מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

מחלה גנטית או רשלנות רפואית: הוכחת קשר סיבתי

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2020 בהמחוזי ירושלים נפסק כדקלמן:

דיון ייאמר כבר עתה, כי דין התביעה להדחות מהטעם שהתובעת לא עמדה בנטל להוכיח את טענותיה בעיניין התרשלותה הנטענת של הנתבעת להפנותה לייעוץ גנטי ומהטעם שלא הוכח קשר סיבתי בין הנזק שניגרם לאי ביצוען של בדיקות שגרתיות ולהיעדר מעקב של ההריון במרפאה להריון בסיכון גבוה.
בתיק הרפואי מהמרפאה הגנטית מתועד כי סמוך לאחר האיבחון, ביום 30.9.97, ד"ר סטנלי קורמן, מהמחלקה המטבולית לילדים בבית החולים הדסה הר הצופים, שלח מכתב לד"ר טהאר מקופת חולים כללית בשייח' ג'ראח, ובו עידכן אותו כי האני אובחן כחולה ב-LPI (עמ' 16 ו-17 לתיק המוצגים).
...
נוכח האמור, אם הייתי מגיעה למסקנה כי הנתבעת התרשלה כלפי התובעת, היה מקום לקבל את ההודעה לצד שלישי ולחייב את ההורים בגין מחצית מהנזק וכן להתחשב בקיצור תוחלת חייה.
התוצאה לאור המסקנות שאליהן הגעתי, התביעה נדחית.
משנדחתה התביעה, נדחית ההודעה לצד שלישי ללא צו להוצאות.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2020 בהמחוזי מרכז נפסק כדקלמן:

עד כה היתקיים דיון הוכחות אחד, ושני דיוני הוכחות נוספים נקבעו ליום 6.1.21 וליום-20.4.21 ובמסגרתם צפויים להעיד בנוסף למומחה התובעים, שבעה עדים מטעמה של הנתבעת- שני מומחים שהנם רופאים פעילים ועוד חמישה עדים עובדתיים, בהם שני רופאים פעילים ויועצת גנטית פעילה.
נוכח האמור, התובעים כושלים בהוכחת הקשר הסיבתי לתביעתם.
תקנה 519(א) לתקנות סדר הדין האזרחי, התשמ"ד-1984 (להלן: "התקנות") קובעת כדלקמן: "בית המשפט או הרשם רשאי, אם נראה לו הדבר, לצוות על תובע ליתן ערובה לתשלום כל הוצאותיו של נתבע". כאשר מדובר בסוגיות של רשלנות רפואית ובפרט במקרים של הולדה בעוולה, על בית המשפט לנהוג במתינות.
בעניינינו, נראה כי בשלב זה, עדויות התובעים כמו גם תצהיריהם מחלישים את סכויי התביעה, הן לעניין עצם טענותיהם כלפי היתנהלות הנתבעת, הן לעניין הפסקת ההריון נושא התביעה, והן לעניין היתנהלות התובעת, כאשר היא כבר אינה קטינה, בהריון השני שבו נולד ילד נוסף (חביב) הסובל מאותה מחלה (לאחר הגשת התובענה בתיק זה), שבחרה לא לבצע בדיקות שונות שהוצעו לה, כפי העולה לכאורה מהמסמכים הרפואיים ומעדותה (עדות התובעת, פרו' עמ' 35-38).
...
במקרה דנן, אני סבור, כי אכן מדובר במקרה שאינו שכיח, שבו במסגרת עדויותיהם של התובעים התברר כי טענתם העיקרית מופנית כלפי בית החולים שבו ילדה התובעת את בנה הבכור כשהוא לוקה במחלה.
בהתחשב בכל האמור לעיל, לאחר שמצאתי כי סיכויי התביעה נמוכים, אני סבור שיש מקום להורות על הפקדת ערובה בענייננו להבטחת הוצאות הנתבעת.
5 29371לסיכום- אני נעתר לבקשה ומורה לתובעים להפקיד עד ליום 4.1.21 ערובה (מזומן או ערבות בנקאית צמודה למדד) בסך של 15,000 ₪ להבטחת הוצאות הנתבעת בתובענה ובמקביל להגיש לבית משפט הודעה בדבר ביצוע ההפקדה כאמור לעיל.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2020 בהמחוזי מרכז נפסק כדקלמן:

לא ראיתי לקבל טענה זו. ראשית, מעבר לאמירה בעלמא של התובעים כי לדוד של האם נולדו ארבעה ילדים משותקים שנפטרו, התובעים לא הגישו מסמכים רפואיים כלשהם המתעדים את מצבם של ילדי הדוד ולא הוכיחו מה היה מצבם; האם מדובר היה בתסמונת גנטית ובפרט, האם יש קשר בין מצבם הנטען של ילדי הדוד שנפטרו, למצבן של הבנות.
התובעים לא הוכיחו שועדה להפסקת הריון היתה מאשרת הפסקת הריון רק בשל סיכון מוגבר למום או מחלה גנטית שלא ניתן לאתרה באיבחון טרום לידתי, כך שהיסוד האובייקטיבי הנידרש להוכחת הקשר הסיבתי, לא הוכח.
בנסיבות אלה נשלל הקשר הסיבתי הסובייקטיבי בין התרשלות הנתבעת באי הפניית התובעים ליעוץ גנטי לפני ההריונות נושא התביעה ובין הנזק הנטען, מה גם שכפי שהוסבר ונקבע לעיל ממילא לא היה ביעוץ הגנטי כדי לקדם אפשרות של איבחון טרום לידתי של התיסמונת בה לוקות הבנות אשר לא ניתן לאתרה בבדיקה גנטית או בבדיקת אולטרסאונד, לרבות בדיקה מורחבת או מכוונת.
...
הנתבעת מכחישה את טענות התובעים וטוענת שלא ניתן היה להגיע לאבחון טרום לידתי וכי ממילא, ההורים לא היו מפסיקים את ההיריון כך שדין התביעה להידחות מחמת העדר אחריות ומחמת היעדר קשר סיבתי.
הנזק נוכח מסקנתי כי דין התביעה להידחות בשל העדר אחריות והעדר קשר סיבתי, מתייתר הדיון בשאלת גובה הנזק.
סיכום מהנימוקים המפורטים, בהעדר אפשרות לאבחון טרום לידתי של התסמונת ממנה סובלות הבנות, התביעה נדחית מחמת העדר אחריות ומחמת העדר קשר סיבתי.
נוכח דחיית התביעה, מתייתר הדיון בהודעה לצד ג' שנדחית אף היא כפועל יוצא מדחיית התביעה.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2023 בהמחוזי חיפה נפסק כדקלמן:

התובעים תמכו תביעתם בשלוש חוות דעת: הראשונה ערוכה על ידי פרופ' אפלמן – מומחה ברפואת נשים ומיילדות וגנטיקה רפואית (לעניין ההתרשלות והקשר הסיבתי בין ההתרשלות לבין אי גילוי המום); לעניין נכותו של הקטין הוגשו חוות דעת מטעם פרופ' רוגין מומחה בקרדיולוגיה וחוות דעת מטעם פרופ' להט, מומחה בנוירולוגית ילדים.
בכתב ההגנה שהוגש מטעם הנתבעת נטען כי לא היתה כל התרשלות רפואית מטעם הצוות הרפואי בייעוץ הגנטי או במעקב ההיריון, שכן כבר במסגרת הייעוץ הגנטי שנערך, הוסברו לתובעים הסיכונים המוגברים לשורה של בעיות רפואיות מולדות, מומים קשים, בעיות מילדותיות שונות, תמותה תוך רחמית או סב לידתית ותסמונות גנטיות רבות.
בסיכום הייעוץ הגנטי אשר נערך ביום 29/01/17 על-ידי הגב' הררי צוין, כי סיבת ההפנייה היא "שקיפות עורפית מעל 3 מ"מ" ובגדרו נערך דיון בנוגע לשני נושאים: הראשון משמעות הדגמת שקיפות עורפית 6 מ"מ, והשני "בנוגע לדווח על 'מחלת כבד' אצל הימן ואחיו". באשר למשמעות הדגמת "שקיפות עורף שווה או מעל 3 מ"מ", צוין כי הדבר קשור בסיכון מוגבר לשורה של בעיות רפואיות מולדות, ביניהן: סיכון מוגבר למומים, בעיקר מומי לב ובית חזה ומומי שלד, בגינו הומלץ על ביצוע בדיקת אולטרסאונד "סקירת מערכות" לשלילת מומים, מדידת ה-Nuchal fold ו-"אקו לב עובר". וכן הומלץ על מעקב בעזרת בדיקות אולטרסאונד אחר תקינות ההיריון, גדילת העובר ונפח מי השפיר; בעיות מילדותיות שונות כגון הופעת hydrops וסיכון מוגבר לתמותה תוך-רחמית או סב לידתית.
"לשם הוכחת הקשר הסיבתי בין ההתרשלות לבין הנזקים השונים הנובעים ממומו של הילד, יש להראות, בשלב הראשון, כי אילו עמד בפני הועדה להפסקת הריון מלוא המידע הרפואי הרלבנטי (מידע שלא הובא לידיעת ההורים בשל ההתרשלות) – היתה הועדה מאשרת להורים את הפסקת ההיריון. בשלב השני, ורק אם התשובה לשאלה הראשונה היא חיובית (שאם לא כן ממילא ניתק הקשר הסיבתי), ידרשו ההורים להראות כי אילמלא ההתרשלות, הם אכן היו פונים לועדה להפסקת הריון לשם קבלת האישור (עו"ד פוזנר במאמריו הנ"ל, מכנה שלבים 'מחסומים': 'המחסום האובייקטיבי' – מחייב הוכחה כי הוועדה להפסקת הריון היתה מאשרת את הפסקת ההיריון; ו'המחסום הסובייקטיבי' – מחייב להראות כי לולא ההתרשלות, היתה האשה מחליטה להפסיק את ההיריון)" (שם).
...
על רקע האמור אך סביר כי התפתחה אצל התובעים ציפיה כי ככל ובדיקתה העלתה ממצאים חמורים משמעותיים ו/או חשד לתסמונת קשה אצל העובר הייתה ד"ר גולדברג מיידעת אותם על כך במפורש במעמד הבדיקה ואף מסבירה להם אודות הממצאים, כפי שעשתה במעמד הבדיקה בהיריון הקודם.
כל שצוין ברשומה הרפואית היה "בסונר מצג ראש פרופיל תקין 1814 גרם". המסקנה המתבקשת מהאמור לעיל היא כי הצוות הרפואי של הנתבעת התרשל עת לא התייחס תחילה במעמד הייעוץ הגנטי לממצא של ציסטיק היגרומה גדולה אשר הודגמה בבדיקות שבוצעו במהלך ההיריון, וכאשר לא ניתן הסבר לתובעים אודות משמעות וחומרת ממצא זה במסגרת הייעוץ הגנטי.
סוף דבר: מן המקובץ עולה כי הנתבעת התרשלה ועל כן חייבת היא בפיצוי התובעים בגין נזקיהם כתוצאה מהולדת הקטין.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2023 בהמחוזי מרכז נפסק כדקלמן:

לפיכך, במוקד התביעה שלפניי מונחת השאלה אם הופרה חובת היידוע לגבי בדיקת הצ'יפ הגנטי, וככל שהייתה הפרה – אם מיתקיים קשר סיבתי בינה לבין לידתה של הבת-החולה (הולדה בעוולה).
כך, בחקירה הנגדית אישר ד"ר להב כי באופן בסיסי הוא מיידע את האשה שישנן בדיקות פרטיות ומוסר דפי הסבר, וכי הוא מסביר לגבי החסרונות והיתרונות של דיקור מי שפיר וצ'יפ גנטי "אם היא שואלת". ד"ר להב נישאל שוב, וחזר על כך: "אם היא לא שואלת אז אני אומר לה שיש אפשרות לעשות בדיקות במסגרת הפרטית... אם היא שואלת אותי מה, מה, מה זה אומר צ'יפ גנטי או מה זה אומר דיקור מי שפיר אז אני כמובן מסביר לה" (עמודים 83-82 לפרוטוקול).
(ב) סוגיית הקשר הסיבתי כידוע, תובע בעילה של רשלנות רפואית נידרש להוכיח, בין היתר, את הקשר הסיבתי בין ההתרשלות לבין הנזק הנטען.
...
אין בידי לקבל טענה זו, שכן הזכאות לפיצוי בגין ראש הנזק שלא פגיעה באוטונומיה אינה מותנית בקיומה של "סיבתיות החלטה". טענה נוספת של הנתבעים היא כי התובעת לא הוכיחה, ואף לא טענה בתצהירה, לנזק תוצאתי הבא לידי ביטוי בתחושות שליליות.
יוּער, כי התובעת הציגה בסיכומיה נימוקים לכך שאין לנכות מהפיצוי בגין פגיעה באוטונומיה את תגמולי המל"ל. הנתבעים בחרו שלא להשיב לטיעוני התובעת בנדון, ומכאן שאינם חולקים על כך. סוף דבר הנתבעים 2-1 יפצו את התובעת בגין ראש הנזק של פגיעה באוטונומיה בסך של 120,000 ₪.
התביעה נגד הנתבעת 3 נדחית (בלי להיזקק לטענת ההתיישנות שהועלתה), ולאור מכלול הנסיבות התובעת תישא בשכר טרחת עורך-דינה בסך של 15,000 ₪.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו