מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

מה הדין החל על צוואה שנערכה בחו"ל

בהליך קופת גמל (ק"ג) שהוגש בשנת 2020 באזורי לעבודה תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

ביום 29.7.2018 חתם המנוח על צוואה, במסגרתה נקבע כי כל רכושו, נכסיו וזכויותיו בלא יוצא מן הכלל , יחולקו בחלקים שוים לשלושת בניו.
על סמך הטעייה וטעות זו נכללה הסייפא של סעיף 17 בהסכם, אשר ממילא דנה במקרה שלאחר המוות ואף מטעמים אלה יש להיתעלם מהסייפא של סעיף זה. בזיקה לכך נטען על ידי הנתבעים, כי ההסכם והצוואה נערכו על ידי ידיד קרוב של התובעת, הוא עו"ד ליטמן, בא כוחה בהליך זה; ולפיכך הוא מנוע מלייצג את התובעת שכן הוא נגוע בנגוד עניינים, באופן המקפח את זכויותיהם כיורשיו של המנוח על פי צוואה שערך והם שומרים על מלוא טענותיהם וזכויותיהם בעיניין זה. בנוסף טענו הנתבעים, כי המנוח והתובעת לא ניהלו חשבון בנק משותף ולא רכשו נכסים משותפים.
אמנם אין מחלוקת כי התובעת והמנוח היו מבלים יחדיו עם חברים ובני מישפחה, נסעו לטיולים יחדיו, בארץ ובחו"ל, לבד ובלווית חברים של המנוח או של התובעת, ואולם, חרף מגורי התובעת בביתו של המנוח, הצדדים לא קיימו משק בית משותף, והעובדות מעידות על כך שהקשר ביניהם לא היה מבוסס על נאמנות, מסירות וקשירת גורל בדומה ליחסים משפחתיים או נישואין.
לדידם של הנתבעים, הן התובעת והן הנתבע לא הצהירו על הקשר שלהם כקשר של "ידועים בציבור" בפני רשויות וגופים שונים כגון המוסד לביטוח לאומי, מס הכנסה, חברות ביטוח, מקומות עבודה וכיוצ"ב ובכל עת שנדרשו לציין את מצבם המשפחתי או האישי ציינו "גרוש/ה". בנוסף, המנוח אף תיכנן את המשך חייו בנפרד מהתובעת בארצות הברית בקירבת בנו אסף ובני משפחתו, ובשלהי שנת 2017 החל המנוח בתהליך לקבלת אשרת מגורים בארה"ב. המנוח שלח טפסים, שוחח עם נציגי השגרירות, כתב מכתבים כנדרש במסגרת הליך זה ואולם הליכים אלה נגדעו עם ועקב פטירתו.
...
ואולם וזה העיקר, נקבע על ידי כב' השופט רועי פוליאק בעניין סידורובה, דברים היפים לענייננו, כי "בכניסה לחיים משותפים בגילאים מבוגרים, בין בנישואין ובין בהתקשרות חוזית, ההפרדה הרכושית היא פעולה מקובלת שאין בה כדי לשלול, כשלעצמה, הכרה במעמד של ידועים בציבור." מבלי לגרוע מכל האמור לעיל, נבקש לציין כדלקמן: * ראשית, העובדה כי לתובע ולמנוח היו חשבונות בנק נפרדים (ע' 6 ש' 1-12; ע' 32 ש' 10-13) אינה מעלה ואינה מורידה לענייננו, שכן נקבע לפני כשלושה עשורים כי לבחינה מהו משק בית משותף, "אין נפקא מינה, אם יש לבני הזוג חשבון נפרד" (ע"א 107/87 שרה אלון – פרידה מנדלסון, פ"ד מג (1) 431).
* לא מצאנו ליתן משקל של ממש לעובדה, כי שמה של התובעת לא מופיע על חלק ממנוייו של המנוח; ומכל מקום, גרסתה של התובעת כי על פי רוב המנוח הלך עמה לקולנוע לא נסתרה (ע' 8 ש' 20-32; ע' 14 ש' 23-25).
לא נעלם מעינינו, כי התובעת לא השתתפה בהוצאות וסידורי הקבורה של המנוח (ע' 10 ש' 10-13), אך לא מצאנו ליתן לכך משקל של ממש.

בהליך ועדת ערר (ו"ע) שהוגש בשנת 2020 בהמחוזי נצרת נפסק כדקלמן:

בנסיבות אלו, כאשר על פי הנטען תשלומי המשכנתא גבוהים לכאורה מתשלומי השכירות שהיה ניתן לקבל עבור הבית בכורזים וכאשר לא הוכח שהאמא קיבלה את דמי השכירות עבור הבית בכורזים וכאשר ממילא הדירה חוזרת לבעלות העוררים על פי הצוואה שנערכה במועד הסכם המתנה, לא סבירה טענת העוררת, כי באמצעות עסקת המתנה החזירה לאימא את הכסף שנתנה להם בשעתו לצורך רכישת דירה בפתח תקווה.
זיו נישאלה, האם בסיטואציה שבה העוררים היו בחו"ל במשך חצי שנה אין זה הגיוני שהבית הפך לנטל ולא הושכר ולא הייתה להם דרך לתקשר עם מתווכים או שוכרים פוטנציאלים ולכן רצו להעביר את הבית לאם שתטפל בניהולו.
במקרה שלפנינו, מסמ"ק חיפה קבע את המס החל על רכישת הבית בטבעון על סמך עסקת המתנה לפיה העוררים נותרו בעלים של דירה יחידה- הבית בטבעון.
...
מצאתי, כי במקרה בו עסקינן מדובר היה למעשה ב'דלת מסתובבת' כך שהבית אמור היה לעבור לאם כדי שהעוררים ישלמו מס מופחת על הבית בטבעון ובהמשך הבית יחזור אליהם בהתאם לצוואת האם, כשלכל אורך התקופה העוררים הם אלה שנהנים מההכנסה מהבית ונוהגים בו למעשה מנהג בעלים.
עו"ד אברהם הללי חבר הוועדה: אני מסכים למסקנות של יו"ר הוועדה, כי דין הערר להידחות ומצטרף להערותיו של ד"ר נתן מולכו חבר הוועדה.
נוכח הגבול הדק בין עסקה מלאכותית לתכנון מס לגיטימי אני סבור שיש בנסיבות המקרה להטיל על העוררים הוצאות מופחתות.

בהליך ת"ע (ת"ע) שהוגש בשנת 2021 בבתי המשפט לענייני משפחה נפסק כדקלמן:

לאחר פטירת המנוח, החל מאבק על עיזבונו בין ילדיו, והוגשו מספר תביעות בעיניין צוואה שנערכה ע"י עו"ד ונחתמה בפני שני עדים, שנתיים קודם לפטירתו.
האמנם המנוח היה תלוי במשיבים, או במשיב 1, באופן העונה על מבחני העזר שנקבעו בפסיקה? המנוח היה עצמאי ולא תלוי בזולת כדי שלילת רצון חופשי - מהתשתית הראייתית ומהעדויות עלה כי המנוח היה עצמאי, חי לבד, בדירה שכורה, חתם על חוזה השכירות ושילם שכ"ד, ניהל חשבון בנק, לא היה מבודד מהעולם, הנפיק דרכון, טס לטיולים לחו"ל מספר פעמים (לרבות לאחר עריכת הצוואה).
) את זוכרת שהוא היתקשר אלייך לבוא לחתום על הצוואה כן איך הוא היתקשר אלי רצה לתאם פגישה לעריכת הצוואה מה הוא אמר לך הוא היתקשר אלי הוא רוצה לערוך צוואה הדיבור שלו היה ברור הדיבור שלו תמיד היה ברור .
...
לאור כל האמור הבקשה לתיקון הצוואה מתקבלת, כך שיתוקן המספר המביא לשלם (למאה .
לאחר עיון בצוואה שמיעת העדויות ובירור הטענות לעיל, המתנגדים לא הרימו את נטל הוכחת טענות ההתנגדות, והן נדחות.
ההתנגדות לקיים את הצוואה - נדחית.

בהליך ת"ע (ת"ע) שהוגש בשנת 2021 בבתי המשפט לענייני משפחה נפסק כדקלמן:

( עזבון המנוחה שפרה סילביה שיק ז"ל נ' מ.ז.ש (קטין) (פורסם בנבו 25/5/2016 כן נטען כי הן תצהיר ההיתנגדות והן תצהיר ההבהרה לא נערכו ואומתו כדין כפי שנידרש בהתאם לתקנה 16 לתקנות בית משפא לעינייני מישפחה (סדרי דין) התשפ"א 2020 , וכי ככל שהמיתנגד שהה בחו"ל במועד חתימתו על התצהירים היה עליו לאמת את החתימה בהתאם לסעיף 30 לפקודת הראיות 28 .
(נוסח חדש) תשל"א נטען כי למרות שאין חולק כי מקום מושבו של המנוח היה קליפורניה ארה"ב וכן לפי סעיף 9.1 לצוואה הדין החל הוא הדין בקליפורניה, המתנגד לא הוכיח כי על פי הדין בקליפורניה ניתן לתקוף צוואה בטענות שבהתנגדות שהגיש.
...
טענות המבקשת על רקע האמור לעיל, הגישה המבקשת ביום 4/2/2021 "בקשה לסילוק כתב ההתנגדות על הסף" הנסמכת על שני טעמים: - האחד, כי למתנגד אין כל מעמד משפטי להגשת ההתנגדות – המתנגד אינו זוכה על פי צוואה אחרת ואינו יורש על פי דין.
דיון והכרעה אתחיל דווקא בטעם השני של בקשת הדחייה על הסף, מן הטעם כי ההתנגדות הינה לכאורה התנגדות מצד אחד, סבורני כי יש ממש בטענות המבקשת וזאת בין היתר לגבי "חולשת" טענותיו של המתנגד ואולם לא די באמור כדי להביא לסילוק ההתנגדות על הסף, שהרי להווי ידוע כי הסעד של סילוק הליך על הסף הינו הליך קיצוני וחריג, שאין זה ראוי להשתמש בו כאשר קיים סיכוי (אף אם נמוך) שטענות המתנגד יתקבלו.
יחד עם זאת, סבורני כי די בטעם הראשון המפורט בבקשה כדי להביא לסילוק ההתנגדות, משעה שאין למבקש מעמד או זכות להגיש התנגדות.
סוף דבר – סבורני כי דין הבקשה להתקבל משעה שאין למתנגד – המשיב בהליך זה, זכות להתנגד לקיומה של צוואת אחיו המנוח באשר אין הוא בא בגדר "מעוניין בדבר" כמשמעותו בסעיף 67 לחוק הירושה.
לאור האמור לעיל, אני מורה על דחייה על הסף של התנגדות המשיב מיום 24/12/2020 וסגירת התיק.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2009 בשלום ירושלים נפסק כדקלמן:

מכאן כי קיימת ראייה לפיה חל שינוי ברצון המוריש מאז חתימתו על הצוואה ביום 11.10.88, ולא ניתן לדעת אם לא נחתמו צוואות נוספות.
על רקע כל אלה יש לבחון את הכלל הרחב, החל כיום על כל תעודה ציבורית, יהא אשר יהא מקום היווצרותה, ולפיו מאפשרת הוראת סעיף 32 לפקודה "להוכיח כל 'תעודה ציבורית' על-ידי הגשת מקורה או העתקה הבדוק" (ע"פ 416/75 מדינת ישראל נ' נוריאני, פ"ד לו(1) 677, 681ו (1985); על תחולתה של הלכה זו על תעודות ציבוריות הבאות מחוץ לישראל ראו ת.א. (מחוזי י-ם) 1851/96 עיזבון מזארעה נ' אריה חברה לביטוח בע"מ, מיום 16.7.02, בפסקה 12 לפסק-הדין; והשוו הרנון, בעמ' 214; קדמי, בעמ' 562-565).
צוואתו של המנוח נערכה בארה"ב, וצו קיום הצוואה מתיימר להיות ערוך על ידי בית משפט בארה"ב. פסק-דין בעיניין ירושה או צוואה שניתן בחו"ל אינו בר תוקף בישראל, ולא ניתן לקליטה אף לא באחת הדרכים המנויות בחוק לאכיפת פסקי חוץ.
...
סוף דבר 30.
לנוכח כל האמור לעיל הגעתי לכלל מסקנה לפיה לא עלה בידי התובעים להוכיח שהם בעלי זכויות במקרקעין נשוא התביעה.
לפיכך לא ניתן להושיט להם את הסעד המבוקש, והתביעה נדחית.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו