בעקבות דברים אלו נשאלת השאלה, מדוע לא פנתה התובעת מידית לאשת המנוח ובני משפחתו בהודעה לבל ישכחו אותה ב'חלוקת העזבון', מפני שהיא דורשת את חלקה, מה יותר פשוט מלשלוח הודעה, האם להגיש בקשה לביטול צו ירושה (ללא עו"ד) יותר פשוט?
וזו לשון הבקשה לביטול הצוו שנכתב בכתב ידה של התובעת:
אני [פלונית].
3) זאת ועוד, כידוע הנוהל בהגשת בקשה לצוו ירושה או לקיום צוואה מחייב פירסום בעתונות, וכך לשון סעיף 17 לתקנות הירושה התשנ"ח – 1998:
"הודעה על הגשת בקשה לצוו ירושה או לצוו קיום תפורסם בעיתון יומי אחד וכן ברשומות; ההודעה בעיתון היומי תיכלול הזמנה להגשת כתב היתנגדות בתוך תקופה של שבועיים מיום הפירסום בעתון היומי או תקופה ארוכה יותר, לפי קביעת הרשם לעניני ירושה; הוצאות הפירסום יחולו על המבקש".
כלומר חובת הפירסום בעיתונות של הבקשה לצוו ירושה, נועדה בדיוק למטרה זו, למנוע תביעות כמו זו הנידונת בפנינו.
למעשה דבר זה כבר נקבע בחוק הירושה התשכ"ה – 1965 סעיף 67:
"הוגשה בקשה לצוו ירושה או לצוו קיום, יודיע על כך הרשם לעניני ירושה ברבים ויקבע זמן מתאים שלא יפחת משבועיים להגשת התנגדויות; כל המעוניין בדבר רשאי להגיש היתנגדות לרשם לעניני ירושה תוך הזמן שנקבע וכל עוד לא ניתן הצוו".
אינני יודע אם הגבלת הזמן להגשת היתנגדות מכוונת למה שנקבע בחוק הירושה התשכ"ה – 1965 סעיף 72 (א) הקובע:
"(א) נתן רשם לעניני ירושה או בית משפט צו ירושה או צו קיום, רשאי כל אחד מהם, לגבי צוים שנתן, לפי בקשת מעוניין בדבר, לתקנם או לבטלם על סמך עובדות או טענות שלא היו בפניו בזמן מתן הצוו; ואולם ראה רשם לעניני ירושה שלא להזקק לעובדה או לטענה שהמבקש יכול היה להביאה לפני מתן הצוו, או שיכול היה להביאה לאחר מכן ולא עשה כן בהזדמנות הסבירה הראשונה, יעביר את הבקשה לבית המשפט".
משתמע מניסוחו של החוק, שבבקשה לביטול צו ירושה עקב עובדות או טענות, אם המבקש יכול היה להציג את העובדה, או לטעון את טענותיו, כבר לפני הדיון בבקשה המקורית לצוו ירושה.
...
בתאריך ד' תמוז תשע"ג (12/06/2013), הוגשה לבית הדין בקשתה של [פלונית] לביטול צו הירושה, מכיוון שלא הוזכרה בצו זה.
עם הגשת הבקשה קבע בית הדין מועד לדיון בבקשתה.
כמו כן, אם קיימת אומדנה שהיה באפשרותו של המבקש לעשות זאת תוך פרק זמן סביר לאחר מתן הצו והוא התמהמה ללא הצדקה הגיונית, היא עשויה להיות שיקול אצל רשם הירושות או בית המשפט (לחילופין בית הדין הרבני) אם להיעתר לבקשה לביטול צו ירושה.
למרות שחלף זמן ארוך בין הזמן של מתן צו הירושה המקורי ובין זמן הגשת הבקשה לביטול הצו שנמשך שמונה חודשים, עדיין זו אינה סיבה שלא להיזקק ולהיעתר לבקשה לביטול צו הירושה היות ופרק זמן זה אינו משפיע במאומה על העובדה הברורה שהתובעת היא בתו של המנוח.
המסקנה
התביעה להוצאות משפט ושכר טרחת עו"ד נדחית גם מהבחינה החוקית.