לטענתה היות והוריה חיו בתנאים קשים ובפחד מן הגרמנים גם בסיביר והיות והיא הייתה עובר בסוף שנת 1943 הרי שבגלל הפחד שעבר על האם יש להכיר בה.
המשיבה דחתה את הבקשה וכתבה בהחלטתה: "תביעתך נדונה ונדחתה על ידי הרשות המוסמכת בהחלטה מיום 18.11.2002. סיבת הדחייה- מועד לידתך בסיביר באוגוסט 1944 כבת להורים שעם פרוץ מלחמת העולם השנייה ברחו מפולין לברית המועצות, אוקראינה ומשם ביוני 1941 הוגלו על ידי הסובייטים לסיביר וזאת כ- 3 שנים טרם לידתך. לא הוכחת נרדפותך על ידי הנאצים. אין בפנייתך ראייה חדשה ולא חל כל שינוי ולפיכך אין שינוי בהחלטת הדחייה."
המערערת הגישה ערר לועדה ובגדרו ציינה כי היא הגישה את הבקשה לנוכח השינויים בפסיקה ובחוקים משנת 2002 ועד שנת 2017, כאשר היא מדגישה את פחדה של האם מן הגרמנים שבגללו נותרה בסיביר עד תום המילחמה וחוזרת על "הילכת הפחד" וטוענת שחלה עליה "הילכת העוברים", כיוון שהייתה עובר בזמן שהיו קרבות קשים בברית המועצות ובפולין.
הועדה קבעה כי "הורי העוררת הוכרו כנכים לפי חוק נכי רדיפות הנאצים ואין חולק כי שניהם ברחו מפולין לברית המועצות. דברי העוררת בפני הועדה, המתארים סיפור השרדות שונה של האם מהנטען בכתב הערר שהגישה, מתרכזים בקורות אמה עד להגעתה לסיביר ומתבססים, לכאורה, על הצהרות האם שניתנו בפני המשיבה. נאמר כבר עתה כי הצהרות האם אינן תומכות בטענת העוררת כי הייתה עובר בעת שהאם נמלטה מאוקראינה בסוף שנת 1943, ויתרה מכך אינן תומכות בהמלטות האם מאוקראינה מפחד הגרמנים."
בפני הועדה עמדו תיקי האם ברשות ובהם שתי הצהרות, האחת משנת 2000 והשנייה משנת 2001.
הילכת הפחד אינה מכירה בכל יהודי, שחי בחשש מהגעת הנאצים, בכל מקום בעולם ואולי אף נימלט למקום אחר (שהרי חשש די ממשי כזה היה למשל גם ליהודים באזורים בצפון אפריקה, ששם התקדמו הגרמנים וחלקם נכבשו וחלקם לא, ואף ליהודים שחיו בארץ ישראל, עד שנעצרו הנאצים באל עלמיין), אלא היא מוגבלת לפחד, שגרם ליהודים לקום ולברוח מפני היתקדמות הנאצים מהמקומות שאליהם הם אכן הגיעו והשתלטו עליהם.
...
לפנינו ערעור על פסק דינה של ועדת ערר (להלן: הוועדה) על פי חוק נכי רדיפות הנאצים, התשי"ז-1957 (להלן: חוק הרדיפות) מיום 6.11.2018 בו"ע 58965-05-17 בגדרו נדחה הערר של המערערת על החלטת המשיבה מיום 2.4.2017 (להלן: החלטת המשיבה) שלא להכיר בה כנרדפת על פי חוק הרדיפות.
מכל האמור לעיל עולה כי הנרדפות והבריחה מאימת הנאצים לצורך הכרה כ"נרדף" על פי החוק, מסתיימת ביום בו יצאו ההורים מן האזור שבשליטת הגרמנים או בהשפעה גרמנית (כגון רומניה או הונגריה).
מכל האמור לעיל עולה כי המקרה של המערערת בפנינו אינו שונה מכל אותם מקרים שמנינו לעיל ורבים כמוהו.
לסיום נזכיר את דברי כבוד הנשיא (כתוארו לימים) מאיר שמגר בפסק הדין בע"א 209/81 מרכוס נ' הרשות המוסמכת לצורך חוק נכי רדיפות הנאצים, תשי"ז-1957, פ"ד לו(2) 124, 128 (1981):
"אך טבעי הוא, כי כל דיון באדם, שעבר את תקופת השואה תוך שהייה באירופה הכבושה או בברית-המועצות, מעורר אהדה עמוקה ורצון לסייע בידיו. אולם, אין בכך כדי לאפשר להוסיף לחוק מה שאין בו וגם לא יכול להיות בו. המחוקק לא ראה לקבוע כלל, כמשתמע מדברי בית המשפט המחוזי, על-פיו יש לראות, למשל, כל יהודי, ששהה בברית-המועצות בזמן מלחמת העולם השנייה... הרי מדובר על רבבות ואף יותר מיהודי פולין, שגורשו או נמלטו לברית-המועצות, ומצבם לעניין החוק בו אנו דנים כאן צריך להיבחן באופן אינדיבידואלי ולא על-ידי התייחסות כללית למה שעלה בגורלם של יהודים, בדרך כלל בתקופה האמורה. אין גם מקום, לעניין זה, להשוואת מעמדם של המגורשים לסיביר לזה של כלואי המחנות הנאציים, והדברים עולים בבירור מפסיקתו הענפה של בית-משפט זה בסוגיה כאובה זו".
סוף דבר
מכל האמור לעיל עולה כי אין מנוס מדחיית הערעור.