מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

מידת האחריות לגבי מנוע חדש שהוחלף

בהליך תובענה ייצוגית (ת"צ) שהוגש בשנת 2023 בהמחוזי מרכז נפסק כדקלמן:

עלות הרחבת האחריות למנועים הללו עומדת להערכת כלמוביל על 2,500 ש"ח, שמהווים כ-9% מסך העלות לצרכן להחלפת מנוע חדש, ומכאן ששווי ההטבה הכולל ללקוחות יונדאי עומד על 922,500 ₪.
לגבי רכבים אלה נקבע כי בעליהם יזומנו על ידי יונדאי וכלמוביל לבצוע בדיקה, במסגרתה ייבדקו מנועי רכבי וולוסטר נשוא הבדיקה בבדיקה טכנית, שתיבחן את תקינותם בהתאם לפרוטוקול הבדיקה, ואם המנוע לא יעבור את הבדיקה בהצלחה כמפורט בפרוטוקול הבדיקה, כלמוביל תפעל בהתאם לפרוטוקול, לרבות החלפת המנוע או חלקים ממנו במידת הצורך.
באשר לרכבי וולוסטר נשוא הבדיקה, ברור שיש בהסדר הפשרה משום השג ושיפור מצבם של חברי הקבוצה, שכן הבדיקה החינמית למנועי רכבם, בהתאם לפרוטוקול, המתאפשרת משך תקופה של 12 חודש, והחלפה או תיקון המנוע במקרה הצורך, מהוה למעשה הארכה של תקופת האחריות בשנה נוספת, כשגם כאן יישלחו הודעות לבעלי הרכבים הנ"ל. בנקודה אחרת, אני מקבל את הערת המדינה, וזאת לגבי העובדה כי שווי ההטבה הכולל הוא שווי תאורטי, וכי שווי זה אינו ידוע בשלב הנוכחי, שכן הוא תלוי במספר בעלי הרכב שיממשו את ההטבה.
...
בהתאם לפסיקה שאישרה את העברת הסכום הנחסך בתשלומי הגמול ושכר הטרחה המומלצים לטובת הפיצוי לקבוצה [ע"א 6121/21 כרמי נ' שלמה תחבורה (2007) בע"מ (27.12.21)], אני קובע כי הסך שייחסך כאמור (סכומו אינו ידוע כעת) יועבר על ידי המשיבות ל לקרן לניהול וחלוקת כספים שנפסקו כסעד שהוקמה מכוח סעיף 27א לחוק (להלן: "הקרן") תוך 30 יום מיום שתאושר על ידי בית המשפט הודעת ותצהיר המשיבות שיוגש בהתאם לסעיף 61 להלן).
מקובלת עלי עמדת המדינה בעניין זה כי עצם השגת הסדר פשרה, אפילו בשלב מקדמי, אינו מהווה טעם מיוחד למתן פטור מתשלום חלקה השני של האגרה, ומקובלים עלי חלק מהאזכורים שצוינו על ידה [למשל, ת"צ (מחוזי ת"א) 63742-09-19 רוזנשטיין נ' מיטב דש הלוואות בע"מ (8.11.22)].
אפנה גם להחלטות דומות שניתנו על ידי כגון: ת"צ 8559-11-20 פסטרנק נ' רשת חנויות רמי לוי שיווק השיקמה 2006 בע"מ (18.9.22); ת"צ 41020-02-20 שגיא נ' הפניקס חברה לביטוח בע"מ (17.5.22); ת"צ 54050-08-18 לשינסקי נ' צ'מפיון מוטורס בע"מ (24.9.20) סיכום אני מאשר את הסדר הפשרה בהתאם למפורט בפסק דין זה (כולל התוספת הנזכרת בסעיפים 33, 34, ו-41 לעיל).

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2023 בשלום נתניה נפסק כדקלמן:

