הפיקדון דלעיל נובע מהכנסה, שהמס עליה שולם, והינו פקדון להשקעה, אך המשיבה יכולה, בכל עת שתחפוץ, לדרוש את המרת הפקדון למטבע ישראלי, והבנק חייב להמירו על-פי שער החליפין של מטבע זה ביום ההמרה, כאשר הפרישי השער אינם נפגעים מההמרה, להבדיל מהריבית על הפקדון.
סעיף 2(4) שבפקודה קובע לאמור, כי אחד ממקורות ההכנסה, המחייבים את הנישום בתשלום מס הכנסה, יהא: "דיבידנד, לרבות דיבידנד המשתלם מתוך ריווחי הון של חברה, וכן ריבית הפרישי הצמדה או דמי נכיון".
"הפרישי הצמדה" מה משמעם? בא סעיף 1 לפקודה ומגדירם כך: "כל סכום שנוסף לחוב או לסכום תביעה עקב הצמדה לשער המטבע, למדד המחירים לצרכן או למדד אחר, לרבות הפרישי שער".
מאחר שערעור זה עניינו ב"הפרישי שער" דווקא, מתבקשת הגדרתו של מושג זה. נמצאנו בסעיף 1 לפקודה הקובעת: "סכום שנוסף עקב שינוי בשער החליפין לקרן מילווה, שהיא פקדון במטבע חוץ או שהיא הלוואה שיש להחזירה במטבע חוץ." 5.
על-פי השקפה זו הפרישי השער חייבים במס על-פי מועד הצטברותם, והרי הם מצטברים בוודאות, מכוח העובדות המוסכמות, מדי שנה בשנה לסוף כל שנת מס.
אשר על-כן, חובת המיסוי של הפרישי שער על פקדון כנ"ל תתקיים בכל שנת מס על-פי חישוב המרה, שייעשה רעיונית ליום המסיים את שנת המס.
...
סעיף 2(4) שבפקודה קובע לאמור, כי אחד ממקורות ההכנסה, המחייבים את הנישום בתשלום מס הכנסה, יהא: "דיבידנד, לרבות דיבידנד המשתלם מתוך רווחי הון של חברה, וכן ריבית הפרשי הצמדה או דמי נכיון".
"הפרשי הצמדה" מה משמעם? בא סעיף 1 לפקודה ומגדירם כך: "כל סכום שנוסף לחוב או לסכום תביעה עקב הצמדה לשער המטבע, למדד המחירים לצרכן או למדד אחר, לרבות הפרשי שער".
מאחר שערעור זה עניינו ב"הפרשי שער" דוקא, מתבקשת הגדרתו של מושג זה. נמצאנו בסעיף 1 לפקודה הקובעת: "סכום שנוסף עקב שינוי בשער החליפין לקרן מילווה, שהיא פיקדון במטבע חוץ או שהיא הלוואה שיש להחזירה במטבע חוץ." 5.
לא זה הטעם, שעל-פיו הגיע בית המשפט בע"א 385/75 לכלל מסקנה, כי החיוב במס יהא מצטבר, כמפורט לעיל.
בשלושת המקרים, אשר בהם נקבעה הלכה כנ"ל, היה משהו מן המשותף-משהו שהשפיע בגיבוש המסקנה המשפטית החדשנית-הכוונה לכך שבכל המקרים הנישום דיווח על הכנסותיו וניהל את ספריו לפי השיטה המסחרית.
צודקת איפוא המערערת בהשגותיה כנגד פסק הדין, ודין הערעור להיתקבל.