במסגרת פסק הדין שניתן בתביעה למזונות ציינה כב' השופטת מ' רובינשטיין (כתוארה אז) את הבעייתיות שנוצרה: "..מצב משפטי זה מסבך את התובעת שכן היא לא יכולה להתגרש מן הנתבע לאחר שהצהיר שהוא לא נשוי לה. מאידך, היא נחשבת כנשואה לאור נישואיה לו. פנייתו לבית המשפט העליון להתרת הנישואים נענתה בכך כי עליו לשנות את הרישום במירשם האוכלוסין מגרוש לנשוי. לבקשתו להנשא השיב לו משרד הפנים, כי לא השתכנע מכנות הנישואין, אינו מאשר את בקשתו לשינוי הסטאטוס מגרוש לנשוי ולכן הוא מבקש מהתובעת שתעזוב את הארץ. יחד עם זאת, מאריך משרד הפנים את אשרת התיירת של התובעת כבר למעלה משנתיים ימים...".
לטענת הנאמנת, המדובר בחוב שנוצר בעיקר כתוצאה מן הקושי של החייב בהתרת הנישואין, וככל שהחייב היה מצליח להתיר את הנישואין במועד מוקדם יותר, יתכן כי לא היה קיים כלל חוב.
בעניינינו, המל"ל סבר שנסיבותיו האישיות של החייב אינן מצדיקות מתן הפטר מחוב המזונות, וציין שהחייב חויב בפסק דין לשלם מזונות עבור אישתו, אולם זה לא מילא את חובתו, ולפיכך שילם המל"ל חלף החייב, את תשלומי המזונות בעד האשה בסך 70,970 ₪.
(רע"א 7940/13 יוסף קצקה נ' כונס הנכסים הרישמי (29.1.14, פורסם במאגרים משפטיים [פורסם בנבו])
כנסיבות מיוחדות אשר עשויות להצדיק את החלת ההפטר על חוב מזונות הוכרו, בין היתר: "כושר הפרעון הנוכחי של החייב, ועד כמה הוא צפוי להשתנות בעתיד; קיומם של נכסים בבעלותו; גילו ומצב בריאותו; מצבו האישי והמשפחתי; נסיבות הווצרות החוב; אם המדובר בחוב לעבר בלבד, או בחוב שוטף שממשיך להיצבר; חלוף הזמן מעת יצירת החוב, בשים לב לשאלת 'תרומתו' של החייב להתמשכות ההליכים בעיניינו, כדי למנוע מצב שבו יעדיף חייב להישתמט מתשלום במשך זמן ממושך, על מנת שבסופו של יום יופטר ממנו; אם החייב עשה מאמצים לפרוע את החוב מיוזמתו, או שמא החוב נפרע במקצתו רק בעקבות הליכים שנקטו הזכאים; אם החייב עודנו חב בסיפוק צרכי המחייה השוטפים של הזכאים למזונות, ובפרט קטינים, לעומת מצב שבו החוב נוגע לעבר הרחוק, שאז חוב המזונות הפסוק מאבד מאופיו המקורי ומתקרב יותר במהותו לחוב כספי רגיל; מצבם הכלכלי הנוכחי של הזכאים למזונות; האם תפגע זכותם של החייב או של הזכאים לקיום מינימאלי בכבוד; אם החייב מיצה את האפשרויות העומדות לרשותו בגדרי הליכי ההוצאה לפועל, ואם יהיה באלה כדי להביא תועלת ממשית לנושים; ועמדותיהם של בעלי התפקידים בהליך פשיטת הרגל" (ע"א 5628/14 סלימאן נ' סלימאן, [פורסם בנבו] ניתן ביום 26.9.16)
בעניינינו מדובר בחייב בן 47, שכאמור לא ידוע בעיניינו על מצב בריאותי או נפשי אשר עולי כדי נסיבות חריגות בגינן יינתן ההפטר, ואף לא נטען כי אינו נטול כושר הישתכרות.
...
דיון והכרעה
עמדת המוסד לביטוח לאומי, מקובלת עליי על כלל טעמיו, ואוסיף.
על כל אלו, אני סבור כי לא ניתן לקבוע כי החייב נכנס לגדר אותם מקרים חריגים בהם ניתן לחייבים הפטר מחוב המזונות.
ועל כן, דין הבקשה להידחות.