כך ברע"א 3489/09 מגדל נ' עמק זבולון, ס' 44 (11.4.13): "במקרים רבים עיון וגילוי מסמכים הם הכרחיים"; רע"א 6753/14 מרדכי סופר נ' ישראל פרל, ס' 10 (20.1.15); רע"א 6649/07 המועצה המקומית שלומי נ' שכטמן, ס' 3 (25.12.07): "אין מקום לסרב לבקשה לגילוי מסמכים כאשר הסרוב עלול למנוע מבעל דין מלהוכיח טענה, או אף אם הסרוב אך יקשה עליו להוכיחה"; ת.א (ת"א) 1065/05 אמיר שהי שאול נ' תדיראן, עמ' 5 (31.5.05): "אם לא ינתן צו גילוי ועיון במסמכים במקרה זה, יוכל הנתבע בתובענה ייצוגית להעלות בכתב תשובתו טענות עובדתיות ללא כל בסיס עובדתי, וקיים חשש שהן אף יביאו לדחית הבקשה לאישור התובענה כייצוגית, רק משום שהמבקש איננו יכול לבדוק בשלב זה את אמתותן"; רע"א 10170/16 תנובה נ' המועצה הישראלית לצרכנות, ס' 7 (7.4.17): "יש לדחות את טענתה של תנובה לפיה בעל דין אינו רשאי לבקש לעיין במסמכים לשם הדיפת טענות או ראיות של בעל דין יריב... העובדה שבמקרה דנן הגישה המועצה את בקשת העיון מתוך רצון לקבל מידע ומסמכים שיסייעו לה להדוף טענות הגנה שהעלתה תנובה אין בה כדי לשנות ממסקנה זו".
תקנה 4(ב) בתקנות תובענות ייצוגיות חלה על פי לשונה רק על גילוי מסמכים אך הפסיקה הרחיבה את האמור בה גם על שאלונים.
אני גם ערה להלכה כי אף במקום שנדחתה בקשה למחיקה על הסף, אין מקום לקבוע, כי בקשה כזו לא תחשב לעולם כ"בקשת סרק" או בקשה שלא הונחה בבסיסה תשתית ראייתית מספקת, לעניין גילוי מסמכים.
בעיניין אל על סבר בית המשפט כי: "סבורני כי די בצירופן המצטבר של ההודאות והפשרות בהליכים שנוהלו בחו״ל, עליהן נסמכת הצלחה, כדי לשמש תשתית ראייתית לכאורית להוכחת קיומו של הקרטל." אני סבורה כי השאלה אם המסמכים הם בגדר רשומה מוסדית או תעודה ציבורית או שהם קבילים מסיבה אחרת, אינה עניין לשלב זה של הדיון, עמד על כך השופט גרוסקופף בעיניין אל על, לעניין אישור בקשת אישור, שהרף הראייתי שם גבוה מאשר בגילוי מסמכים:
"הראיות שהצלחה נידרשת להניח לפני בית המשפט בשלב זה הן ראיות לכאורה. במבחן זה ההודאות והפשרות בקיומו של קרטל בודאי עומדות. לאחר אישור בקשת האישור ידרשו המשיבות, במסגרת כתבי ההגנה שיגישו, להחליט האם הן עומדות על כפירתן בקיומו של קרטל, ומתכחשות למשמעות הלכאורית של הסדרי הטיעון והפשרה שעשו בחו"ל. ככל שיבחרו להמנע מכך, ממילא יתייתר הדיון בשאלת מעמדן הראייתי ומשקלן של ההודאות והפשרות שנעשו בחו"ל. ככל שיבחרו להעמיד שאלה זו למבחן שפוטי, יעמדו לרשות הצדדים הכלים הדיוניים המלאים הדרושים לצורך בירור העניין, ובכלל זה בקשות גילוי מסמכים, שאלונים וזימון עדים. בשלב בקשת האישור הכלים הללו מוגבלים, בשל טבעו המקדמי של ההליך. לצורך בירור ההצדקה לאפשר בירור התובענה כייצוגית, די לנו בכך שלצורך הליכים שונים בחו"ל הסכימו כל המשיבות להודות בקיומו של קרטל ולשלם פיצויים (והשוו ת"צ (מרכז) 11296-11-15 סוקולובר נ' בזק [פורסם בנבו] (החלטה בהסכמה לאשר ניהול תובענה כייצוגית ניתנה ביום 5.3.2019). באותו מקרה התבסס אישור התובענה, שנעשה בהסכמת המשיבה, על החלטת מנכ"ל משרד התיקשורת להטיל עיצום כספי – החלטה שמעמדה הראייתי ומשקלה לא התבררו עדיין)). " (עניין אל על, פסקה 49).
...
סוף דבר
אני מורה למשיבות להמציא את המסמכים שהועברו בין כל אחת מן המשיבות לבין הרשות הקוריאנית
אני מורה ל-NYK להמציא מדגם של מסמכי מקור לעניין מחירי ההובלה למטר מעוקב הובלה ימית לגבי כל נמל מוצא שממנו שינעה כלי רכב לאילת, בקווים אחרים קרי מאותם נמלי מוצא עלות השינוע ליוון, איטליה, ארה"ב –חוף מזרחי, צ'ילה, דרום אפריקה, אוסטרליה, קנדה.
אני מורה ל-NYK להשיב מהי נוסחת החישוב של מחירי ההובלה.
ניתן גם צו גילוי מסמכים כללי, כמבוקש, בהתאם לתקנה 112 לתקנות סדר הדין האזרחי, התשמ"ד-1984 הקובעת כי: "בית המשפט או הרשם רשאי, לפי בקשת בעל דין, ליתן צו לפי טופס 10, המורה לבעל דין אחר לגלות בתצהיר ערוך לפי טופס 11, מה הם המסמכים הנוגעים לענין הנדון המצויים, או שהיו מצויים ברשותו או בשליטתו ושאותרו על ידו לאחר חקירה ודרישה; בית המשפט או הרשם רשאי לסרב לבקשה או לדחותה לזמן אחר, או ליתן כל צו אחר שייראה לו מתאים, בין דרך כלל ובין לסוגים של מסמכים".
המסמכים יועברו לעיון המבקשות בתוך 60 ימים מיום קבלת החלטתי זו.
שאלת ההוצאות תובא בחשבון במסגרת הדיון בבקשת האישור.