלם לא.א הוצאות משפט 25 .
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו