לחילופין, במעמד קדם המשפט הראשון, הציעה ב"כ התובעים שלוש חלופות אשר לדידה, חרף הפערים התהומיים בין מומחי הצדדים, יש בהן כדי לקדם הדיון חלף מינוי מומחים מטעם בית המשפט: א) המלצת בית המשפט להפנות את הצדדים להליך גישור, ב) מינוי מומחה רפואי מטעם בית המשפט בתחום הקרדיולוגיה בלבד, ג) מתן היתר להגשת חוו"ד משלימות.
כפי שהצבענו לעיל, הפסיקה ערכה דיון מעמיק בסוגיית מינוי מומחה רפואי בתיקי רשלנות רפואית, כאשר גם בהילכת "פלונית" עליה מסתמכים התובעים נקבע מפורשות כי במקרים בהם עיקר המחלוקת הינה עובדתית רפואית, להבדיל מעניינים שבשיקול הדעת, יש טעם והצדקה במינוי מומחה רפואי מטעם בית המשפט אשר ישמש ידו הארוכה, וזהו בדיוק המקרה שלפנינו, עת מדובר בפיענוח של סקירת מערכות עוברית שנעשית באמצעות אולטרסאונד, עניין מקצועי טכני לכל הדיעות, אשר איש אינו מניח כי בית המשפט צריך או יכול להכנס בנעלי רופאים גניקולוגים העוסקים במלאכה זו כל חייהם המקצועיים ולפענח במקומם את סירטון בדיקת האולטרסאונד.
...
אדרבא, גם מדבריו של כב' השופט זילברטל ניתן להיווכח כי במקרים המתאימים אין מנוס אלא ממינוי מומחה מטעם בית המשפט.
ברע"א 1663/22 אליו מפנים התובעים, מציין בית המשפט העליון את הנימוקים שהובילו את בית המשפט השלום שלא לאמץ את חוו"ד של המומחה מטעמו, וכך קבע: "בית משפט השלום מצא שיש קושי להסתמך על חוות דעתו של המומחה מטעם בית המשפט, וזאת, בין היתר, בשל כל אלה: המומחה חיווה דעתו בנושאים שלא הוסמך לכך; המומחה אישר בחקירתו כי הוא אינו נותן חוות דעת לטובת תובעים בתיקי רשלנות רפואית; המומחה אישר כי במועד מתן חוות דעתו כיהן כמרצה במוסד שבו המומחה מטעם המשיב היה מנהלו; וכן כי בעברו עבד המומחה ביחידה לאולטרסאונד בבית החולים מאיר כאשר המומחה מטעם המשיב היה מנהל היחידה. בכל אלה, כאמור, מצא בית המשפט המחוזי קושי שהצדיק לסטות מחוות דעתו של המומחה". בהמשך נקבע: " לפיכך, די בכך כדי לקבוע כי ראוי היה למנות מומחה נוסף מטעם בית המשפט, ומשכך לא נפל פגם בפסק דינו של בית המשפט המחוזי". דומני כי דווקא דוגמא זו ממחישה יותר מכל עד כמה בית המשפט אינו כבול בצורה "עיוורת" למומחה שמונה מטעמו, ומתייחס לחוות דעתו כראיה נוספת בתיק תוך בחינת חוות הדעת וחקירת המומחה בצורה ביקורתית.
באשר למינוי מומחה בתחום קרדיולוגית ילדים- לאחר שעיינתי בחוו"ד הרפואיות, באתי לכלל דעה כי עיקר המחלוקת הרפואית קשורה לתחום הגניקולוגיה והמיילדות, עת השאלה שבמוקד היא: החמצה נטענת של מום לבבי בהליך סקירת המערכות, פעולה שכל כולה נעשית מעיניו המפענחות ונקודת מבטו של הגניקולוג האמון על בדיקה זו בשגרה השוטפת במהלך מעקב היריון, בדומה לנתבע 1 במקרה דנן.