כאמור, המאשימה בסיכומיה חזרה בה מהאשום נגד נאשם 1 בעבירה של הפרת צו שפוטי המתוארת בתיק עמ"ק 102/07, ולפיכך התייתר הצורך לידון בעבירה זו.
בנייה ללא היתר, זהוי המבנים ושאלת ההתיישנות
טענות המאשימה והתייחסות אליהן
המקרקעין נשוא כתב האישום הנם קרקע חקלאית מוכרזת כפי שפורסם בי.פ. 4946 ביום 26.12.00 וכפי שהוכרז בהכרזה קודמת שפורסמה בי.פ. 1743 בשנת 1971.
המאשימה הפניתה לסעיף 7(ב) לתוספת הראשונה של חוק התיכנון והבניה, תשכ"ה-1965, הקובע מהי מטרה לא חקלאית:
"'מטרה לא חקלאית', בסעיף זה – בניה או שימוש בקרקע שאינם דרושים במישרין לייצור חקלאי, לעיבוד של האדמה או לגידול בעלי חיים."
לטענתה, הוכח כי המשתלה האמורה מהוה מרכז מכירה והפצה של שתילים, צמחים, עציצים, כלי גינון, חומרי דשן והדברה, ריהוט, כדים, סלעים וכל הקשור לגינון.
המאשימה הפניתה למקרה זהה שנידון בעפ"א (מרכז) 40-05-08 נוסטרדמוס מסעדות בע"מ נ' מועצה אזורית חבל מודיעין, שם נקבע על ידי כבוד השופטת נגה אהד, כי משתלה המצויה בקרקע חקלאית מוכרזת, בה מבוצעת מכירה של שתילים וכלי חרס, הרי שהדבר מהוה שימוש מסחרי אסור בקרקע חקלאית:
"השמוש המבוצע על ידי המערערות שבפני, הנו - למכירת שתילים, כלי חרס, ציוד ומזון לבעלי חיים שימוש זה הנו שימוש מסחרי גרידא- הלכה למעשה, מדובר בחנות מכירה לקהל הרחב. ואין מדובר בחממת גידול בלבד, כפי המותר על פי חוק בהיתר." עפא (מרכז) 40-05-08 נוסטרדמוס - מסעדות בע"מ נ' מ. א. חבל מודיעין (18.01.2009).
לצורך כך מפנים הנאשמים לחוק ההתישבות החקלאית (סייגים לשימוש בקרקע חקלאית ובמים), תשכ"ז- 1967, הקובע בסעיף 1:
"בחוק זה -
...
לפיכך אין כל צורך להתייחס לטענתה החילופית של המאשימה, שגם אם נפל פגם בנטילת הסמכות אין בכך כדי להביא לתוצאה של ביטול כתבי האישום ורק אסתפק באמירה שגם טענה חילופית זו מקובלת עלי, בשים לב לתורת "הבטלות היחסית".
הגנה מן הצדק בנוגע לאישום השני בכתב האישום השני
טענות ההגנה
בתשובתם לכתב האישום השני, הנאשמים טענו להגנה מן הצדק כנגד האישום השני בכתב האישום השני, לאור העובדה כי הוגש בגין אותם מקרקעין, בגין אותם שימושים הידועים למאשימה כבר ממועד הגשת כתב האישום הראשון ובגין אותם מבנים שפורטו בכתב האישום הראשון, כאשר התשריטים שצורפו לכתבי האישום הינם זהים.
התוצאה היא שדין טענת ההגנה מן הצדק המתייחסת לאישום השני שבכתב האישום השני – להידחות.
סוף דבר
לאור כל האמור לעיל, מצאתי לזכות את הנאשמים, מחמת התיישנות, מעבירה אחת לפי סעיפים 145(א)(2), 204(א), 204(ב) ו- 208 לחוק התכנון והבניה, תשכ"ה-1965 ולפי תקנה 1(2) לתקנות התכנון והבנייה (עבודות הבנייה והשימוש הטעונים היתר), תשכ"ז – 1967 וזאת בייחס לבניית חומה וגדר במקטע המסומן C-D בתשריט שצורף לכתב האישום בתיק 6406-09-09.