מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

מחלוקת שימוש בחצר משותפת בבית משותף לא רשום

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2020 בשלום חיפה נפסק כדקלמן:

בתאריך 18.04.13 נתנה המפקחת על רישום המקרקעין בחיפה צו לרישום הבית כבית משותף, לפי הצוו שניתן, החצר שבמחלוקת הוצמדה ליחידות שונות בבית המשותף, ולא לתת חלקה 1.
רק כשנודע לנו על המיכרז, נודע לנו כי המבנה שבו נמצא המוסך שלנו ומבנים אחרים נרשמו כבית משותף, ושחצר העבודה, שמאז ומתמיד הייתה בשימוש שלנו כחלק בלתי נפרד מהמושכר שלנו, לא שייכת לנו אלא למבנה אחר תוך פגיעה חמורה בזכות שלנו עליה.
...
מקריאת תשובותיו של המערער מס' 1 עולה דווקא המסקנה התומכת בגרסתה של המשיבה, דהיינו, שלמערערים היה ברור שהקרקע שבמחלוקת אינה מהווה חלק מהמושכר המוחזק על ידם.
אשר על כל האמור לעיל, אציע לחברי לדחות את הערעור.
איל באומגרט - שופט אשר על כל האמור לעיל, הוחלט כדלקמן: (א) לדחות את הערעור.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2020 בשלום תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

משכך, טוענים הנתבעים כי מאז מועד רישום הבניין כבית משותף לא חל שינוי באשר לזקיפת זכויות הקניין ובאשר לאופן השמוש והאחזקה של יתרת הרכוש המשותף, כך שהסכמה רבת שנים זאת יצרה מעין מצג לפיו הנתבעים מורשים לעשות שימוש ייחודי כמנהג בעלים בשטח אשר הוצמד לדירתם, כך ששיש להם "זכות במקרקעין" בחצר הקדמית - המוכרת והמוגדרת גם על פי חוק המקרקעין, תשכ"ט-1969 (להלן: "חוק המקרקעין").
ודוק: בחקירתו הנגדית, העיד פרופ' זמישלני כי למרות שגר עשרים ואחת שנה בדירה, הוא לא פעל לרשום את ההסכמות שהוא טוען להם בצו הבית המשותף, ואף כשהופנה לתמונות שצרפו הנתבעים לכתב ההגנה, בהן מופיע השער שחוסם את המעבר לחצר, העיד בחקירתו כי בתקופת מגוריו בבניין לא היה קיים שער אשר חסם את הכניסה לחצר (ראו עמ' 59 ש' 23-11 לפרוטוקול), כך שדברים אלו סותרים את טענת הנתבעים כי מדובר באותו השמוש שנעשה בחצר קודם לכניסתם לדירה.
בכל הנוגע לדמי שימוש ראויים, הרי הנתבעים אינם חולקים על השמוש הייחודי שהם עשו ועושים בחצר בשטח 91.70 מ"ר (כפי שמצוין בתשריט הבית המשותף, ואף בעמוד 14 לחוות דעת השמאית מטעם הנתבעים) המהוה את הרכוש המשותף, בנוסף, אין מחלוקת כי לתובעת 45/190 חלקים מהרכוש המשותף (וראו לעניין זה חוות דעת שמאית התובעת, נספח 3 לתצהיר עדות ראשית של התובעת).
...
סוף דבר מהטעמים המפורטים לעיל, אני קובע כי החצר, לרבות החלק השנוי במחלוקת, הוא חלק מן הרכוש המשותף בבית המשותף, ולנתבעים אין כל זכות לעשות בו שימוש ייחודי.
משכך, אני מורה לנתבעים להסיר כל חסימה, גדר או שער המונע מעבר חופשי לרכוש המשותף.
יתר הטענות הכספיות של התובעת נדחות.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2020 בשלום עכו נפסק כדקלמן:

הצדדים הם בעלי דירות בבית משותף (לא רשום) והם חלוקים בעיניין השמוש והחזקה בחצר הבית, שמהוה רכוש משותף.
...
סוף דבר אני מחייב את הנתבעים להרוס ולסלק את כל המחוברים שהקימו בחצר לרבות, גדרות, קירות הפרדה, ריצוף וסככה, למעט המחסן בשטח 15 מ"ר שממוקם בצד המערבי של החצר, וזאת עד ליום 1/7/2020, ולא למנוע מהתובעים או שוכרי הדירה מטעמם, לעשות שימוש סביר בכל שטח החצר למעט המחסן, החל ממועד זה ואילך.
אני מחייב את הנתבעים, ביחד ולחוד, לשלם לתובעים ביחד ולחוד, פיצוי בגין הפסד דמי שכירות ראויים בסך 900 ₪, בתוספת הפרשי הצמדה וריבית כדין מיום הגשת התביעה (2/4/17) ועד התשלום המלא בפועל.
עוד אני מחייב את הנתבעים לשלם לתובעים הוצאות משפט בסך 7,000 ₪ ושכ"ט עו"ד בסכום כולל של 12,000 ₪, וזאת בתוספת הפרשי הצמדה וריבית כדין מהיום ועד התשלום המלא בפועל.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2022 בשלום תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

דירה זו הושכרה לאחר הגשת התביעה תוך גילוי מלא לשוכרים על אודות התביעה והסעדים המבוקשים בה. בבית המשותף חל תקנון מוסכם ("התקנון") הקובע כי כל השטחים שמחוץ לשטחי הדירות, לרבות חצרות הבית המשותף וגג הבית המשותף, הם רכוש משותף שאינו צמוד לאף אחת מהדירות.
כוחה הנורמאטיבי של הסכמה כזו מוסדר בסעיף 29(א) לחוק המקרקעין הקובע: "הסכם בין השותפים בדבר ניהול המקרקעין המשותפים והשמוש בהם ובדבר זכויותיהם וחובותיהם בכל הנוגע למקרקעין (להלן – הסכם שתוף) ניתן לרישום, ומשנרשם, כוחו יפה גם כלפי אדם שנעשה שותף לאחר מכן וכל אחד אחר". סעיף 29(א) לחוק המקרקעין אף הוא אינו חל על בית משותף (עליו חל תקנון).
הפלוגתאות השנויות במחלוקת תקנון הבית המשותף קובע בעניינינו כי "שינויים ו/או תוספות לדירה לא ישנו את החלקים ברכוש המשותף הצמודים לאותה דירה". מלבד הוראה זו התקנון לא מתייחס לשימוש ברכוש המשותף, ובעניין זה חלות הוראות התקנון המצוי והדין הכללי.
...
התביעה שכנגד נדחית.
ההודעה לצד שלישי בתביעה שכנגד נדחית.
בתביעה שכנגד ישלמו התובעים שכנגד (דנציג) לנתבעת שכנגד (אבידן) שכר טרחת עורך דין בסך של 9,360 ש"ח. בהודעה לצד שלישי תשלם המודיעה (אבידן) לצדדים השלישיים (קדר) שכר טרחת עורך דין בסך של 12,870 ש"ח. כלל הסכומים כוללים מע"מ. הסכומים כולם ישולמו תוך 30 יום ממועד פסק הדין שאם לא כן יישאו ריבית פיגורים כדין.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2023 בשלום חיפה נפסק כדקלמן:

והיא מפנה לע"א 447/07 לאה הלברשטיין נ' הדס קולובסקי- גוברין ; שם, היתייחס ביהמ"ש לבניינים אשר ניבנו בטרם חוק המכר דירות ובפועל אינו חל עליהם, בניינים מבחינת מאפייניהם ראויים להרשם כבתים משותפים ולא נרשמו, כך שחל עליהם פרק ו'1 לחוק המקרקעין, במקרים אלה יש לתור אחר אומד דעת הצדדים בהתאם למבחנים המקובלים בדיני החוזים, היינו מבחנים מרוככים יותר , מהמבחנים הקבועים בפסיקה עת מדובר בבית משותף רשום, וצריך כי הוצאת השטח מן הרכוש המשותף תהיה חד משמעית וברורה.
דומה כי, משאין מחלוקת שלא נרשמו הצמדות לאיזו מן הדירות נשוא הנידון, הרי שהחצר המשותפת כולה היא רכוש משותף; מכאן עובר הנטל לנתבעים, להוכיח את טענתם לקיומו של הסכם חלוקת שימוש בחצר המשותפת, מכוחו הם רשאים להמשיך להחזיק בשטחי החצר, הנמצאת כיום בחזקתם ובשימושם הייחודי והבלעדי, וברי כי האמור רלוואנטי גם לגג המהוה רכוש משותף [תביעה למסירת מקרקעין סעיף 16 לחוק המקרקעין; ע"א 127/77 קפה נ' לוי, פ"ד לא(3) 455, 465 (1977); ע"א 483/62 קוך נ' לנדוי, פ"ד יז 1953 (1963)].
...
לעניין הגג, אני מורה לתובעת ולנתבעים 5-6 לאפשר גישה בטוחה לגג לשימושם של כלל הדיירים.
מתן הגישה לתובעת לעשות שימוש באותם שטחים ברכוש המשותף, יחייבו אותה לשאת בחלק היחסי בהוצאות האחזקה של אותם שטחים, כגון מים, גינון, נקיון וכיו''ב. באשר לתבעה שכנגד, וכפי האמור לעיל, דין תביעה זו להידחות.
  לנוכח התוצאה אליה הגעתי אני מורה על חיובם של הנתבעים, ביחד ולחוד, לשלם לתובעת הוצאות משפט ושכר-טרחת עורך-דין בסך 10,000 ש''ח לתשלום בתוך 30 יום.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו