לפני בקשה שהגיש אלון גורן (להלן: "המבקש" או "גורן"), עורך-דין במקצועו, למתן סעד הצהרתי, שיקבע כי הוא זכאי לתשלום פיצויים, בסך של 330,000 ₪ ומע"מ, נכון ליום הגשתה, בגין הפקעת זכויותיו, בשטחי קרקע שונים שהיו בבעלותו, לשיטתו, באיזור התעשייה באשקלון, מאת המשיבות 1 ו-2.
חיוב הפצוי, נעוץ בפגיעה הקשה, שפוגעת פעולת ההפקעה בזכות הקניין, המהוה זכות יסוד, בעלת אופי חוקתי, בפרט לאחר חקיקת חוק יסוד: כבוד האדם וחרותו, הקובע, כי פגיעה בו, מחייבת עמידה בתנאי פסקת ההגבלה.
סעיף 20(2)(א) לפקודת הקרקעות, קובע, כי בהפקעת מקרקעין הנעשית לפיה, לא ישתלמו פיצויים, עד 25% מהמגרש, ואילו סעיף 190(א)(1) לחוק התו"ב, מתיר לרשות להפקיע מקרקעין, ללא תשלום פיצוי, עד ל- 40% משטח המיגרש הכולל, ואולם - לא יופקע חלק ממגרש, בתשלום או ללא תשלום, אם כתוצאה מכך יפחת שוויה של יתרת המיגרש (טענת "הגנת היתרה" שתדון בהמשך).
ניכוי השטחים המופקעים מהסכם החכירה המחודש, כמו גם החזר דמי החכירה על-ידי המינהל (השנוי המחלוקת, ואיני קובע מסמרות שכך אמנם נעשה), היא הנותנת, שהזכות בקרקעות היתה נתונה למבקש, והופקעה ממנו, ומכאן - שקמה לו עילה לפיצויים.
...
כך או כך, נראה, כי בשלב הסיכומים, וודאי סיכומי התשובה, זנח המבקש את הטענה, אשר מכל מקום - לא הוכחה על ידו כלשהו, ועל כן, דינה להידחות.
סיכומו של דבר - התביעה מתקבלת, במישור זכאות המבקש לפיצויי הפקעה מאת המשיבות 1 ו-2, ואולם, לנוכח אימוץ שיטת הפיצוי הדו-שלבי, וקביעת מומחית ביהמ"ש כי שווי הקרקע המופקעת, וברת הפיצוי - הינו אפס - איני פוסק למבקש פיצוי כספי לצד קבלת הבקשה, ואף שזו תוצאה לא שגרתית, הרי היא מתחייבת כאן.
בנסיבות החריגות, ובשים לב לתוצאת ההליך, שיכולה, כאמור, לעורר תחושה של אי-נוחות, סבורני, כי יהא זה נכון וצודק, שכל צד ישא בהוצאותיו, וכך אני מורה.