אחד מהעקרונות החשובים שנקבעו בתקנות מעוגן בתקנה 5 לתקנות החדשות, תקנה הקובעת, כי על בית המשפט לאזן בין האינטרסים השונים, לרבות האנטרס הצבורי, כדלהלן: "בית המשפט יאזן, לפי הצורך, בין האנטרס של בעלי הדין ובין האנטרס הצבורי; לעניין זה, "אינטרס צבורי" – נגישות הציבור למערכת בתי המשפט לרבות קיומו של דיון משפטי צודק, מהיר ויעיל, חסכון במשאבי זמן ועלויות, מניעת הכרעות סותרות ומניעת שימוש לרעה בהליך השפוטי"
בעבר, לאור תקנות סדר הדין האזרחי, התשמ"ד- 1984 (להלן: "התקנות הישנות"), גישת בתי המשפט בסוגיית תיקון כתבי טענות, ככלל, היתה ליבלית.
התקנות החדשות הסדירו באופן ספציפי את נושא תיקון כתבי הטענות, כאשר תקנה 46(א) לתקנות החדשות קובעת: "בית המשפט רשאי בכל עת להורות כי יתוקן כל עניין בכתב טענות או כי יצורף בעל דין או יימחק שמו של בעל דין מכתב התביעה, לשם קיומו של הליך שפוטי ראוי והוגן, תוך היתחשבות ביו השאר בהתנהגותו של מבקש התיקון, השלב הדיוני שבו מוגשת הבקשה, והמטרה שהתיקון המבוקש צפוי להשיג".
הזרם המרכזי בפסיקת בית המשפט העליון בנושא זה, סבור כי התקנות החדשות הקשיחו את המבחן לתיקון כתבי טענות, כאשר קיימת מחלוקת לגבי מידת ההקשחה.
זאת ועוד, ד"ר יואל זוסמן, סדרי הדין האזרחי, (מהדורה שביעית) -1995 , היתייחס בספרו להודאת בעל דין וכך כתב:
"יש ובעל דין מודה בטענת יריבו, ולאו דווקא לאחר שנידרש להודות כאמור בתקנה 103, אלא בכתב הטנות, כגון שנתבע הודה בכתב ההגנה בטענה פלונית, או לא הכחיש אאותה. אם רצה לחזור בו מהודאה כזאת, הרי זה ענין של תיקון כתבי הטענות, אשר בית המשפט ואף הרשם רשאים להתיר בהתאם לתקנה 92. על פי תקנה 92, מששוכנע בית המשפט, כי בעל דין שהודה, בטעות הודה, ובטול הודאתו דרוש כדי להעמיד לדיון את השאלה שהיא באמת שנויה במחלוקת, יכול בית המשפט ליתן לו רשות לתקן" – (שם, בעמ' 454).
...
ככל שתיקון כתב טענות מיועד להביא להכרעה בשאלות שבמחלוקת ואין בו בכדי לגרום נזק או עיוות דין לבעלי הדין, נוטה בית המשפט להיעתר לבקשות לתיקון ברוחב לב (ראו לדוגמא: רע"א 2345/98 סלים דנגור ו-3 אח' נ' חנוך ליבנה ו-3 אח', פ"ד נב (3) 427, בעמ' 431-432; ע"א 3092/90 צבי אגמון נ' זוהר פלדבוי, פד"י מו(3), 214).
בשים לב לכך שבקשת התיקון הוגשה בטרם החל הליך שמיעת הראיות, שוכנעתי כי ההיעתרות לבקשת התיקון עשויה לסייע בהעמדת הפלוגתאות האמיתיות לדיון ובהכרעה מלאה במחלוקות שבין הצדדים, לשם קיומו של הליך שיפוטי ראוי והוגן, ובשים לב לעקרונות היסוד שבתקנות החדשות, תוך ריפוי מחדלי הנתבע באמצעות פסיקת הוצאות לחובתו.
אשר על כן, אני מקבלת את הבקשה לתיקון כתב ההגנה, ומורה על מחיקת סעיף 40 לכתב ההגנה המקורי והוצאת נספחים 2 ו- 3 שצורפו לו. הנתבע יגיש כתב הגנה מתוקן אשר יכיל התייחסות לבדיקה מיום 26.8.21 ולמכתב כבאות והצלה לישראל מיום 22.6.23, אך לא יכלול טענות נוספות מעבר לכך, וזאת תוך 20 ימים מהיום.