פיצוי בערכי כינון או שיפוי:
בע"א 7298/10 הדר חברה לביטוח בע"מ נ' אחד העם מזון והשקעות בע"מ (פורסם, 9.7.2012) (להלן: "עניין הדר") חזר בית המשפט העליון על ההלכה שנקבעה בע"א 191/80 הפניקס הישראלי חברה לביטוח בע"מ נ' מלון דבורה בע"מ (פורסם, 11.11.1981) (להלן: "עניין מלון דבורה"):
"49. בעיניין מלון דבורה נדונה פוליסת ביטוח בה נכלל סעיף כינון שהותנה בשני תנאים: ראשית, הכינון יושלם במהירות סבירה, ולא יאוחר מ-24 חודשים ממועד קרות הנזק; שנית, המבטח לא חייב לשלם תשלום שעולה על הנזק הממשי כל עוד לא נשא המבוטח בהוצאות הכינון. בית המשפט הדגיש שם כי עיון בספרות המקצועית בעינייני ביטוח מגלה שמדובר בהגבלות מקובלות בתחום הביטוח וכי מרבית חוזי הביטוח הכוללים סעיפי כינון מתנים את השיפוי בהגבלות מסוג זה, הן לעניין הגבלת זמן הכינון והן לעניין חבות המבטח לשפות רק לאחר שהמבוטח נשא בהוצאות הכינון (ראו שם בעמ' 721). הגבלת הזמן נועדה לגדר את הסיכון הכלכלי של המבטח, על מנת שלא ייחשף לסיכון של עליה מתמדת בהוצאות הכינון כתוצאה מאינפלציה ומעליות שכר (ראו אליאס בעמ' 217), וכפועל יוצא יש לה השלכה על שיעור הפרמיה שנידרש המבוטח לשלם (ראו עניין מלון דבורה בעמ' 721). התניית התשלום למבוטח בבצוע הכינון בפועל נועדה להגשים את המנגנון החוזי שנקבע בחוזה הביטוח ולמנוע לכאורה ניצול אופורטוניסטי של סעיף הכינון על ידי המבוטח, מבלי שבכוונתו לכונן את הציוד בפועל. יחד עם זאת, בעיניין מלון דבורה נקבע כי ההגבלות האמורות כפופות, ככל חוזה, לעקרון תום הלב. לפיכך נקבע כי המבטח נידרש לפעול בתום לב ולא להערים על המבוטח קשיים אשר עלולים הלכה למעשה לסכל את עמידתו בתנאים האמורים (ראו שם בעמ' 723-722; אליאס בעמ' 219-218). כפועל יוצא, נקבע כי לא היה צידוק לסירובה של המבטחת שם להאריך את המועד שנקבע בחוזה הביטוח להשלמת הכינון וכי בנסיבות העניין יש לבית המשפט סמכות להאריך את המועד להשלמת הכינון ואין לראות בכך היתערבות של בית המשפט וכתיבת תניה חדשה בחוזה הביטוח (שם בעמ' 723)." (הדגשות שלי אט"א).
על כן אין מדובר בנסיבות מהן ניתן ללמוד גזרה שווה בעניינינו.
שם נדונה בקשה לאישור תביעה ייצוגית כנגד חברות ביטוח בטענה כי הן אינן משלמות את רכיב המע"מ בשל נזק מבוטח או צד ג', עת הנזק לא תוקן בפועל.
...
לאור האמור, ומכל הטעמים שצוינו יש לדחות רכיב זה.
סוף דבר:
התביעה מתקבלת בחלקה.
הנתבעת תשלם לתובע את הסכומים כדלקמן:
פיצוי בסך כולל של 117,201 ₪.
בנוסף, הנתבעת תשלם לתובע שכר מומחה התובע וכן חלקו של התובע בשכר טרחת מומחה בית המשפט בסך כולל של 9,126 ₪.