העובדות דלעיל אינן שנויות במחלוקת והמחלוקת הנטושה בין הצדדים נוגעת לשאלה האם התרה עובד התובעת שעמד בכניסה למנהרת השטיפה בנהגת טרם כניסתה למנהרה כי עליה להעביר את תיבת ההילוכים למצב סרק; האם בעת הכניסה למנהרה לחצה הנהגת על דוושת ההאצה או רק שיחררה את דוושת הבלם; מה משמעות האמור לעניין האחריות לקרות התאונה; ומהו גובה הנזק.
באשר לעצם הבלאי טען המומחה מטעם התובעת כי אורך חיי מכונה כזו הוא 25-20 שנה (עמ' 6 לפרוטוקול שורה 6), כי אין החלפות מנועים תוך כדי התקופה ואילו המברשות מוחלפות כל 10 שנים לערך (שם, שורה 8) והן הרכיב היחיד הנע וממילא המתבלה ועל כן מכונה בת כ-3 שנים, כמו מינהרת השטיפה דנן, נחשבת חדשה לחלוטין (שם, שורות 25-22).
אלא שישראל מדינה מדברית ומן המפורסמות כי מרובים בה הימים השמשיים במידה ניכרת מן החורפיים כך שיש להניח כי ממוצע השטיפות היומי גבוה יותר ולפיכך אפילו טענתו לאחריות בת 500,000 שטיפות היא לתקופה פחותה במידה לא מבוטלת מעשור מה שמקשה מעט על קביעת המומחה מטעם התובעת.
...
במקרה בו עוסק פסק הדין לא שלל בית המשפט קמא את הטענה כי המשיבה קיבלה הוראות טרם כניסתה למנהרת השטיפה ובכללן שילוב הילוך סרק ובית המשפט שלערעור קבע כך (פסקה 16) – "צדק בעיני בית המשפט קמא עת קבע אחריות של החברה שבמכון השטיפה שלה, תחת פיקוח עובדיה ארעה התאונה, ומאידך לא פטר את המשיבה שלא העבירה את ידית ההילוכים למצב ניוטרל מאחריות לרשלנותה. מאחר שגם פעולה זו היתה צריכה להיות מפוקחת על ידי עובדי החברה, זו מצא בית המשפט קמא את חלוקת האחריות הראויה והמוצדקת בנסיבות העניין כפי שקבע, ודעתי היא כי בדין עשה כן ..." ברוח קביעה זו אף אנוכי סבור, במלוא הצניעות והכבוד לערכאה הבכירה, כי יש מקום לחלוקת אחריות בין בעלי הדין אולם דומני כי בענייננו שונה מעט המצב מן המקרה בו עוסק פסק הדין האמור והדבר משליך על שיעור האחריות שיש להטיל על כל צד. כפי שקבעתי לעיל, אין ספק כי עובד התובעת חדל בכך שלא הזכיר לנהגת את הצורך בהעברת תיבת ההילוכים למצב סרק טרם כניסתה למנהרת השטיפה ובה בעת אין חולק כי ידעה על כך במישור העקרוני אך נראה כי הדבר נשמט מזכרונה באותו רגע, אלא שזהו בדיוק תפקידו של העובד המוצב דרך קבע בשערי מנהרת השטיפה ומתודרך על פי נוהל התובעת – לוודא שהידיעה העקרונית אינה נשמטת מזכרון הנוהג/ת ברכב.
מנגד, פעולת הלחיצה על לוח הפיקוד על ידי העובד התרחשה רק לאחר הפגיעה, מה שלכאורה אמור היה לעשות מיד כשראה את הרכב מתקדם במהירות העולה על ההולם אף אם לא שקט לחלוטין על שמריו, שכן הציפיה ממנו – כגורם מקצועי המונחה בנושאים אלו – לפעול ביתר שיקול דעת וקור רוח בקרות אירוע מסוג זה. לאור האמור אני סבור כי בשים לב למכלול נסיבות מקרה זה יש לחלק את האחריות לקרות התאונה על הצדדים באופן שווה.
בנסיבות אלו, מאחר שהנטל להוכיח את הנזק מוטל על התובעת, לאור התמיהות דלעיל והעדר ראיות ממשיות ביחס לאורך חיי המנהרה ותדירות החלפת החלפים לגביה, שניתן היה לכאורה לקבל מן היבואנית שהתובעת מצויה עימה בקשר עסקי שוטף (ראו עמ' 14 לפרוטוקול שורה 4), אין מנוס מן הקביעה שהתובעת לא הוכיחה את הנזק מעבר לקביעת השמאי מטעם הנתבעת.
סיכום המורם מכלל האמור הוא שאני מקבל את התביעה באופן חלקי ולאור חלוקת האחריות באופן שווה בין התובעת לנתבעת אני מחייב את הנתבעת לפצות את התובעת במחצית הנזק המוכח בסך 29,425 ₪ וכן באגרת בית המשפט בסך 2,402 ₪ כשלסכומים אלו יתווספו הפרשי הצמדה וריבית כחוק מיום הגשת התביעה – 22.9.21.

בהליך תביעה קטנה (ת"ק) שהוגש בשנת 2019 בשלום בית שמש נפסק כדקלמן:

יתר על כן, עאבד דיווח לו, כי גילה שמנוע השער חסר והוא בעצמו הביא מנוע חדש.
החלפתי מנוע לשער, החלפתי את המסילה, אני עושה את התיקון בעצמי, אני מסגר.
" גרסת ערבה כפי שנטענה על ידי נציגה: " שהוא היתקשר אליי הוא אמר שזה נזק עצום וזה יעלה 15,000 ₪ . אנחנו חברה שעובדים עם מגדלים ולפעמים הנהגים עושים נזקים והיה לנו נזק שנהג הפיל עמוד וזה עלה 500 ₪. היה לי נהג שניכנס לשער הראשי של שטראוס והתיקון עלה 600 ₪ ולכן מה שהוא אמר היה לא הגיוני. התקשרתי לעבד ואמר שהנהג הגיע והיה סגור והוא ניסה להזיז והשער נפל עליו והוא ניפצע כתוצאה מכך. הוא אמר לי שהוא לקח אותו לביה"ח ותפרו אותו כנראה. הוא אמר שהוא ייקח אחריות ויתקן, זה נכון שהוא נעלם להרבה זמן, זה לקח הרבה זמן כי עבד בעצמו ניפצע נפל ממשאית עם עגלה ונעלם ולא ענה. בסופו של דבר הוא בא עם מסגר לקחו מדידות הוא אומר שהוא תיקן את השער אבל הייתה לו בעיה למצוא מנוע אמר ליוסי שייתן לו מנוע שירכיב הוא אמר שאין לו את המנוע, עבד אמר שהוא יחפש את המנוע הוא חיפש זה לקח זמן כי כנראה המנוע לא היה סטנדרטי ויוסי אמר שהמשק שלו בסכנה. אמרתי לו שעבד יגיע עם מנוע לתקן והוא אמר שנמאס לו שלא יתקן והוא מגיש תביעה." גרסת עאבד: "לגבי המסילה היא עדיין קיימת. הוא פתח את השער, השער לא יציב בזמן שפתחנו הכל נופל, כל הזמן המסילה מיתנדנדת. כל יום אנחנו מתקשרים אליו. השער לא היה בסדר. המשאית לא פגעה בשער ולא במסילה. מציג תמונות בטלפון הנייד. כולו 60 על 60 המנוע לא נפגע הוא לא היה עובד, לא היה מחובר כל פעם היינו פותחים את השער עם היד. הוא אמר שהוא יסדר לפני התקלה.
יפים לעניינו דבריו של כב' השופט ג'ובראן: "הגישה הרווחת היא, כי על הנפגע להוכיח לא רק את עובדת הנזק אלא גם את שיעורו, כך שאפילו אם הוכיח הנפגע נזק, תדחה תביעתו אם לא הוכיח שיעור הנזק. במה דברים אמורים? במקרים בהם לאור טבעו ואופיו של הנזק ניתן להביא נתונים מדויקים, שומה על הנפגע התובע לעשות כן ומשנכשל בנטל זה, לא ייפסק לו פיצוי. אכן, מקום שהוכח קיומו של נזק, העובדה שאין אפשרות לחשב שיעור הנזק במדוייק, אין בה כשלעצמה כדי לשחרר את המעוול מתשלום פיצויים לניזוק. אין אנו נדרשים בהכרח לדיוק מתמטי ולוודאות מוחלטת. די כי הנפגע יוכיח את ניזקו ואת הפצוי המגיע לו בודאות סבירה, המתבקשת מנסיבות העניין (ראו ע"א 294/92 דרוק נ' אהרון, פ"ד מז (2) 23 (1993). להלן: ע"א 294/92). הווה אומר, כי במקרים בהם לאור טבעו ואופיו של הנזק קשה להוכיח בדייקנות ובודאות את מידת הנזק ושיעור הפיצויים, די לו לנפגע שיביא אותם נתונים, שניתן להביאם באופן סביר, תוך מתן שיקול דעת מתאים לבית המשפט לעריכת אומדן להשלמת החסר (ראו ע"א 355/80 דלעיל)." ראו: ע"א 9656/05 נפתלי שוורץ נ' רמנוף חברה לסחר וציוד בניה בע"מ (27.07.2008).
...
אני מקבל את טענת עאבד לפיה מנוע השער, לא היה תקין ולא פעל, גם לפני המקרה והיה צורך לפתוח ולסגור את השער ידנית.
לאור האמור התביעה נדחית.
התובע ישלם הוצאות משפט בסך 500 ₪ לחברת ערבה וכן 500 ₪ הוצאות משפט לאחים פרוג'ה וזאת תוך 20 יום.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2015 בשלום ירושלים נפסק כדקלמן:

יתר על כן טוענת, כי למרות שהנתבעת הודתה בפעם הראשונה, כי הנזק של המנוע נגרם כתוצאה מהסמרטוט שנשכח על ידה בזמן החלפת המצנן, וכי אין ביכולתה לתקן הנזק, הנתבעות מתנערות וכופרות באחריות וממאנות לשאת בעלויות ובנזקים.
לגישתו, החלפת בוכנה והצילינדר בלבד, עלולה להביא לחוסר איזון במנוע, שכן יתר הבוכנות יהיו מקוריות ובמידה הסטנדרטית ואילו בוכנה אחת לא. השמאי מציין בחוו"ד כי פנה בעיניין זה למספר מוסכים מובילים בירושלים, והכל תמימים דעים כי לא ניתן לתקן את המנוע באמצעות החלפת הבוכנה והצילינדר אלא רק על ידי החלפת המנוע כולו.
לגבי השאלה השנייה, האם ניתן היה לתקן את המנוע ע"י תיקון הנזקים (הבוכנה והצילינדר) או שמא היה צורך בהחלפת המנוע כולו במנוע חדש? בעיניין זה מקובלת עלי חוות דעתו של מומחה בית המשפט - השמאי עצמון, שקבע כי ניתן היה לתקן את המנוע על ידי החלפת הבוכנה שניזוקה ועל ידי שיפשוף צילינדר מס' 1 בעלות נמוכה על פני החלפת המנוע בעלות גבוהה יותר, ודוחה את טענת התובעת כי החליפה את המנוע במנוע חדש, משום שכמעט ולא ניתן היה להשיג בארץ את החלפים בין חדשים ובין ישנים, וכי עלות התיקון גבוהה יותר מרכישת מנוע חדש.
...
לפיכך, אני דוחה את טענת התובעת לפיה אם הייתה בוחרת לתקן את הנזקים על פני החלפת המנוע, הרי שהיה חוסר איזון ופער במידות בין הבוכנות והצילינדרים המקוריים שבמנוע לבין החדשים.
לנוכח האמור אני פוסק לתובעת סך של 17,139 (סכום הכולל את חוו"ד השמאית), ובנוסף סך של 3,000 ₪ עבור הוצאות משפט ושכ"ט עו"ד. סה"כ ישלמו הנתבעות לתובעת סך 20,139 ₪.
לסיכום הנתבעות ישלמו לתובעת סך של 20,139 ₪, הסכום ישולם תוך 30 ימים מהיום, שאם לא כן יישא הפרשי ריבית והצמדה החל מהיום ועד ליום התשלום המלא בפועל.

בהליך תביעה קטנה (ת"ק) שהוגש בשנת 2020 בשלום חיפה נפסק כדקלמן:

אסמכתא אשר תעיד על רכישת רדיאטור חדש כאמור לא הוצגה לפני בית המשפט, ואין זה בלתי סביר להניח כי בשל פגם ברדיאטור שהיה מותקן ברכב התובע בשעה שהמנוע הקודם עדיין פעל, נפגע המנוע לאחר שהתחמם.
הנתבעת טענה בכתב הגנתה כי ניתנו לתובע הסברים בעת מסירת המנוע בנוגע להקף האחריות ואף בנוגע לכך ש"מומלץ לבצע שפוץ או החלפת מזרקים טרם התקנת המנוע".
למען הסר ספק אבהיר כי חשבונית רכישת המנוע מלמדת על מידת האחריות הנתנת לתובע, ועולה ממנה כי האחריות איננה מתייחסת לעלויות בגין פירוק והרכבה, גרירה, ימי עבודה וכיוצא בזאת.
...
לבסוף טענה הנתבעת כי התובע מנע ממנה את האפשרות לבדוק את המנוע ועל כן יש לדחות את התביעה.
עוד הגעתי לכלל מסקנה כי בהעדר ראיה אחרת הרי שהתובע לא פעל כנדרש להקטנת נזקיו ולמניעת נזקים נוספים על ידי תיקון המזרקים כנדרש (בהעדר ראיות) וכי בדרך זו תרם להגדלת הנזק בין היתר על ידי התחממות המנוע.
לסיכום אני קובעת כי נזקיו המוכחים של התובע עומדים על סך של 17,826 ₪.
בשים לב לתוצאה, אני קובעת כי כל צד יישא בהוצאותיו.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו