מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

מינוי מומחה ללא חוות דעת מטעם התובע לצורך חקירה נגדית

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2022 בשלום נצרת נפסק כדקלמן:

בהחלטה מיום 29.11.2021 נקבע: "נוכח פטירת המומחה מטעם התובעת, חוות הדעת שהוא הכין אינה קבילה. בע"א 642/87 הסתדרות אגודת ישראל העולמית הוועד הפועל נ' חברת חזקיהו בע"מ, פ"ד מד(1) 686 (1990) נעשתה הבחנה בין עד שנפטר לאחר החקירה הראשית, לבין מצהיר שנפטר לפני שנחקר נגדית. נקבע כי כאשר מדובר בעד שהתייצב בבית המשפט ובית המשפט התרשם ממנו בחקירה ראשית, יש לבית המשפט שיקול דעת בענין קבילות עדותו. להבדיל, מקום שמדובר במצהיר, כאשר בית המשפט לא זכה להתרשם מהעד כי טרם התייצב בבית המשפט, נקבע כי בהיעדר חריג לעדות שמועה (כגון הצהרה בנגוד לאנטרס המצהיר) התצהיר אינו קביל. ראו גם רע"א 7953/99 פילבר נ' מרכז רפואי שערי צדק, פ"ד נד(2) 529 (2000).
כמו שאין מקום למנות מומחה מטעם בית המשפט כאשר חוות דעת של צד אינה קבילה בהיעדר הצהרה לפי סעיף 24 לפקודת הראיות, כך גם כאן, כאשר חוות הדעת מטעם התובעת אינה קבילה בגין פטירת המומחה, אין מקום למנות מומחה מטעם בית המשפט על בסיס אותה חוות דעת.
אוסיף כאן להחלטת הביניים המצוטטת לעיל, בענין היתר לתובעת להגיש חוות דעת על בסיס תמונות בנסיבות פטירת השמאי מטעמה: לא אחת, בתביעות לפצוי בגין נזק לרכב, אין אפשרות לבדוק את הרכב מושא התביעה, וגם מבלי שמאן דהו הולך לעולמו, בית המשפט מתיר הגשת שמאות על בסיס תמונות: "...חוות דעתו של השמאי צריכה להתבסס על בדיקה פיזית של הרכב (ראו סעיף 10 (ב) לצוו הפיקוח על מצרכים ושירותים (שמאי רכב), תש"ם-1980; והנחיות מקצועיות לשמאי רכב של אגף הרכב בתחום הדרכה, פיתוח, שמאים ושרותי תיחזוקה (יוני 2015, מפורסם באתר המרשתת של משרד התחבורה והבטיחות בדרכים; וראה גם להשוואה חקיקה מעודכנת לעניין שמאיי רכב: חוק רשוי שירותים ומקצועות בענף הרכב, תשע"ו-2016, אם כי הוראות חדשות על פי סעיף זה טרם נקבעו)), ואולם שעה שבדיקתו הפיזית של הרכב אינה אפשרית (למשל הרכב כבר הושמד או יצא משליטתו של המחזיק בו) אך מקום בו הבדיקה לא אפשרית אובייקטיבית, או כיוון שהדבר נימנע ממנו שלא באשמתו, אין בכך כדי לפגוע במקצעוית חוות דעתו של השמאי: 'העובדה כי המומחה לא בדק את הרכב, מסיבות שאינן תלויות במומחה עצמו, אינה שומטת בהכרח את הקרקע תחת הממצאים שקבע בחוות דעתו. ודוק, התובעת היא זו שסכלה הלכה למעשה את אפשרות בדיקת המנוע על ידי המומחה, בכך שלא שמרה את המנוע' (ציטוט מפסק דינו של כבוד השופט אחסאן כנעאן בתא"מ (שלום, חי') 48096-11-11 בן שטרית אלי בע"מ נ' סטרט שירותי רכב בע"מ (פורסם במאגרים המשפטיים, 18.1.2016))" (תא"מ (ת"א) 26638-08-16 הפניקס חברה לביטוח בע"מ נ' קרבסי, פס' 17 (3.10.2017); ההדגשה הוספה).
...
אף מקובלת עלי טענת ב"כ התובעת, לפיה בכך שהשמאי בהיר, אשר העיד בפני, הגיע למסקנות שונות לגבי היקף התיקון הנדרש מאשר השמאי בדארנה ז"ל, יש כדי להצביע על כך שהשמאי בהיר ערך שמאות – בענין היקף התיקון הנדרש – על סמך כישוריו-שלו ולא בבחינת "העתק-הדבק" מחוות הדעת של השמאי בדארנה ז"ל. אינני מוצא לזקוף מסקנות מרחיקות לכת לחובת המקצועיות של השמאי בהיר בגין אי-בדיקת נתוני שווי הרכב בעצמו.
הנני מקבל את התביעה באופן חלקי, על בסיס הנזק שהוכח (להבדיל ממלוא ערך הרכב בניכוי תקבול ממכירת שרידים, המשקף אבדן גמור), ומחייב את הנתבע לשלם לתובעת את הסך האמור (60,772 ₪), בתוספת הפרשי הצמדה וריבית לפי חוק פסיקת ריבית והצמדה, התשכ"א-1961 מיום חוות הדעת של השמאי בהיר (3.1.2022) ועד לפרעון בפועל.
עוד ישלם הנתבע לתובעת שכר טרחת עורך דין בסך של 7110 ₪.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין מהיר (תא"מ) שהוגש בשנת 2022 בשלום קצרין נפסק כדקלמן:

בתום ישיבת ההוכחות וכעולה מן הפרוטוקול, הסכימו הצדדים על מינוי מומחה מטעם בית המשפט.
כך גם לעניין דרישת הנתבעת בכתב התביעה שכנגד, לחייב התובעת בגין שפוץ נוסף שערכה בגיר משאית הדאף, במוסך אחר.
חוות דעת מומחה מטעם בית המשפט - המישור הנורמאטיבי בבר"מ 5171/07 מנשה נ' הועדה המקומית לתיכנון ובניה, בעמ' 6 (31.12.2007) נפסק: "כשממנה בית משפט מומחה על מנת שחוות דעתו תספק נתונים מקצועיים לצורך הכרעה בדיון, סביר להניח שבית המשפט יאמץ ממצאיו של המומחה אלא אם כן נראית סיבה בולטת לעין שלא לעשות זאת. אכן עד מומחה כמוהו ככל עד- שקילת אמינותו מסורה לבית המשפט ואין בעובדת היותו מומחה כדי להגביל את שיקול דעתו של בית המשפט לסטות מחוות דעתו של המומחה בהיעדר נימוקים כבדי משקל שיניעוהו לעשות כן". עוד נפסק בע"א 2934/94, 2980/94 סולל בונה בע"מ נ' ארז איתן ואח', עמ' 2-3 (02.06.1996) כי "...משנתקבלה חוות דעת ניטראלית של מומחה, שיש בה משום ניסיון רציני להיתמודד עם הבעיות המקצועיות הרבות המובאות בפניו, יש לקבל אותה, גם אם לא כל מה שנקבע בה הוא לטעמם ולרוחם של כל הצדדים וגם אם ניתן להצביע על טעויות או על אפשרויות של קביעות אחרות בנושאים אלה או אחרים..." לצד זאת, יש לזכור את ההלכה הפסוקה לפיה בית משפט הוא הפוסק הסופי בעניינים מקצועיים, גם אם אלו הועברו למומחה שמונה על מנת שיחווה את דעתו בהם.
המומחה לא טרח להבדיל בין הטיפולים או לפרט מהו אורך מקובל לטפול דומה אשר נערך ע"י התובעת, בשונה ממספר הימים בהם הושבתה המשאית במוסך התובעת.
בנוסף, גם חקירות העדים מטעם הצדדים לא הובילו למסקנות מתבקשות בעניינים אלה, שכן אף אחד מהם לא נחקר בנושא ספציפי זה. על כן ומכל אלה, לא מצאתי לנכון לקבל המלצת המומחה לפצוי הנתבעת בגין אובדן ימי עבודה של המשאיות, על דרך האומדנה.
...
התביעה שכנגד נדחית במלואה.
הנתבעת תשלם לתובעת סכום התביעה במלואו, סך של 38,581 ₪ כשהוא משוערך ליום מתן פסק הדין, סך של 40,800 ₪.
סה"כ תשלם הנתבעת לתובעת סך של 52,800 ₪.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2022 בשלום חיפה נפסק כדקלמן:

על התובעת לפיכך לפצות את התובעים, בהתאם לתנאי הפוליסה, בגין הנזקים שנגרמו לרכבם של התובעים בתאונה מושא התביעה.
בשום שלב לא העלתה הנתבעת – לא לפני מינוי המומחה ולא לאחר מכן, כי היא מבקשת לחקור את השמאי מטעם התובעים או כי בידיה חוות דעת נגדית בתחום השמאות.
...
העובדה כי בדיעבד התקבלה תביעת התובעים, וכי מומחה מטעם בית המשפט מצא את אופן קרות התאונה המתואר כמתיישב עם הנזקים שנמצאו ברכב – אינה מלמדת על חוסר תום לב בדחיית התביעה על ידי המבטחת.
עתירת התובעים לפיכך, בראש פיצוי זה – נדחית.
סוף דבר: אני מקבל את התביעה ומחייבת את הנתבעת לפצות את התובעים בסך שלהלן: נזקי תיקון וירידת ערך של הרכב: 74,293 ₪ הוצאות (שכ"ט שמאי, אגרת בית משפט, שכ"ט מומחה) 8,135 ₪ שכ"ט עו"ד (ומע"מ): 13,000 ₪.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2022 בשלום באר שבע נפסק כדקלמן:

מינוי מומחה - לנוכח הפער בין חוות דעת הצדדים מינה בית המשפט מומחה אובייקטיבי מטעמו הוא המהנדס יוסף גולדקלנג אשר ערך ביקורת בדירה וקבע את עלות הנזקים שנותרו בדירתה של התובעת.
הנתבעת טענה בסיכומיה, כי המומחה האובייקטיבי מטעם בית משפט פסל לחלוטין את חוות דעת מטעם התובעת ולכן אין מקום להתייחס אליה.
ההלכה הפסוקה קובעת כי ויתור על חקירה נגדית של מומחה מטעם בית המשפט, מהוה למעשה הסכמה מלאה לחוות הדעת.
...
הנתבעת ביקשה לתקן את כל הנזקים בעצמה, כפי שתיקנה בעבר, אולם התובעת היא שסרבה לכך ולכן יש לדחות את התביעה מכל וכל.
בנסיבות אלה, אין מנוס מדחיית טענתה של התובעת לגבי הוצאות קודמות.
סיכומו של דבר - נוכח כל האמור לעיל, אני מקבל את התביעה בחלקה ומחייב את הנתבעת לשלם לתובעת סכום כולל של 14,030 ₪ בצירוף הוצאות משפט ושכ"ט בסכום כולל של 2,500 ₪, ובצירוף מחצית מהסכום ששילמה התובעת למומחה מטעם בית המשפט.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2023 בשלום תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

במסגרת כתב ההגנה הנתבעת צרפה אף חוות דעת מומחה מטעמה המהנדס, מר עמית דוידוביץ מיום 2.4.2017 אשר לפיה קבע המומחה, כי עלות התיקונים בדירת התובעים עומדת על סך של 10,215 ₪, בתוספת מע"מ. בהחלטת פרוטוקול מיום 17.7.17 מונה מומחה מטעם בית-המשפט המהנדס, מר מרדכי בס (להלן: "המומחה מטעם בית-המשפט"), על בסיס הסכמת הצדדים שניתנה לפני המגשר מר אברהם אלטלף, בהסכם גישור שנחתם בין הצדדים ביום 5.7.2017.
יחד עם זאת, הצדדים קבעו בהסכם גישור-ביניים, כי כל צד שומר לעצמו את הזכות לטעון בסוגיית האחריות על פי חוק המכר וכי חוות דעת של המומחה מטעם בית-המשפט לא תתייחס לסוגיה זו. עוד הובהר על-ידי הצדדים בסעיף 4 להסכם גישור-ביניים, כי אין במינוי המומחה מטעם בית-המשפט כדי לשלול הגשת חוות דעת מטעם הצדדים לתיק והוראות תקנה 130(ג) לתקנות סדר הדין האזרחי אינן נכללות בהסדר הדיוני.
מכאן, שרוכש מן היישוב הוא אינו מומחה לתחום הנדסה ובניין, וישנם ליקויים שניתן לאתרם רק בעין מקצועית, והם יכולים להתגלות רק לאחר קבלת חוות דעת מומחה בעיניין.
לאחר עיון בחוות דעתו של המומחה מטעם בית-המשפט, במענה לשאלות ההבהרה שהועברו לו ומעיון בחקירתו הנגדית עולה, כי בנסיבות התיק דנן לא עלתה סיבה בולטת לעין או נימוק כבד משקל המצדיקים סטייה מימצאי חוות דעתו, למעט עניינים משפטיים שרק לבית-המשפט הסמכות לקבוע בגינם.
על-כן, יש לפצות את התובעים בגין קיומו של ליקוי זה, על פי הערכת המומחה מטעם בית- המשפט בסך 250 ₪.
...
לא זו אף זו, מתכתובת דואר אלקטרוני מיום 5.1.2012 שנשלחה על-ידי נציגת שירות הלקוחות לתובעת סיכום פגישה לפיה סוכם: כי יותקן סיפון בתוך קיר כניסה לדירה, יטופל ריח רע בשירותי אורחים קומה 1, הנתבעת תשלם עבור רשת חלון מקלחת ורשת חלון ממ"ד, יטופל שביל כניסה לדירה – האריחים הבולטים, ותוחלף רשת היציאה לממ"ד. לפיכך, לא רק שהוכח על-ידי התובעים, כי הם התריעו על הליקויים עוד טרם תיקנו אותם בעצמם, אלא שהוכח, כי הנתבעת אף הסכימה לתקנם והתחייבה על כך בכתב.
לפיכך, הנתבעת תשלם לתובעים עבור החזר כספי לתיקון ליקוי מספר 1, 5, 6, 7 ו-9 לטבלת התובעים בסעיף 10, ויתר התיקונים עליהם מבקשים התובעים החזר, נדחים בזה.
סך הכול 7,401 ש"ח. סוף דבר אשר על-כן, ולאור כל הנימוקים לעיל, הנתבעת תשלם לתובעים, ביחד ולחוד, עבור: ליקויי בניה שנמצאו בדירה בסך של 57,150 ש"ח (בתוספת מע"מ).
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו