מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

מהם השיקולים לקציבת עונש מאסר עולם

בהליך ערעור פלילי (ע"פ) שהוגש בשנת 2019 בעליון נפסק כדקלמן:

השיקול הראשון – זיקתן של העבירות בהן הורשע הנאשם, כאשר זיקה חזקה עשויה להצדיק חפיפת העונשים.
ההתרשמות מהם הייתה כי שניהם חווים את החיים שמסביבם כבלתי ניתנים לשליטה.
עם זאת, ניתן למנות כאמור נסיבות חריגות בחומרתן המצדיקות עיכוב עתוי המלצת ועדת השחרורים והגבלת תקופת קציבת עונש מאסר עולם: אלימות וברוטאליות חריגות במיוחד; אכזריות קיצונית והיתעללות נפשית ופיזית של הנאשם בקורבן; ביצוע רצח על ידי קרובו של הקורבן; רצח או ניסיון רצח של קורבנות רבים; היות הקורבנות צעירים או היותם חסרי ישע; תקיפה (ובכלל זה תקיפה מינית) ברוטלית שקדמה לרצח.
...
באשר לאישום בעבירת מעשה סדום, נקבע שלא נמצא זרע בפיה של המנוחה ובהיעדר ראיה אחרת לקיומו של מין אוראלי מלבד גרסתו של המערער שנמצאה לא מהימנה, לא ניתן להרשיעו בעבירה זו. הצדדים לא טענו בסיכומיהם לאפשרות הרשעה ברצח לפי סעיף 300(א)(3) לחוק העונשין, התשל"ז-1977 (להלן: חוק העונשין), שעניינו רצח במזיד תוך ביצוע עבירה אחרת, על אף שעבירה זו יוחסה למערער בכתב האישום, ולכן הוא לא הורשע בעבירה זו. עם זאת, ציין בית המשפט כי לו היה נדרש לכך היה מגיע למסקנה כי התקיימו יסודות עבירת הרצח גם לפי סעיף זה. לאור כל האמור, המערער הורשע בעבירה של רצח בכוונת תחילה לפי סעיף 300(א)(2) לחוק העונשין, ובעבירת אינוס לפי סעיף 345(א)(1) בנסיבות סעיף 345(ב)(3) לחוק העונשין, וזוכה מעבירה של מעשה סדום.
טענת המערער היא כי אין להחמיר אתו פעם נוספת ובמצטבר בעת ענישתו על האינוס בשל האלימות שביצע, לאחר שכבר הוטל עליו עונש מאסר עולם בגין הרצח בשל אותם מעשים אלימים, ולפיכך יש להפחית מהעונש שהוטל עליו בגין עבירה זו. אינני מקבל טענה זו. מעשי האלימות שבוצעו במהלך האינוס מצדיקים מענה גמולי נפרד מהעונש על מעשה הרצח לבדו.
על כן, מבלי שיש בכך כדי להפחית מחומרתם של אותם מעשים, מצאנו לנכון להורות ולו במקצת על חפיפה מסוימת של העונשים שהוטלו על המערער.
במאמר מוסגר יצוין כי אך לאחרונה נכנס לתוקף חוק העונשין (תיקון מס' 137), התשע"ט-2019, במסגרתו נוספה העבירה שבסעיף 301א לחוק אשר כותרתו "רצח בנסיבות מחמירות". הסעיף מונה נסיבות שבהתקיימותן העונש שעל בית משפט להשית על נאשם מורשע הינו "מאסר עולם ועונש זה בלבד". היחס בין הרשעה לפי סעיף 301א לחוק העונשין בגין "רצח בנסיבות מחמירות", לבין קביעה בגזר הדין לפי סעיף 30ב לחוק שחרור על תנאי שהרצח בוצע "בנסיבות חריגות בחומרתן" טרם נדון.

בהליך תיק פשעים חמורים (תפ"ח) שהוגש בשנת 2021 בהמחוזי מרכז נפסק כדקלמן:

העובדה שהנאשם עתיד לרצות עונש מאסר ממושך אינה מהוה שיקול להקלה בקביעת שיעור הפצוי.
לטובת אותה נפגעת עבירה נפסקו איפוא שני סכומי פיצוי, כל אחד מהם בשיעור המירבי הקבוע בחוק (יוער שהנאשם הגיש לבית המשפט העליון ערעור על ההרשעה שנידחה, ולא נדונה שאלת שיעור הפצוי) (ע"פ 756/16 אמטיראת נ' מדינת ישראל (17.4.18) (להלן: "ע"פ אמטיראת")).
סעיף 29(א) לחוק שיחרור על-תנאי ממאסר קובע שועדת שחרורים מיוחדת רשאית, לבקשתו של אסיר עולם, להמליץ לפני נשיא המדינה להקל בעונשו של האסיר באמצעות המרת עונשו בעונש מאסר קצוב, וזאת לאחר שחלפו לפחות שבע שנים מהיום שהחל האסיר לרצות את מאסרו, ובילבד שהתקופה שתמליץ הועדה לקצוב לא תפחת מ- 30 שנים.
...
אנו סבורים כי על בית המשפט לשוות לנגד עיניו את כלל הנסיבות שאפפו את האירוע, כאשר ריבוי הקורבנות בעבירת הרצח הוא אחת הנסיבות שנשקלות על ידי בית המשפט.
סוף דבר, אנו גוזרים על הנאשם את העונשים, כדלקמן: מאסר עולם, החל מיום מעצרו של הנאשם: 6.3.20.
אנו קובעים כי מעשה הרצח שביצע הנאשם בוצע בנסיבות חריגות בחומרתן, כמשמעותן בסעיף 30ב לחוק שחרור על-תנאי ממאסר.

בהליך תיק פשעים חמורים (תפ"ח) שהוגש בשנת 2019 בהמחוזי תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

הנאשם הוא אדם בוגר, שירת בצבא, לדבריו אף זכה להערכה, עסק בתפקידי ניהול והשקעות וחזקה כי היה יכול, וצריך היה, להבין את הפסול במעשיו ולהמנע מהם.
יש להניח כי בדומה לנהוג, עונשי מאסר עולם יקצבו לתקופות סביב 30 שנים (השוו למשל: עונשו של נאשם שנקצב ל-30 שנים ובהמשך ל-28 שנים ב-מ"ח 3139/13 רחמיאן נ' מדינת ישראל (‏25.5.2014) ובמקרה אחר עונש שנקצב ל-30 שנים ב-בג"ץ 849/00 שץ נ' שר המשפטים (1.8.2002) ועונש שנקצב ל-32 שנים אך החנינה לא אושרה על ידי שר המשפטים, ב-דנג"ץ 219/09 שר המשפטים נ' ניר זוהר (29.11.2010)).
סוף דבר בהיתחשב במכלול השיקולים שפירטנו, אנו מטילים על הנאשם את העונשים הבאים: 20 שנות מאסר בפועל אשר ירוצו החל מיום מעצרו 13.6.2017; 24 חודשי מאסר על תנאי למשך 3 שנים מיום שיחרורו ממאסר, והתנאי הוא כי הנאשם לא יעבור עבירת פשע על פי סימן א' לפרק י' לחוק העונשין לרבות ניסיון; פיצוי בסך 120,000 ₪ לבתם היחידה של המנוחה ושל הנאשם.
...
בהכרעת הדין דחינו את טענת הנאשם כי מותה של המנוחה נגרם בנסיבות טבעיות כתוצאה מתחלואיה ומצאנו לאמץ את חוות הדעת של הרופאים המשפטיים, ד"ר קוגל וד"ר קריספין, אשר התיישבו עם ממצאי זירת האירוע ועם מעשי הנאשם אף כמתואר על ידו.
על יסוד כל האמור לעיל, תוך התחשבות בשיקולי הרתעת הרבים, הגענו לכלל מסקנה כי יש לגזור את עונשו של הנאשם בשליש התחתון של מתחם הענישה בצד מאסר מותנה.
בנסיבות העניין מצאנו לחייב את הנאשם בפיצוי לבתם היחידה של המנוחה ושל הנאשם.
סוף דבר בהתחשב במכלול השיקולים שפירטנו, אנו מטילים על הנאשם את העונשים הבאים: 20 שנות מאסר בפועל אשר ירוצו החל מיום מעצרו 13.6.2017; 24 חודשי מאסר על תנאי למשך 3 שנים מיום שחרורו ממאסר, והתנאי הוא כי הנאשם לא יעבור עבירת פשע על פי סימן א' לפרק י' לחוק העונשין לרבות ניסיון; פיצוי בסך 120,000 ₪ לבתם היחידה של המנוחה ושל הנאשם.

בהליך בג"ץ (בג"ץ) שהוגש בשנת 2022 בעליון נפסק כדקלמן:

זאת, בנגוד להצהרת המשיבים במסגרת תגובתם לעתירה הראשונה, לפיה הוחלט להקים ועדה ממליצה לקציבת עונשי מאסר עולם באיזור, ובנגוד להמלצת בית המשפט המחוזי במסגרת עת"א 33612-10-12; הקריטריונים שאותם שוקל המפקד הצבאי בבקשות לחנינה ולקציבת עונש אינם שקופים, וזאת בנגוד לקריטריונים שקבועים בסעיף 29(ד) לחוק שיחרור על תנאי ממאסר, בכל הנוגע לסמכות נשיא המדינה לקצוב עונשי מאסר.
בהמשך לכך, טענת העותר כי אין באפשרותו לדעת מהם הקריטריונים שהנחו את המשיבים בקבלת ההחלטה בעיניינו, אינה במקומה שעה שהשיקולים הרלוואנטיים שהנחו את המפקד הצבאי פורטו בהחלטתו מיום 23.7.2020, וכן בדיון שנערך לפנינו, ובכל מקרה אין הם שונים במהותם מהשיקולים אותם שוקלת ועדת השחרורים המיוחדת בהתאם לסעיף 29(ד) לחוק שיחרור על תנאי ממאסר.
...
טענת העותר לפיה לאסיר יש זכות קנויה לקציבת עונש מאסר "זכות שטרם הוכרה מפורשות בפסיקה בישראל, אך נובעת מזכות האדם לכבוד, מעקרונות המשפט הישראלי ומהדין הבינלאומי", דינה להידחות אף היא.
אין בידי לקבל את טענת העותר בעניין זכותם של אסירי עולם לקבל ייצוג משפטי לשם הגשת בקשת הקציבה.
סוף דבר, לו תישמע דעתי, אציע לחבריי לדחות את העתירה על כל חלקיה, ולהותיר את החלטת המפקד הצבאי על כנה.

בהליך עתירות אסירים (עת"א) שהוגש בשנת 2023 בהמחוזי מרכז נפסק כדקלמן:

העותר טען לאפלייתו אל מול אסירים אחרים שעונשם ניקצב, שמהם אף נשקפת מסוכנות.
אם כן, במסגרת שיקוליה של ועדת השחרורים המיוחדת, בבואה להמליץ בפני נשיא המדינה אם לקצוב את עונשו של אסיר שנדון למאסר עולם ולאיזו תקופה, עליה להיתחשב בטיב העבירה, בנסיבות ביצועה ובתוצאותיה וכן בנסיבותיו האישיות של האסיר.
...
ומן הכלל אל הפרט: לעותר , כאמור, אין זכות קנויה להיות נוכח בדיונים כמפורט מעלה ולפיכך טענה זו נדחית.
ברע"ב 8538/17 בשיר נ' וועדת השחרורים המיוחדת נפסק: "ברי, כי עמדתם של גורמי המקצוע לעניין מסוכנותו אינה מחליפה את שיקול דעתה של הוועדה, שהיא גוף מעין-שיפוטי שבראשו שופט, אולם על הוועדה ליתן את המשקל הראוי להמלצות אלה". אף טענת האפליה דינה להידחות.
יתר על כן, מן הראוי לחזור על שנפסק על ידי בית המשפט העליון ב רע"ב 433/07 עמירם הוכברג נגד מדינת ישראל: "אדם שנגזר דינו למאסר עולם ניטלה ממנו, בצו החברה, חירותו עד אחרון ימיו. ואם נמסרה לנשיא-המדינה הסמכות לשנות מתוצאות של עקרון זה, בדרך של חנינה או קציבת העונש, היה זה אך משום ההכרה כי בהתקיים הנסיבות המתאימות, עשויה מידת הרחמים לגבור על מידת הדין ... איני נכנס בגדרו של דיון זה לשאלה כלום קנויה לו, לאסיר-העולם, זכות כי קציבת עונשו תישקל. אך אין חולק, כי לא עומדת לו כל זכות כי הדבר ייעשה דווקא בנקודת הזמן הראויה בעיניו ... עיקר הוא בעיני כי חוסר הוודאות בה שרוי, כנטען, אסיר-העולם, אינו כזה כלל ועיקר. ודאותו של הלה היא, כי משנטל חייו של אחר, שוב לא תושב לו חירותו. ודאותו היא, כי עונשו נגזר לריצוי שארית ימיו מאחורי סורג ובריח. ודאות זו היא מנת חלקו, כל עוד לא החליטו הגורמים המוסמכים לשנות מן הדבר. ואם צער וסבל כרוכים בכך, הרי את אלה המיט אסיר-העולם על ראשו-הוא, במעשה הנפשע בו שלח ידו." על רקע האמור, ונוכח הכלל לפיו שבית-משפט זה אינו בא בנעליה של הוועדה, אינו מחליף את שיקול-דעתה בשיקול-דעתו, והתערבותו מצומצמת למקרים חריגים בלבד בשל פגמים היורדים לשורשו של העניין – הגענו למסקנה לפיה לא נפל כל פגם בהחלטת הוועדה המבססת עילה להתערבות שיפוטית, ולפיכך דין העתירה להידחות.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו