השאלות שבמחלוקת הנן כדלקמן:
האם המדובר בתאונה נמנעת או בלתי נמנעת? האם הנאשם היה יכול להבחין במנוח בעת שחצה את הכביש במעבר חציה או בסמוך אליו מבעוד מועד?
האם הנאשם נהג בהתאם לנסיבות ותנאי הכביש כשהתקרב למעבר החציה?
האם המנוח נפטר כתוצאה מהתאונה? האם בהפסקת הטיפול האנטיביוטי יש כדי לשנות את מסקנת ע"ת הרופא המשפטי ד"ר קוגל בדבר קיומו של קשר סיבתי בין התאונה למות המנוח?
ראיות התביעה
עדות בוחן התנועה:
מטעם המאשימה העיד ע.ת. 1 מר בוריס וולפסון בוחן תנועה אשר הגיש דו"ח בוחן (ת/11).
תקנה 67 (א) לתקנות התעבורה קובעת:
"נוהג רכב המתקרב למעבר חציה, והולכי רגל חוצים במעבר, יאפשר להם להשלים את החציה בביטחה ואם יש צורך בכך יעצור את רכבו לשם כך."
נוכח הוראות אלה, הבסיס הנורמאטיבי לכלל הדיון בתיק הוא בשאלה האם קיים הנהג את חובת הזהירות המוטלת עליו בחוק במפורש, לפיו עליו להאט עד כדי עצירה כשהראות מוגבלת או בהתקרבו למעבר חציה, ולמעשה מבחינה משפטית, אין נפקות לכל החישובים שנערכו הן על ידי הבוחן והן מומחה ההגנה, באשר מדובר על תאונה שהתרחשה על מעבר חציה, או למצער בסמוך מאוד למעבר החצייה.
בע"פ 558/97 רבקה מלניק נ' מדינת ישראל, [פורסם בנבו] נקבע עפ"י שילוב תקנות 51 ו-52 לתקנות התעבורה כי:
"על פי תקנות התעבורה מהירות הנסיעה בכלי רכב צריכה להיות תואמת את הנסיבות ואת הסיכון שהיא מהוה למשתמשים בדרך. במסגרת קביעת סבירות המהירות בנסיבות המקרה, יש להיתחשב בכך שהרכה מתקרב למעבר חצייה. על פי נורמה זו, הקבועה בתקנות התעבורה, תוכרע גם השאלה אם מהירות נהיגתו של נהג ברכב הייתה רשלנית אם לאו".
בין היתר, נקבע בפסק הדין כי על נוהג רכב המתקרב למעבר חצייה "להיתחשב גם באפשרות של היתנהגות רשלנית מצידו של הולך הרגל".
ההלכה המסכמת ומושרשת בעיניין מעברי חצייה, הנה זו שנקבעה בע"פ 8827/07 ישראל שטרייזנט נ' מדינת ישראל , [פורסם בנבו] והיא מורה כדלקמן:
"הינה כי כן, נהג רכב המתקרב למעבר חצייה חייב ליתן דעתו ולצפות אף אפשרות של היתנהגות רשלנית מצידו של הולך הרגל. חובה זו קיימת לא אך במצב שבו עומד הולך הרגל על סף מעבר החצייה, פניו אל עבר הכביש, והתנהגותו מבטאת כוונה לחצות את הכביש. חובה זו קיימת גם במצב שבו מתעורר ספק אם אדם הנמצא בסמוך למעבר החצייה מבקש לחצות את הכביש אם לאו".
עוד נקבע שם כי:
"חובת הצפיות קיימת גם כאשר הנעשה על מהדרכה ליד מעבר החצייה מוסתר מעיניו של הנהג. או אז, חובה היא המוטלת על הנהג לצפות אפשרות שהולכי רגל שאינם נראים ירדו אל מעבר החצייה"
זאת ועוד נקבע שם, כי חובה זו חלה גם כאשר מקצת מעבר החציה מוסתר ומופרע:
"חובה זו קיימת גם כאשר מקצת ממעבר החצייה מוסתר מעיניו של הנהג: בין בשל רכב החונה ליד מעבר החצייה, בין בשל רכבים אחרים הנוסכים לפניו והמונעים ממנו מראות את הנעשה במעבר החצייה, ובין מכל טעם אחר. במקרים שכאלה, חובה היא המוטלת על הנהג לצפות כי באותו "שטח מת" שנוצר במעבר החצייה עשוי להמצא הולך רגל – הולך רגל המניח כי נהגים המתקרבים למערבה החצייה יכלכלו את נסיעתם כך שלא יפגעו בו ויאפשרו לו להשלים בשלום את חציית המעבר.
...
ועוד נקבע בהמשך:
"ניתן אפוא להצביע על שני כללים גדולים בכגון דא שאינם סותרים זה את זה. הכלל הראשון הוא כי על נהג המתקרב למעבר חצייה מוטלת אחריות מוגברת. זהו השטח של הולך הרגל. אכן, גם על הולך הרגל חלים כללים בהגיעו לשטח זה, אך על השולט בכלי בעל כוח קטלני מוטלת האחריות, הראשונה במעלה, לנהוג בזהירות. אחריות זו כוללת עפ"י הפסיקה, חובה לצפות, במידה זו או אחרת, את האפשרות כי הולך הרגל עלול להתרשל – כך במיוחד כלפי קבוצות אוכלוסייה ממוקדות כגון ילדים וקשישים. כלשון תקנה 52(6) לתקנות התעבורה... הכלל השני הוא כי האחריות אינה מוחלטת..."
כפי שעולה מן המקובץ לעיל, בנהיגה בסמוך למעבר חצייה – מוטלת על הנאשם חובת זהירות וחובת האטה ספציפית.
נראה כי הסניגור מבקש לעשות מקצה שיפורים לחקירתו הנגדית ויודגש כי אין זאת בעקבות תקדים אשר נפסק בתקופת הביניים שבין הגשת הסיכומים לבין הגשת הבקשה אלא, בעקבות פסק דין נגיש ושניתן לאתרו כבר מיום 4.9.2006, בשקידה ראויה בשעה שהעד נחקר בחקירה נגדית (ראה קדמי, סדר הדין בפלילים חלק שני (ב) עמ' 1582), על כן, לא ראיתי להיעתר לבקשה.
לאור כל האמור לעיל, אני מרשיע את הנאשם בכל המיוחס לו בכתב האישום.