מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

מה דינו של הסכם מותנה שהתנאי לא התקיים

בהליך דנג"ץ (דנג"ץ) שהוגש בשנת 2021 בעליון נפסק כדקלמן:

מה הדין, למשל, במקרה שבו בת הזוג תטען כי בן זוגה הסתיר ממנה במשך שנים ארוכות דבר מה שחותר תחת השותפות הרגשית ביניהם, כדוגמת השתייכות לכת, חברות נפש עם אדם שנוא, או כל דבר אחר שבת הזוג רואה בו מעילה משמעותית – ואף ממושכת – באמון? האם במקרה כזה, חרף העובדה שבני הזוג חיים יחד במשך שנים ארוכות, מגדלים את ילדיהם בבית המשפחה וחולקים משק בית המתוחזק במאמץ משותף – יש באותה מעילה באמון, פסולה מוסרית ככל שתהיה, כדי לשלול את המאמץ המשותף שלהם ביחס לבית המגורים? אני סבורה כי התשובה לכך היא שלילית.
למעלה מן הצורך אוסיף, כי אפילו הייתי מצמצמת את מבטי לדינים החלים על חוזה עם תנאי מפסיק, שלשיטתי אינם מתאימים לענייננו, דומה שלא ניתן להיתעלם מהוראתו המפורשת של סעיף 29 לחוק החוזים (חלק כללי), התשל"ג-1973, המורה כך: "היה חוזה מותנה והתנאי לא נתקיים תוך התקופה שנקבעה לכך, ובאין תקופה כזאת - תוך זמן סביר מכריתת החוזה, הרי אם היה זה תנאי מתלה - מתבטל החוזה, ואם תנאי מפסיק - מתבטלת ההתנאה". אם כן, כאשר בפנינו תנאי מפסיק הרי שלאחר שחלף "זמן סביר מכריתת החוזה", ואם לא היתקיים התנאי המפסיק, מתבטלת ההתנאה.
למעשה, אפילו בנוגע לבני הזוג במקרה שלפנינו, לא מצאתי בפסק דינו של חברי כל טענה או אינדיקאציה קונקרטית לכך שביחסים ביניהם היתקיים תנאי מכללא מעין זה. הכרה בתנאי מכללא של נאמנות מינית במסגרת דיני המתנה, נוגדת הילכות של בית משפט זה בדיני מתנה (ע"א 384/88 זיסרמן נ' זיסרמן, פ"ד מג(3) 205 (1989); ע"א 343/87 פרי נ' פרי, פ"ד מד(2) 154 (1990)).
...
לדעתי, מקרה זה איננו מגלה עילה להתערבות בגדרי עתירה לדיון נוסף ודין העתירה להידחות.
גם בית הדין האזורי הגיע למסקנה כי הוכח שיתוף ספציפי בדירת בני הזוג.
גם מלומדי משפט הגיעו למסקנה כי פסק דינו של בית הדין הגדול לא התיימר לקבוע ממצא עובדתי נקודתי, אלא מדובר בפסיקה הקובעת ברירת מחדל גורפת, שלפיה הענקת רכוש של בן-זוג לרעהו, מותנית בכך שמקבל המתנה ישמור על נאמנות מינית כלפי בן-זוגו עד לסיום הנישואין (שחר ליפשיץ "שיפוט מוסרי של התנהגות מינית בנישואים: אוטונומיה ו'משילות' בעקבות בג"ץ 4602/13" עיוני משפט מג 5, 14, 28-17, 38-37 (2020) (להלן: ליפשיץ).

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2021 בהמחוזי נצרת נפסק כדקלמן:

עוד הצהיר כי בסופו של דבר לאחר שנתקבלה חוות דעת של עורכי הדין של הקבוץ הוחלט לפנים משורת הדין שלא לידרוש מיורשי המנוחים השבת כספים אלו.
אין מניעה, והאחרונה אף מוסמכת לשנות את החלטותיה במשך השנים בייחוד בחלוף 8 שנים עת לא נתקיימו התנאים המתלים שנקבעו בחוזה/מיסמך העקרונות הנ"ל. בעיניין זה אף ראוי להפנות לסעיף 29 לחוק החוזים (חלק כללי), תשל"ג – 1973 אליו הפנה הקבוץ, ולפיו: " היה חוזה מותנה בתנאי והתנאי לא נתקיים תוך התקופה שנקבעה לכך, ובאין תקופה כזאת – תוך זמן סביר מכריתת החוזה, הרי אם היה זה תנאי מתלה – מתבטל החוזה," לטעמי חלוף פרק זמן של כ- 8 שנים מאז הסכם העקרונות מלמד כי חלף זמן סביר לקיום התנאי כך שיהיה ניתן להצביע עליו כעל חוזה שבוטל.
...
איני מוצא מקום להיעתר לסעד זה. כאמור לעיל ההחלטה מיום 26.5.10 לא נכנסה לתוקף.
באשר לטענה החלופית, הרי שטענה זו לא עלתה בתובענה והיא נדחית לאלתר.
סוף דבר: דין שתי התובענות להידחות.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2023 בהמחוזי תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

ומהכלל לענייננו - מעיון בסעיף 7 להסכם המכר, על כל תתי-סעיפיו, משתמע בבירור כי עניין לנו בתנאים מתלים, לא רק על פי "השלט" (ככינויו בע"א 6018/03 הנ"ל) 'שנתלה' ככותרת לסעיף כשנכתב "התנאים המתלים" אלא שגם לפי אומד דעת הצדדים שכבר בפתח הסעיף הדגישו את כוונתם כי התנאי הוא מתלה לבצוע העסקה וחייב להיות מבוצע כדי "לאפשר את ביצועה של העסקה בפועל". כלומר הצדדים קבעו לכתחילה כי הסכם המכר "תלוי בהתקיים תנאי" (סעיף 27(א) לחוק החוזים, לעיל); תוכן הסעיף כולו עוסק בהוראות שונות לגבי התנאים המתלים: כך סעיף 7.5 שב ומתייחס למשקל התנאים המתלים וקובע במפורש כי "העניינים המנויים בסעיפים 7.1, 7.2, 7.3 ו-7.4 לעיל, מהוים תנאים מתלים שבהסכם זה, וכניסתו של הסכם זה לתוקף מותנית בהתקיימם כאמור (להלן ביחד: "התנאים המתלים").
ראו לעניין זה שלו וצמח בעמ' 591 לפיהם "מרגע כריתתו של חוזה על תנאי מתלה ועד היתרחשות התנאי, יש לחוזה נפקות מלאה, אולם ההתחייבויות המעשיות הנובעות ממנו טרם ניכנסו לכלל פעולה. אשר על כן, בתקופת הביניים בחוזה על תנאי מתלה, בין כריתת החוזה ובין התקיימות (או אי התקיימות) התנאי המתלה, אי אפשר לתבוע את אכיפת החוזה או פיצויים בגין הפרתו". סוף דבר אני מקבלת את תביעת בראונר באופן חלקי, כדלהלן: ניתן בזאת סעד הצהרתי לפיו הסכם המכר היתבטל בהתאם להוראות סעיף 29 לחוק החוזים.
...
בהתאם אני מורה על מחיקת הרישומים בלשכת רישום מקרקעין/ברשם המשכונות/ברשם החברות, ככל שנותרו כאלה, כתוצאה מההסכם שהתבטל; אני דוחה את עתירת בראונר לקבלת הפיצוי המוסכם מהטעמים שצוינו לעיל.
אני דוחה אפוא את התביעה השנייה.
אני מורה למזכירות להעביר למירמר את יתרת סכום הערבות שהופקדה בקופת בית המשפט להבטחת הוצאות התובעים בהתאם להחלטה מיום 11.3.2021 בבקשה 2.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2023 בהמחוזי נצרת נפסק כדקלמן:

כל זאת, שעה שהתנאי המתלה האמור בחוזה לא היתקיים, שעה שלא התקבלה בקשר לכך, או בכל נושא אחר, כל הודעה מהקונה, ושעה שלפי הוראותיו המפורשות של החוזה במקרה שהתנאי אינו מיתקיים תוך פרק הזמן המוגדר – בטל החוזה.
בטלות החוזה או ההתנאה היה חוזה מותנה בתנאי והתנאי לא נתקיים תוך התקופה שנקבעה לכך, ובאין תקופה כזאת – תוך זמן סביר מכריתת החוזה, הרי אם היה זה תנאי מתלה – מתבטל החוזה, ואם תנאי מפסיק – מתבטלת ההתנאה".
...
מדוע? ת': מה זאת אומרת לא אמר להם? הוא היה צריך להגיד להם מי או מה? טענת הנתבעים ולפיה התנהלות התובעת היא שגרמה לאי קיום התנאי המתלה, דינה להידחות.
בסיכומו של דבר, מהעדויות עלה כי הנתבעים גרמו, בחוסר תום לב, לאי קיום התנאי המתלה.
סיכום על יסוד האמור לעיל, התביעה מתקבלת.

בהליך שהוגש בשנת 2023 בבתי המשפט לענייני משפחה נפסק כדקלמן:

הוראות סעיף 29 לחוק החוזים קובעות: "היה חוזה מותנה בתנאי והתנאי לא נתקיים תוך התקופה שנקבעה לכך, ובאין תקופה כזאת- תוך זמן סביר מכריתת החוזה, הרי אם היה זה תנאי מתלה- מתבטל החוזה". כאמור לעיל וכעולה מעדותו של עו"ד ג', הרי שסוגיית ההשתלה ריחפה כל הזמן 'מעל השולחן' בעת עריכת שני ההסכמים והיא היתה הסיבה המרכזית בגינן נחתמו.
כך גם דינו של הסכם הממון וחיים משותפים מיום 20/04/2020 ושל ארבעת הצוואות האחרונות שערך המנוח.
...
מכל המקובץ עולה כי דין הסכמי ההלוואה מיום 22/03/2018 ומיום 20/04/2020 להתבטל.
משכך, אני מורה כי צוואת המנוח מיום 23/05/2017 היא הצוואה שתקוים.
עוד אני קובעת שהעיזבון יישא בהוצאות ניהול העיזבון.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו