ראשית, עמד בית המשפט על הצורך ליישב בין הכלל שלפיו הארנונה תשולם בידי "בעל הזיקה הקרובה ביותר לנכס", לבין החריג המעוגן בסעיפים 325 ו-326 לפקודה, שלפיהם כל עוד לא נימסרה הודעה על שינוי בזהות המחזיק בנכס בפועל – "יהיו המוכר, המעביר או המשכיר חייבים בארנונה שהקונה, הנעבר או השוכר היו חייבים לשלם ולא שילמו". נקבע, כי בהתאם להלכה הפסוקה, "רשאית הערייה לפעול לגביית חוב הארנונה בגין התקופה שבמחלוקת הן [מהתמח"ת] – הבעלים, אשר כל עוד לא מסרה הודעה על חילופי מחזיק חבותה אינה תמה מכוח 'החזקה קונסטרוקטיבית בנכס', והן [מפעילת המועדון] – אשר אין חולק כי היא זו שהחזיקה בנכס בתקופה שבמחלוקת, והיא זו 'בעלת הזיקה הקרובה ביותר לנכס'".
אשר לטענות התמח"ת, שלפיהן הערייה היתה מודעת לעובדה שמפעילת המועדון היא המחזיקה בפועל בנכס, ציין בית המשפט, כי אמנם במקרים בהם יודעת המחלקה הרלבנטית בערייה על השינוי בזהות המחזיק בפועל – פוקעת חבותו של הבעלים גם ללא מסירת ההודעה; אך בעניינינו, "לא הובאו [...] ראיות שיכולות היו לבסס קביעה חד משמעית בדבר ידיעת הערייה אודות המחזיק בפועל בנכס בתקופה שבמחלוקת, או קביעה כי היתה מוטלת עליה החובה, בנסיבות העניין, לבדוק את זהות המחזיק בנכס, בבחינת קיומה של ידיעה קונסטרוקטיבית".
ברם, בית המשפט המחוזי לא הסתפק בקביעה עקרונית בדבר חבותה של התמח"ת, והוסיף לבחון "האם קיים מדרג על פיו חייבת הערייה לפעול לשם גביית חוב הארנונה? דהיינו, האם על הערייה לנקוט בהליכי גביה קודם כלפי המחזיק בפועל, בהיותו בעל הזיקה הקרובה ביותר לנכס, ורק אח"כ כלפי הבעלים שלא שלח הודעה על זהות המחזיק?". אליבא דבית המשפט המחוזי, בעיניין זה לא נקבעה הלכה חד-משמעית, אך "יש לתת את הדעת ללשון סעיף 326 לפקודת העיריות, ולפיה חבות הבעלים אשר שרירה וקיימת כל עוד לא נימסרה על ידו הודעה על שינוי במחזיק, מתייחסת לארנונה שהשוכר (או הקונה או הנעבר) 'היו חייבים לשלם ולא שילמו'" (ההדגשה במקור).
תכלית סעיפי החדילה, כך נקבע לא פעם, היא "להקל את הנטל המוטל על הערייה לגבות את המס, מתוך הכרה בכך שהטלת נטל של בדיקה אקטיבית באשר לזהותו של המחזיק בכל נכס ונכס, הנה גזירה שהרשויות המקומיות לא תוכלנה לעמוד בה" (עניין דור אנרגיה, פסקה 28; וראו גם ע"א 739/89 מיכקשוילי נ' עריית תל-אביב-יפו, פ"ד מה(3) 769 (1991); בר"ם 1008/06 טרכטינגוט נ' מנהל הארנונה של עריית תל אביב יפו 21.11.2006)); הנריק רוסטוביץ ארנונה עירונית – ספר ראשון, 276 (מהדורה חמישית, רונית כהן כספי ושגיב חנין עורכים, התשס"א) (להלן: רוסטוביץ)).
...
המסקנה העולה מכל האמור היא, כי במקרים בהם חדל המחזיק הרשום מלהודיע לעירייה על העברת ההחזקה לאחר, אזי כאשר יתגלה הדבר, יעמוד חובו של המחזיק הרשום בעינו, והעירייה תוכל להחליט, בהתאם לשיקוליה, אם ברצונה להעביר את החיוב אל המחזיק בפועל, אם לאו.
מן הכלל אל הפרט
מכל שנאמר, עולה כי דין ערעור התמח"ת – להידחות.
סוף דבר
אציע אפוא לחברַי לקבל את ערעור העירייה, ולדחות את ערעור התמח"ת. התמח"ת תישא בהוצאות העירייה בסך של 10,000 ₪ ובהוצאות מפעילת המועדון בסך של 2,500 ₪.