חזרתי על דברים אלו גם במסגרת פסק-דין שנתתי בבע"מ 1955/22 פלוני נ' פלונית (פורסם בנבו, 17.5.22) , עת כיהנתי בביהמ"ש העליון שם קבלתי ערעור על החלטת ביהמ"ש המחוזי שדחה בקשת המבקש שם להאריך לו את המועד להגשת ערעור מטעמו, שהוגש באיחור של 15 ימים, על פס"ד של ביהמ"ש לעינייני מישפחה שקבל היתנגדות לצוואה שערכה אימם המנוחה של הצדדים ושאותה הגיש המבקש לקיום.
...
ביהמ"ש קמא קבע בהחלטתו, כי "שלב הבאת הראיות לכאורה הסתיים, חקירות העדים ובעלי הדין היו אמורות להתקיים אלא שחלק מבעלי הדין הודיעו שאין צורך לקיים את ההליך הואיל והושג הסכם פשרה בתיק. בדיעבד הסתבר שההודעה התעלמה מבעלי דין אחרים בתיק. לפיכך, בלית ברירה נדחה הליך החקירות למועד רחוק. לאור האמור אין לאפשר "מקצה שיפורים" ואין לפתוח את ההליך להבאת ראיות נוספות ע"י מי מהצדדים.
דיון והכרעה
לאחר עיון בבקשת רשות הערעור ובתשובה לה שוכנעתי שיש מקום לתת רשות ערעור, לדון בבקשה כבערעור ולקבל הערעור כך שביהמ"ש קמא ימנה מומחה מטעמו לזיהוי כתבי יד לבחינת הטענה לפיה צוואת המנוחה שבקשה לקיומה עומדת להכרעה לפני ביהמ"ש קמא היא מזויפת אם לאו.
בהינתן שביהמ"ש קמא בהחלטתו מיום 1.8.23 דחה הלכה למעשה את ניסיון המבקשת להגשת חוות דעת המומחית מטעמה ומשהמבקשת לא הגישה בקשת רשות ערעור על אותה החלטה (והמועד לתקיפת ההחלטה כבר חלף), דין עתירתה הראשית של המבקשת בבקשת רשות הערעור שלפניי , כי אורה על כך שחוות הדעת מטעמה תיוותר בתיק, להידחות על הסף.
אשר לעתירה החלופית של המבקשת , כי ביהמ"ש קמא ימנה מומחה מטעמו לזיהוי כתבי יד – אני סבור כי היה על ביהמ"ש קמא להיעתר לבקשת המבקשת בעניין זה. מעיון בתיק המתנהל בביהמ"ש קמא למדתי כי הטענה שמדובר בצוואה מזויפת עלתה בכתב ההתנגדות לצוואה (וזו למעשה הטענה העיקרית בכתב ההתנגדות) ולכל אורך הדיונים שהתקיימו עד כה לפני ביהמ"ש קמא.
המבקשת הגישה ערר על כך, שנדחה, ובמענה לפנייה נוספת מטעמה באותו עניין הודיעה לה פרקליטות המדינה כי "אין חולק על כל שקיים חשש כבד לכך שהצוואות מזויפות, אך בחינת מכלול הראיות לא הובילה למסקנה כי יש די ראיות להוכחת אשמתו של הנילון בזיופן". בנסיבות אלו ניתן לומר כי באמת ובתמים קיימת מחלוקת אמיתית, אקוטית, אם הצוואה שמונחת לפני ביהמ"ש קמא נערכה ע"י המנוחה אם לאו.
איני מקבל את טענת המשיב 2 לפיה בגלל שחוות דעת המומחה מטעם המבקשת כבר צורפה להליך וביהמ"ש קמא נחשף לה "לא ניתן למנות מומחה אחר בתיק". מעבר לכך שכלל לא ברור אם ביהמ"ש קמא נחשף לתוכנה של חווה"ד, ביהמ"ש קמא הוא בימ"ש מקצועי ולא מצאתי בסיס לחשש כי לאחר שתוצא מהתיק (ולא תשמש כראיה בהליך) תהא לה השפעה כלשהיא על שיקול דעתו של ביהמ"ש קמא עת ייתן את פסיקתו.
אני סבור כי יש לחזור על הדברים הללו גם כעת במסגרת הליך זה שלפניי, כדי להבהיר כי מעבר לכך שהתערבות בהחלטת ביהמ"ש קמא נדרשת כדי שההליך בביהמ"ש קמא לא ינוהל בדרך שגויה (כשהכרעה בשאלה המרכזית שבמחלוקת אם עסקינן בצוואה מזויפת אם לאו תינתן בהיעדר חוות דעת מומחה) היא נדרשת כדי להבטיח שהתוצאה לה יגיע ביהמ"ש (אם יקיים את הצוואה או ידחה אותה) יקיימו את דברי המת, בעל הדין האמיתי, הוא ולא אחר.
סוף דבר
הערעור מתקבל כך שמתקבלת בקשת המבקשת למינוי מומחה מטעם ביהמ"ש לזיהוי כתבי יד לבחינת הטענה לפיה צוואת המנוחה שהבקשה לקיומה עומדת להכרעה לפני ביהמ"ש קמא מזויפת .