ההליכים שהיו בועדה לבדיקת מינויים שלפי חוק החברות הממשלתיות
בהתאם לסמכותו בסעיף 18ב ו60-א(ב)(2) לחוק החברות הממשלתיות, התשל"ה1975- (להלן נכנה אותו - חוק החברות הממשלתיות), מינה שר המשפטים ועדה הקרוייה "ועדה לבדיקת מינויים" והיא "ועדה לבדיקת כשירותם והתאמתם של מועמדים לכהונת דרקטור, יושב-ראש דירקטוריון, או מנהל כללי, בחברה ממשלתית ...". בין השאר - והוא עיקר לענייננו - אמורה הועדה לבדוק אם בהרכב דירקטוריון של חברה ממשלתית ניתן "ביטוי הולם לייצוגם של בני שני המינים". ראו להלן, פיסקה 23.
.
"בהרכב החברים שימונו מקרב עובדי הממשלה יהיה ייצוג לשני המינים בלפחות רבע מכלל ההרכב, בהרכב הנציגים של גוף המיוצג בידי שלושה ומעלה יהיה ייצוג לשני מינים".
(צירוף התיבות "לשני מינים" בסיפה לסעיף 49(ב) הנו, ככל-הנראה, פליטת קולמוס.
בפרשת שדולת הנשים עמד חברנו השופט מצא על הקף החובה בחיפוש אחרי מועמדת מתאימה, ולא נוכל היטיב עשׁה מאשר להביא מדבריו, ובלשונו (שם, 529):
"[]הנטל להוכיח כי בנסיבותיו של מקרה פלוני לא היה ניתן למנות אשה, רובץ על שכמו של השר הממנה. נטל זה איננו קל. כדי לשאתו מוטל על השר הממנה להראות כי בדק את האפשרות למנות מועמדת מתאימה אך נוכח כי בנסיבות העניין הדבר אינו ניתן. אף חובת הבדיקה החלה עליו אינה קלה. כדי לעמוד בה מוטל על השר לנקוט אמצעים סבירים לאיתורה של מועמדת מתאימה. הקף האמצעים תלוי בסוג המינוי התלוי על הפרק. מקום שעליו למנות דרקטור מקרב עובדי משרדו, תקיף הבדיקה את כלל העובדות במשרדו שלכאורה הנן בעלות הכישורים הראשוניים הנדרשים. ואם בידו לבחור את המועמד מקרב הציבור הרחב, חייבת בדיקתו להתייחס למגזרי האוכלוסיה שבקרבם עשויה להמצא המועמדת הנאותה. אין משמעות הדבר שעל השר לחתור בכל מחיר לאיתורה של מועמדת אלמונית שהנה בעלת הכישורים הדרושים. אך הוא גם לא ייצא ידי חובתו בעריכת חפוש 'פורמלי' אחר מועמדת כלשהיא. לשם מילוי חובתו כיאות עליו לנקוט אמצעים סבירים שמטרתם להביא לאיתורה ולמינויה של מועמדת ראויה. לשם כך אין זה מן הנמנע שהשר יסתייע, לא רק בעוזריו וביועציו, אלא גם בגופי ציבור חצוניים (כהתאחדויות של עוסקים, לשכות והסתדרויות של בעלי מקצועות חופשיים, איגודים מקצועיים, האוניברסיטאות, עמותות של נשים וכדומה) וכן בגורמים מקצועיים (כדוגמת היועצת למעמד האשה במשרד ראש הממשלה), שיש בידם המידע הרלוונטי הדרוש לו והעשויים להציע מועמדות שהנן בעלות הכישורים הדרושים למינויים כאלה ואחרים."
הינה-כי-כן, בנסיון להביא לייצוגן ההולם של נשים בגופים צבוריים, חובה-של-ממש היא המוטלת על בעל-סמכות לחפש אחר מועמדות מתאימות.
ידריך השר עצמו כהדרך משה את המרגלים בשלחו אותם לתור את ארץ כנען:
"וישלח אותם משה לתור את-ארץ כנען ויאמר אליהם: עלו זה בנגב ועליתם את-ההר. וראיתם את-הארץ מה-היא ואת העם היושב עליה, החזק הוא הירפה, המעט הוא אם-רב. ומה הארץ אשר-הוא יושב בה, הטובה היא אם-רעה, ומה הערים אשר-הוא יושב בהנה, הבמחנים אם במבצרים. ומה הארץ, השמנה היא אם-רזה, היש-בה עץ אם-אין, והתחזקתם ולקחתם מפרי הארץ והימים ימי בכורי ענבים." (במדבר יג, י"ז-כ).
כללם של דברים: משנתפנתה מישרת סמנכ"ל תמ"מ במוסד לביטוח לאומי; ומשידענו כי במינהלת המוסד יושבים גברים בלבד; חובה-שבהלכה היא שהוטלה על השר לחפש - לחפש בשקידה - אישה בעלת כישורים מתאימים לתפוש מישרה זו. לא נמצא לנו שהשר עמד בחובתו זו.
אשר לסעד
לעת מינויו של מרום למישרת סמנכ"ל תמ"מ, לא עמד השר בחובה שהוטלה עליו לשקול בכובד-ראש את עיקרון הייצוג ההולם לנשים.
...
השאלה אינה אלא מה מסקנה נסיק מכאן?
לו נמצאנו בסמוך לאחר מעשה המינוי, אפשר היינו מורים על ביטול המינוי ועל החזרת ההליכים לקדמתם, לשיקולו של השר כראוי וכנדרש.
אנו מחליטים איפוא כלהלן: לעת הזו - ועד תום תקופת הנסיון - יוכל מרום להמשיך בתפקידו כסמנכ"ל תמ"מ. עם-זאת, בתקופת החודשים הקרובים שומה על השר למלא את חובתו על-פי הדוקטרינה, החובה לעשות כדי ליתן ייצוג הולם לנשים: להתאמץ ולעשות בשקידה למציאתן של מועמדות מתאימות למילוי מישרת סמנכ"ל תמ"מ במוסד לביטוח לאומי; להביא את המועמדות הראויות לפני הוועדות; ולאחר מכן להכריע מי יהיה סמנכ"ל תמ"מ. למותר לומר, כי עד להחלטתו הסופית של השר לא ימונה מרום מינוי-של-קבע למישרת סמנכ"ל תמ"מ, ותקופת הנסיון תימשך ותלך עד להכרעה הסופית (אלא אם יוחלט להפסיקה קודם לכן מכל טעם שהוא).
במובן זה אנו מחליטים לעשות את הצו מוחלט.