מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

מינוי אפוטרופוס במקרה מוות של הורה אחד

בהליך א"פ שהוגש בשנת 2023 בבתי המשפט לענייני משפחה נפסק כדקלמן:

סעיפים 30-28 לחוק הכשרות המשפטית והאפוטרופסות מונים את המקרים בהם בית המשפט רשאי למנות אפוטרופוס בנוסף על ההורה, ואלו הסעיפים הרלוואנטיים לענייננו: "28. אפוטרופוס בנוסף על ההורה
מת אחד ההורים, תהא האפוטרופסות על הקטין להורה השני; ואולם רשאי בית המשפט, בנוסף על אותו הורה, למנות לקטין אפוטרופוס באופן כללי או לענינים שיקבע בית המשפט; והוא הדין אם אחד ההורים הוכרז פסול-דין, או שאינו מסוגל למלא חובותיו לפי פרק זה, או שבית המשפט קבע, בהחלטה מנומקת, כי ההורה נימנע, ללא סיבה סבירה, מלמלא את חובותיו האמורות, כולן או מקצתן, או שהאפוטרופסות לקטין נשללה ממנו על ידי בית המשפט, וכן אם אחד ההורים אינו ידוע, או שלא היה נשוי להורה השני ולא הכיר בקטין כבילדו.
מדוע להכביד, על ההתנהלות המשפחתית והאחריות ההורית של המבקש על הקטינה, אם אפשר להקל ולייעל אותה.
...
לאחר ששקלתי את הדברים, הגעתי למסקנה כי טענות ב"כ היועמ"ש ביחס למניעי התביעה, לא רק שלא הוכחו, ממילא אין בהן כדי להשליך על תוצאת ההליך דנן.
בעניין זה, אני דוחה את עמדת ב"כ היועמ"ש כי במקרה כזה ניתן לנהל הליך דחוף בפניה לבית משפט.
לסיכום, טובת הקטינה היא כי יהיו לה שני אפוטרופסים שאחראים עליה באופן יעיל, ולפיכך, אני נעתרת לבקשה וממנה את המבקש כאפוטרופוס נוסף על הקטינה, ביחד עם המבקשת.

בהליך תמ"ש (תמ"ש) שהוגש בשנת 2019 בבתי המשפט לענייני משפחה נפסק כדקלמן:

ב"כ היועמ"ש מפנה לסעיף 28 לחוק הכשרות המשפטית והאפוטרופסות הקובע כי במקרה ואחד מההורים מת, רשאי בית המשפט למנות אפוטרופוס נוסף והוא הדין, אם אחד מההורים הוכרז כפסול דין או שאינו מסוגל למלא את חובותיו או שהאפוטרופסות נשללה ממנו.
ערה אני לטיעון ב"כ היועמ"ש לפיו לא מתקיימות נסיבות מיוחדות המצדיקות מינוי אפוטרופוס נוסף כמצוות סעיף 30 לחוק הכשרות המשפטית והאפוטרופסות, כמו גם לפסיקת בתי המשפט שקבעה כי היתערבות חיצונית בתא המשפחתי תיעשה במקרים קצוניים של הורה אי איכפתי המתקשה או בלתי מסוגל למלא את חובותיו שברור שהחסך שייגרם לקטין יפגע בבריאותו הנפשית או הגופנית במידה שאינה מאפשרת השלמה עם המשך המצב הקיים.
...
כן אין לטענת ב"כ היועמ"ש להעתר לבקשה שכן ככל ויסתיים הקשר בין התובעים, נותר קשר לא ברור בין התובע לקטינה.
כעולה מתעודת הלידה של הקטינה אין לה אב רשום ואביה הביולוגי אינו מוכר לה. בדיון שהתקיים בפני לא שוכנעתי כי זהות האב ידועה לתובעת ואני שותפה לתחושת אי : הנוחות של ב"כ היועמ"ש. התובעת הצהירה לפרוטוקול בעמוד 2 שורות 14-18 "אני לא יודעת מיהו אבא של מ'... אני לא בטוחה מיהו... הילדה נולדה בישראל והאב
אשר על כן הנני נעתרת לבקשה וממנה את התובע כאפוטרופוס נוסף לקטינה.

בהליך בע"מ (בע"מ) שהוגש בשנת 2021 בעליון נפסק כדקלמן:

ברם, נבהיר למען מקרים עתידיים, כי במצב שבו גורם מוסמך הגיש בקשה למנות אפוטרופוס נוסף לקטין בעקבות מות אחד מהוריו, וגם לשלול או להגביל במידה רבה, כפי שנעשה כאן, את סמכויות ההורה שנותר בחיים, ראוי שתוגש בקשה לשלילת או להגבלת האפוטרופסות של ההורה לפי סעיף 27 לחוק האפוטרופסות, לצד בקשה למינוי אפוטרופוס נוסף לפי סעיף 28 או סעיף 29 לחוק.
...
הליך זה מפנה את הזרקור לסוגיה זו ומעורר שאלה בדבר הדרך שבה יש לצעוד בדיון בה. מונחת לפנינו בקשת רשות ערעור על פסק דינו של בית המשפט המחוזי בבאר שבע (עמ"ש 24749-07-20, כב' השופטים א' ואגו (סג"נ), ג' לוין ו-י' דנינו), שבמסגרתו נדחה הערעור שהגישה המבקשת על החלטת בית המשפט לענייני משפחה באשדוד (א"פ 716-09-19, כב' השופטת ע' גיא), ונקבע כי המשיב 1 ישמש כאפוטרופוס בלעדי לגופו של המשיב 3, אחיינו הקטין ובנה של המבקשת (להלן: הקטין).
היועץ המשפטי לממשלה, המשיב 2 (להלן: היועמ"ש), גורס גם הוא כי יש לדחות את הבקשה, הן מפני שבנסיבות המקרה אין הצדקה למתן רשות ערעור, והן לגופו של עניין.
פרשנות זו של הדין אינה מקובלת עליי.
אני סבורה כי הן לשון החוק והן תכליתו תומכים בעמדתו של המשנה לנשיאה, כלהלן.
אני סבורה כי פרשנות זו תואמת את תכלית החוק, אשר קובע כי "הורים הם האפוטרופסים הטבעיים של ילדיהם הקטינים" (סעיף 14 לחוק), כך שנקיטה בצעד הקשה – מנקודת מבטו של ההורה – של שלילה או הגבלה של סמכויותיו של ההורה כאפוטרופוס, ייעשה רק בנסיבות המצדיקות זאת ואשר קבועות באופן מפורש בסעיף 27 לחוק.

בהליך אמ"צ (אמ"צ) שהוגש בשנת 2023 בהמחוזי מרכז נפסק כדקלמן:

נפסק כבר כי אין די בהעדר הורה בחיי הקטין בכדי להוות סיבה מיוחדת, ונפסק עוד, כי אין די בטובת הילד כשלעצמה בכדי להוות סיבה מיוחדת ונראה כי ניתן לקבוע דברים דומים אף בנוגע לתיבת המילים "שמירת עניינו של קטין" (בע"מ 369/21 פלונית נ' פלוני (25.11.2021)): "עוד הודגש כי מותו של אחד ההורים, כשלעצמו, אין בו כדי להוות אותה ״סיבה מיוחדת״, וכן כי טובת הילד כשלעצמה אינה עילה יוצאת דופן ומיוחדת המצדיקה לבדה מינוי אפוטרופוס ... " יישום המסגרת הנורמאטיבית על המקרה כאן כאמור לעיל, עמדתי היא, כי המונח "טובת הקטינות" הוא מונח רחב הנוגע לכלל צרכיהן של הקטינות ולא רק מניעת נזק מיידי ומשכך, ככל שהיתה מוכחת אותה סיבה מיוחדת המבוססת, בעיקרה, אך לא רק, על טובת הקטינות, לא היתה מניעה, לטעמי, בנסיבותיו של המקרה כאן, למינויה של המשיבה 2 כאפוטרופא נוספת.
...
איזון זה, מביא לטעמי, לקבלת ערעורה של היועמ"ש. ודוק; בנסיבות אחרות, מקום בו, למשל, על אף בחירה תמת לב של המשיבה 1 במסלול הורות משותפת, היה בוחר המשיב 3 לחזור בו מהצהרותיו ומחויבויותיו, יכול וראוי היה לעגן את מבנה המשפחה הקיים באופן משפטי תוך מתן זכות אפוטרופסות למשיבה 2, לאור כל האמור לעיל.
אך מקום בו בחירתן המשפטית של המשיבות הובילה למתווה מסוים, ידוע מראש, בו הן בחרו, ומקום בו על פניו, אין במתווה זה בכדי לפגוע בטובת הקטינות (וכאמור, לא הובאה ראיה כי טובתן היום או בעתיד נפגעת או תפגע), סבורני, כי לא בוססה הדרישה להוכחת "סיבה מיוחדת" הקבועה בסעיף 30 לחוק הכשרות או צורך הדרוש "לשמירת עינינו של קטין" הקבוע בסעיף 68 לחוק הכשרות וכאמור, משמעותם של דברים הינה קבלת הערעור.
לאור כל האמור, סבורה אף אני, כי בנסיבות המקרה דנן יש לקבל את ערעורה של היועצת המשפטית לממשלה ולקבוע כי המשיבה 2 לא תתמנה כאפוטרופא לקטינות.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו