מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

מיסוי מקרקעין בגין הפקעה ותשלום פיצויים

בהליך ערעור אזרחי (ע"א) שהוגש בשנת 2015 בעליון נפסק כדקלמן:

השופט י' עמית: העירעור שלפנינו נסב על פסק דינה של ועדת הערר לפי חוק מס שבח מקרקעין בירושלים, בתיק וע' 6026/03 ישיבת ויז'ניץ בית ישראל נ' מס שבח ירושלים (17.12.2012) (בראשות כב' השופט (בדימ') ע' קמא) (להלן: החלטת ועדת הערר) בשאלת מרכיביו ואופן מיסויו של סכום אשר היתקבל על ידי המערערת במסגרת הסכם בינה לבין עירית ירושלים, כפצוי בגין פגיעה והפקעת זכויותיה במקרקעין שבבעלותה.
והואיל: ובעל הקרקע דרש מהוועדה המקומית כי תשלם לו פיצויים כדין בגין הפגיעה בשווי הנכס, תוך מימוש זכותו, ללא כל ויתור עליה, על פי סעיף 197 לחוק התיכנון והבניה ובעקבות ההפקעה של זכויות בחלקות על פי התוכניות הרלבנטיות.
...
עם זאת, ולמעלה מן הצורך, אציין כי מקובלת עלי טענת המשיב כי יש לראות בכל תוכנית פוגעת כתוכנית בפני עצמה לצורך תביעת פיצויים לפי סעיף 197 לחוק ולצורך תקופת ההתיישנות לפי סעיף זה. דהיינו, לא ניתן להתייחס לרצף תכניות כאל תכנית אחת מתמשכת, לצורך חישוב הפיצוי בגין הפקעה ויש לבחון את השפעתה של כל אחת מתכניות הבניין על המקרקעין בפני עצמה (כחריג לכלל זה ראו בר"ם 3781/04 הוועדה המקומית לתכנון ובניה נתניה נ' הר (7.8.2006)).
סוף דבר, שאנו מבכרים עמדתה של המערערת כי הסכם הפיצויים בינה לבין העיריה והועדה המקומית משקף את ארבעת רכיבי הפיצוי עליהם הוסכם בהסכם, וכי לא היה מקום להתערבות המשיב ברכיבי הפיצוי תוך הוספת רכיב של מכירה מרצון.
הערעור אפוא מתקבל.

בהליך ערעור אזרחי (ע"א) שהוגש בשנת 2019 בעליון נפסק כדקלמן:

בסופו של דבר, בהתאם לחוות דעת השמאית, פסק בית המשפט המחוזי כי על המדינה לשלם לתובעים עבור הפקעת המקרקעין סך של 1,641,831 ש"ח, בנכוי הסכום ששולם במסגרת פסק הדין הראשון אשר עמד כאמור על סך של 1,013,111 ש"ח. טענות הצדדים לטענת המדינה, שגה בית המשפט המחוזי בקבעו כי עם ביטולו של פסק הדין הראשון, התשלום ששילמה המדינה בהתאם לו אינו עוד תשלום פיצויים בגין הפקעת המקרקעין.
זאת על בסיס אחת הדרכים המקובלות להערכת שווי של מקרקעין (הרכיב ההוני) באמצעות הוון תזרים המזומנים העתידיים הצפוי מהם (הרכיב הפירותי) (דרך המכונה "גישת ההכנסות", ראו למשל: אהרן נמדר היטל השבחה 189-188 (2011); נחמה בוגין "יסודות בהערכת נכסים" מאיר דלברי ניהול נדל"ן 705, 726 (1997); ע"א 74/15 מנהל מסוי מקרקעין רחובות נ' גזית גלוב ישראל פיתוח בע"מ (14.12.2017); [ע"א 738/10]דבאח נ' מדינת ישראל, פסקה 13 (17.11.2013)).
...
בסופו של דבר, בהתאם לחוות דעת השמאית, פסק בית המשפט המחוזי כי על המדינה לשלם לתובעים עבור הפקעת המקרקעין סך של 1,641,831 ש"ח, בניכוי הסכום ששולם במסגרת פסק הדין הראשון אשר עמד כאמור על סך של 1,013,111 ש"ח. טענות הצדדים לטענת המדינה, שגה בית המשפט המחוזי בקבעו כי עם ביטולו של פסק הדין הראשון, התשלום ששילמה המדינה בהתאם לו אינו עוד תשלום פיצויים בגין הפקעת המקרקעין.
דיון והכרעה לאחר עיון בערעורי הצדדים, שמיעת באי-כוח הצדדים בדיון לפנינו ובחינת הוראות החוק, ההלכה והספרות, הגעתי לכלל מסקנה כי יש לקבל באופן חלקי את הערעור ולדחות את הערעור שכנגד וכך אציע לחבריי לעשות.
בית משפט זה נדרש לסוגיה דומה עד מאד בע"א 7809/01 מסד חברה הדדית להלוואות וחסכונות בע"מ נ' הסוכנות היהודית לארץ ישראל, פ"ד נט(1) 701, 708-707 (2004), במסגרתו התייחס הנשיא א' ברק לפרק הזמן בגינו נדרשת הרשות לשלם בעד 'אבדן דמי חכירה': "השאלה הראשונה היא מהו פרק הזמן שבעדו יש לשלם פיצוי בעד אובדן דמי חכירה – האם, כטענת החברות, יש לשלם את הפיצוי עד מועד התשלום של אובדן דמי החכירה, או כטענת הסוכנות, יש לשלם עד מועד התשלום של הפיצוי בגין הפקעת המקרקעין? נראה כי לשונו של סעיף 13 ותכליתו מובילים בבירור למסקנה כי הפיצוי בעד אובדן דמי החכירה הוא ממועד תפיסת החזקה במקרקעין על-ידי הרשות המפקיעה, ועד מועד תשלום הפיצויים בגין הפקעת המקרקעין על-פי הסכם או על-פי החלטתו של בית המשפט, ככל שמועד זה הוא המועד המוקדם ביותר ... הדבר מתבקש מהגיונו של הסעיף, שכן סעיף זה ביקש לפצות את בעל המקרקעין בגין אובדן יכולת השימוש שלו במקרקעין המופקעים עד מועד 'מכירתם' לרשות המפקיעה באמצעות קבלת פיצויי ההפקעה. עם קבלת פיצויי ההפקעה עוברת זכות השימוש המלאה לרשות המפקיעה, ואין הצדקה להמשיך ולפצות את הבעלים המקורי בעד אובדן יכולת השימוש שלו במקרקעין המופקעים" (ההדגשה הוספה – ד.מ.).
בהמשך לאמור, ובשים לב לכך שעד ליום מתן פסק הדין השני ערך הפיצויים הכולל עבור אובדן דמי חכירה בגין מלוא ערך הקרקע עמד על סך של 1,641,831 ש"ח, היינו תוספת של 189,331 ש"ח ממועד מתן פסק הדין הראשון, על המדינה לפצות את המשיבים בשיעור 43.37% מאותו סכום, היינו סך של 82,113 ש"ח. באשר לערעור שכנגד, דינו להידחות גם כן. טענותיהם של המשיבים נגד אופן חלוקת תשלום שכרה של השמאית על ידי בית המשפט המחוזי נטענו בעלמא ולא הונחה כל תשתית להתערבותנו.

בהליך ועדת ערר (ו"ע) שהוגש בשנת 2019 בהמחוזי מרכז נפסק כדקלמן:

לשלמות התמונה אבהיר: אין כנראה חולק כי חלק מאדמות סמדר הופקעו במרוצת השנים, אלא שבכך אין די. כפי שעולה באופן ברור מהסכם ההשבה (ומשאר הראיות שהוזכרו לעיל), הפצוי שקבלו העוררים וששאלת אופן מיסויו היא הניצבת לפתחנו בערר זה, שולם לעוררים כחלק מהסכם השבה אשר התבסס על שינוי הייעוד של המקרקעין, על חובת ההשבה שקמה לעוררים כתוצאה מכך ועל גובה הפצוי הקבוע אצל רמ"י למקרים כגון אלה.
לא מצאתי כל ראיה כי הפצוי ששולם לחוכרים הינו עקב הפקעות קודמות של הקרקע אלא בעקבות השבת הקרקע הנובעת משינוי יעוד הקרקע ותו לא. אין לראות בהשבת המקרקעין לרמ"י כפעולת הפקעה אלא כפעולה במישור החוזי מהטעם כי הפקעה מהוה, כאמור, רכישה כפויה של זכויות בעלות במקרקעין המתבצעת ע"י המדינה או מטעמה, למטרה ציבורית וסיומה בתפיסת חזקה ורישום הבעלות על שם המדינה או מי מטעמה.
...
לסיכום, לא ניתן להפקיע קרקע ביעוד סחיר – כריה וחציבה במקרה דנן, ומשכך, הפיצוי ששולם לעוררים אינו עבור הפקעת המקרקעין, אלא מכח הסכם חוזי בלבד.
ומכיוון שתנאי זה נכתב בחוזה לא ניתן לשייך להסכמה זו "כפיה" ומכיוון שאין כפיה אין גם הפקעה שכן הגדרת ההפקעה כפי שמופיע בפסיקה "הפקעה הינה רכישה כפויה של זכויות פרטיות במקרקעין, המתבצעת על-ידי המדינה או מטעמה, למטרה ציבורית, ומתלווה בתשלום פיצויים", וכאן ברור שהחזרת הקרקע לרמ"י נעשתה מכוח ההסכם החוזי שקבע שעם שינוי היעוד תוחזר הקרקע לרמ"י. משכך, לא יכולה העוררת לחסות בצל סעיף 48 ג' לחוק ודין הערעור להידחות.
הערר נדחה, העוררים יישאו בהוצאות המשיב, בסך של 20,000 ₪.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2023 בהמחוזי ירושלים נפסק כדקלמן:

בקשה למחיקת תביעה לתשלום פיצויים בגין הפקעת מקרקעין, משום שהתובעים אינם רשומים במירשם המקרקעין כבעלים של המקרקעין.
אמנם התובעים טוענים שהם רשומים בספרי מסוי המקרקעין בירושלים ולגבי תובע 2 נטען שהוא שילם בעבר חוב למס רכוש על המקרקעין.
...
לאחר שבחנתי את טענות הצדדים הגעתי לכלל מסקנה שההליך שבפניי אינו ההליך המתאים לבחינת הבעלות על המקרקעין.
כפועל יוצא, שר האוצר יהא חשוף לתביעת פיצויים מאת צדדים שלא היו צד להליך זה, וגם מן הטעם הזה אין לאפשר את הגשת התביעה לפני הסדרת רישום הזכויות.
נוכח כל האמור אני מורה על מחיקת התביעה.
יחד עם זאת ובהסכמת הנתבעות אני קובעת כי ככל שהתובעים ינקטו בהליך מתאים לרישום זכויותיהם במקרקעין בתום 90 ימים מתום הכרזת מצב החרום (בעקבות מלחמת חרבות ברזל המתחוללת בימים אלה) וככל שהתובעים יירשמו בעקבות ההליך האמור, כבעלים של המקרקעין (בכל מועד שהוא ואף אם ההליך ייארך זמן רב), והם יגישו את תביעתם לפיצויים בגין ההפקעה בתוך 90 ימים לאחר רישום הזכויות על שמם כאמור, אזי התקופה שמיום הגשת התביעה דנן ועד הגשת התביעה החדשה, לא תמנה במניין ההתיישנות.

בהליך ועדת ערר (ו"ע) שהוגש בשנת 2023 בהמחוזי באר שבע נפסק כדקלמן:

לצד המחלוקת באשר ל'מכירת' 'זכות במקרקעין' היו הצדדים חלוקים ביניהם בעבר גם בשאלה האם זכאית העוררת לזיכוי בשיעור 50% מהמס החל, כאמור בסעיף 48ג(א) בחוק מסוי מקרקעין (שבח ורכישה), התשכ"ג – 1963 (להלן: "חוק מסוי מקרקעין"), בשל הפקעת המקרקעין, ואולם בעקבות מתן פסק הדין בע"א 6074/21 בן זכאי מושב עובדים של הפועל המזרחי להתיישבות שיתופית ואח' נ' מנהל מסוי מקרקעין (מיום 15.5.2023), ויתרה העוררת על טענותיה בעיניין זה, והדיון במחלוקת האמורה התייתר.
בררת המחדל היא תשלום מס מלא, לעומת המס המשולם על פיצוי בגין הפקעה, שהוא מחצית מהמס המלא.
...
בנסיבות האמורות אני סבורה שיש לדחות את הערר גם בשאלת הריבית והקנסות.
סוף דבר: בהתאם להחלטת יו"ר הוועדה ובהסכמת חבריה, נדחה בזאת הערר.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו