מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

מימוש ערבויות לפי חוק הבטחת השקעות של רוכשי דירות

בהליך ועדת ערר (ו"ע) שהוגש בשנת 2019 בהמחוזי תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

" (עמוד 64 שורה 14 עד עמוד 65, שורה 14) נוסיף כי העוררת לא העמידה ערבויות להבטחת מימון הפרויקט ולא נדרשה להעמיד ערבות כלפי הרוכשים לפי חוק המכר (דירות) (הבטחת השקעות של רוכשי דירות), תשל"ה-1974 (וראו גם סעיף 9 לחוות דעתו של כבוד השופט אלטוביה בו"ע 10784-11-10 גיאות אפיקי נדל"ן בע"מ נ' מנהל מסוי מקרקעין תל אביב (ניתן ביום 2.7.2015); וכן ראו סעיף 95(א) לעיל וסעיף 36 לתצהירו של מנכ"ל העוררת).
כך לדוגמה, בהסכם ההמחאה מוגדר הסכם השתוף כחוזה "... אשר, בין היתר, יבטיח את מימוש האופציה אל מול בעלי הזכויות במקרקעין..." (עמוד 3 להסכם) נוסף על כך, במסגרת הסכם ההמחאה יחזקאל הצהיר (בשם החברה שבהחזקתו) כי: "ידוע לו, כי במסגרתו של הסכם השתוף כלולה התחייבות הדדית, מצדו של הקונה ומצידם של רוכשי הזכויות במקרקעין המגורים, האחד כלפי מישנהו, למימושה של האופציה נשוא הסכם האופציה." (סעיף 2.11) אומנם, אין בהסכם המחאת האופציה למגורים היתייחסות דומה להתחייבות ההדדית למימוש, אך קשה למצוא טעם טוב לכך שביתר המקרים הבנת חברי הקבוצה תהיה שונה.
...
אמת, פגיעה בחופש הבחירה של מקבל האופציה לממש או לא לממש, העומד בבסיס הזכות, עשויה להוביל למסקנה כי אין מדובר באופציה כלל.
והשאלה שאותה עלינו לשאול היא האם המנגנון החוזי שיצרה העוררת, אשר הבטיח את מימוש האופציה בשלמותה, פגע מבלי משים בטיב הזכות שקיבלה מאת הבעלים, כך שהפטור ממס הרכישה שהוענק לה אינו מוצדק? לאחר שקילת הדברים, הגעתי למסקנה כי התשובה לכך שלילית.
סוף דבר מכל הנימוקים לעיל הייתי מציע לחבריי לקבל את הערר.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2019 בשלום חיפה נפסק כדקלמן:

הנתבעות מבהירות כי התיקונים והשינויים שדרשו התובעים אמורים ויכולים להיעשות במסגרת תקוני שנת הבדק- על פי חוזה המכר שחתמו הצדדים ועל פי החוק, ואין בהם כדי למנוע מגורים בדירה ודחיית מסירתה.
כך, ניתן לומר כי מקום בו אי-ההתאמה, בין המוסכם בחוזה המכר לבין הדירה שנבנתה, כה חמורה, עד שניתן היה לראות בה אי מסירה, ניתן יהא גם לממש את הערבות שניתנה לפי סעיף 2(1) לחוק הבטחת השקעות.
וברור שלא כל טענה לליקויי בניה, תעלה כדי אי התאמה חמורה המצדיקה אי קבלת הדירה כפי שאין היא מצדיקה ביטול הסכם או חילוט ערבות שניתנה בהתאם לחוק המכר (דירות) הבטחת השקעות של רוכשי דירות).
...
לטענת תורג'מן בתצהירו, התובעים בחרו קרמיקה משודרגת ובלתי ניתנת ליישום, דבר אשר גרר עיכובים נוספים, ואין חולק כי בסופו של דבר הותקן דגם אחר לאחר שני נסיונות כושלים.
בעיניי, בעניין זה השאיר התובע רושם אמין- ואני סבור כי הדגם שנבחר היה אכן אחד מהדגמים שאושרו על ידי הקבלן אצל הספקיות.
בעניין זה מקובלת עליי גרסת הנתבעות- מאחר ומועד המסירה ממילא היה רק בחודש פברואר 2013, קשה להלום מדוע הסכימו לקבל את טכנאי המיזוג ולא את איש הגבס.

בהליך ועדת ערר (ו"ע) שהוגש בשנת 2022 בהמחוזי תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

משולחנו של יועמ"ש האירגון האם נאמנות יכולה להחשב כבטוחה לפי חוק המכר בחוק המכר(דירות)(הבטחת השקעות של רוכשי דירות) נקבע כי מוכר דירה רשאי לקבל מהרוכש כספים בשיעור העולה על 7% ממחיר הדירה, רק בתנאי שהמוכר ביטוח כספים אלו באחת מהבטוחות הבאות: (א) העמדת ערבות בנקאית להבטחת הכספים ששולמו למוכר.
אין מדובר בסטייה מילולית ופורמלית בלבד מהוראת החוק, שכן מקובל עלינו שמסירת הערבות הבנקאית לבא-כוח המבקשת עשויה להעמיד מיכשול בפני מימוש הערבות ולתלות את מימוש זכויותיו של הרוכש בשקול-דעתו של בא-כוח המבקשת המושפע, בהכרח, גם משיקולים הנוגעים לטובתה של המבקשת" (פורסם בנבו).
...
הקונה מצהיר כי הובהרה לו זכותו להתייעץ עם עורך דין מטעמו וכי הוא ויתר או עשה שימוש בזכות זו והוא חותם על הסכם זה לאחר שמיצה את זכותו זו. הקונה מצהיר כי הובהר לו היטב שאין בתשלום ההשתתפות בהוצאות המשפטיות של החברה משום יצירת יחסי לקוח-עורך דין בינו לבין עוה"ד הנ"ל. יחד עם כל האמור לעיל, הובהר לקונה כי עוה"ד הנ"ל יבצעו את רישום הזכויות בדירה כאמור אך לא בתור עורכי דינו אלא מכח חובתו על-פי דין של המוכר לרשום את זכויות הקונה בספרי המקרקעין, חובה אשר המוכר מבצע אותה באמצעות יועציו המשפטיים הנ"ל. הקונה מצהיר כי ידוע לו והוא מאשר זאת ומסכים לכך כי עוה"ד הנ"ל ייצגו את המוכר כנגדו בכל ענין והליך הקשור בחוזה המכר, בדירה ו/או בכל הקשור בהם ו/או הנובע מהם.
סוף דבר אנו דוחים את הערר.
בהתחשב בעיצום שהוטל על העוררת ובכך שבסופו של יום נמסרה לקונים ערבות בנקאית, אם כי באיחור של שנתיים וחצי !! ובכך שבהמשך הדירה נמסרה לקונים, אנו מחליטים לא לעשות צו להוצאות.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2023 בהמחוזי תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

הנתבעים 1–3 ניסו להוציא במירמה כספים מהפרויקט, על אף היותו מצוי ב"לווי סגור", מכרו דירות בנגוד לחוק המכר (דירות) הבטחת השקעות של רוכשי דירות, התשל"ה-1974, תוך שהם יודעים כי הפעולות החמורות שבוצעו על ידם, הנן בנגוד גמור הן לדין והן למערכת ההסכמית עליה חתמו עם התובעות, תוך שהם מנסים לרוקן מתוכן את המשכנתאות הרשומות בלישכת רישום המקרקעין על מנת להוציא כספים מחוץ לפרויקט.
וכן להסמיך אותו: לנקוט בכל הפעולות הדרושות לשם השלמת הפרויקט, לרבות, שכירת בעלי מיקצוע ו/או קבלנים ו/או קבלני משנה ו/או ספקים ו/או מפקחים ו/או מודדים /או עובדים ו/או בעלי מיקצוע שונים וכל נותני שירותים שיידרשו לצורך השלמת הפרויקט; (1) לתפוס חזקה בנכסי הפרויקט, לרבות בדירות החדשות, לכינוס אותם ואו לנהל אותם ו/או למכרם, בכפוף לאמור להלן ובהסדר; (2) לפתוח חשבון כנוס מיוחד לצרכי הפרויקט, אליו ייגבו התמורות בגין מכירת הדירות וממנו ישולמו כלל תשלומי הכנוס, לרבות הוצאות הפרויקט והסדרת החובות לנושים המובטחים ולאחר מכן לנושים הלא מובטחים, ככל שתוותר יתרה (להלן: "חשבון הכנוס"); (3) לגבות כספי התמורות בגין מכירת הדירות שתימכרנה, לחשבון הכנוס וכן להורות לנתבע 23 להעביר את כספי מימוש ערבות הבצוע (שהועמדו רק לטובת הבטחת ביצוע העבודות) לחשבון הכנוס; (4) לבטל את ההסכם עם הנתבע 24 לרבות לדיווח על הביטול לרשויות מסוי מקרקעין; (5) למחוק את הערת האזהרה הרשומה לטובת הנתבעת 25, אשר תעמוד כנושה על פי סדר הנשייה הקבוע בחוק; (6) לבצע כל פעולה אחרת שתדרש על מנת להשלים את הפרויקט ולהסדיר את חובות הנתבעים 1–3 לתובעות ולאחר מכן לכל יתר בעלי החוב.
...
בנסיבות אלו, אין להיעתר לבקשה להתנות החתימה על ההסכם לשם הגדלת דמי השכירות, שעה שיתר בעלי הדירות הקיימים לא זכו לקבל הטבה זו, שכן אחרת יהא בכך משום מתן תנאים עודפים לנתבעים אלו.
סוף דבר התביעה מתקבלת במובן זה שעו"ד זהר אנגלנדר ממונה ככונס נכסים לצורך חתימה על ההסכם בשמם של הדיירים שטרם חתמו על ההסכם – הנתבעים 1–3, 15–20 – בהתאם לנוסח שנחתם עם מרבית הדיירים ואשר קיבל תוקף של פסק דין ביום 18.9.2023.
התביעה ליתר הסעדים שנתבקשו בכתב התביעה – נדחית.

בהליך חדלות פירעון תאגיד (חדל"ת) שהוגש בשנת 2024 בהמחוזי תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

עם זאת, בנוסף ליתרת התמורה הרוכשים ישלמו לבעלי התפקיד בהתאם להוראות שיתקבלו מהם את הסכום הדרוש לשם כסוי הגרעון בפרויקט יאפא – דהיינו הפער בין מקורות המתוה בתוספת התמורה שתתקבל למימוש הבטוחות החיצוניות, לבין השימושים שידרשו בפועל להשלמת הפרויקט בסכום משוער של 36.3 מיליון ₪ בתוספת מע"מ. כל אחד מן הרוכשים לפי חלקו היחסי ועל פי עליית הערך הריאלית של כל דירה בין מועד הרכישה של הדירה לבין שוויה על פי דו"ח השמאית.
אכן, לא זו תכלית הערבות לפי חוק המכר (דירות) (הבטחת השקעות של רוכשי דירות) תשל"ה-1974 (להלן: "חוק המכר (דירות)". תכלית החקיקה היא כי קבלן הבונה דירה יש מאין, ימסור לקונה ערבות בנקאית להבטחת הכספים ששילם לו הקונה על חשבון המחיר למעט רכיב המע"מ. הדבר נועד להבטיח את זכויות הקונה במקרה כבעניינינו.
...
יחד עם זאת, בגלל אלמנט ההתניה על אופן מימוש ערבויות חוק המכר (דירות) שאינו עולה בקנה אחד עם הוראות החוק, לא אוכל לאכוף את המתווה על רוכשים שלא יסכימו לו. לפיכך, אני מאשרת את המתווה המוצע בבקשה מספר 76 רק ככל והדברים נוגעים לרוכשים שהסכימו לו מפורשות, מדובר ב- 52 רוכשים, אליהם הצטרפה ביום 8.1.2024 גם רוכשת נוספת יעל לוי שרגא (בקשה 82).
מסקנות: מן המקובץ לעיל, אני קובעת כדלקמן: החלופה השנייה שהציעו בעלי התפקיד, של השלמת הבנייה באמצעותם, אכן עדיפה על החלופה הראשונה של מכר הזכויות בפרויקט לצד ג'.
סיכום: לסיכום הנושא, המתווה יאושר ככל שהוא מהווה הסכמה חוזית בין בעלי התפקיד לבין הרוכשים שיבקשו להצטרף למתווה.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו