התובעת נחקרה בחקירה נגדית על תצהירה ועדותה בבית הדין היתה מהימנה, עתירת פרטים ונגלתה ממנה תמונה מקיפה של הפעולות שביצעה במהלך כל שנות עבודתה כאחות, במקומות העבודה השונים בהם הוצבה.
התובעת העידה שאת רוב הפעולות שביצעה – לקיחת דמים, קביעת מדדים פיזיולוגיים (לחץ דם), הדרכת הורים, בחינת התפתחות של תנוקות, את כל אלה ביצעה בעמידה בלבד, כאשר מעת לעת, בעיקר בעת פעולות פולשניות, עמדה בתנוחה סטאטית.
...
לטענת הנתבע, יש לדחות את התביעה, מאחר שהתובעת ביצעה תנועות מגוונות ולא תנועות רצופות חוזרות ונשנות.
בהמשך עדותה (עמוד 6 שורות 14 – 17), הוסיפה ופירטה:
"אני קודם מכינה את הבדיקות, יש טפסים שעליהם מסמנים את הבדיקות. עומדים ליד הדלפק, לוקחים מכל קופסא את מה שצריך – מחטים, מזריקים, מבחנות, את כל זה עושים בעמידה על הדלפק. שמים את הכל בתוך קופסא ואיתה הולכים למיטה שבא הילד שוכב, ושם עושים את לקיחת הדם בעמידה."
להשלמת התמונה, יש לציין גם את עדות התובעת, לפיה במהלך המשמרת היא הולכת מעט (עמוד 6 שורות 18 – 20):
"אין לי הרבה לאן ללכת כי הכל נעשה בתוך חדר אחד. ההליכה יכולה להיות ממיטה לדלפק, זה כמה צעדים, זה לא הליכה במסדרון של מחלקה. "
המסקנה מן האמור לעיל היא שלא נסתרה עדות התובעת לפיה בבית החולים עבדה לרוב בעמידה (למעט תיעוד בתיק רפואי שבוצע בישיבה), מעת לעת ביצעה פעולות שחייבו עמידה סטטית, אך גם התהלכה למרחקים לא ארוכים, באזור סביבת עבודתה.
הנתבע הפנה לנפסק בעב"ל (ארצי) 63540-05-19 לבד – המוסד לביטוח לאומי, 8.1.20, שם נקבעו הדברים הבאים:
"ראשית נציין כי פירוט הפעולות שנעשו על ידי המערער מלמד כי לא דובר בעמידה לאורך שעות ארוכות אלא בתנוחות שונות לסירוגין לרבות עמידה, ישיבה, הליכה, התכופפות, עלייה על סולם, כריעה וכיו"ב. גם אם היינו מניחים כי המערער אכן עמד שעות ארוכות על רגליו (ובית הדין האזורי לא שוכנע בכך), הרי שעמידה ממושכת כשלעצמה אינה יכולה להקים תשתית עובדתית למיקרוטראומה, בהעדר קיומן של תנועות חוזרות ונשנות (עב"ל (ארצי) 11714-12-16 יוסף דוייב - המוסד לביטוח לאומי (4.5.17); עב"ל (ארצי) 31471-04-17 דינה רות - המוסד לביטוח לאומי (27.12.17); עתירה לבג"צ נדחתה: בג"צ 2142/18 פלונית נ' בית הדין הארצי לעבודה (5.9.18); עב"ל (ארצי) 14410-10-17 עומר כלף - המוסד לביטוח לאומי (14.11.18))."
האמור בפסק דין לבד אינו משנה את המסקנה לגבי התובעת, שכן לפי עדותה, רוב עבודתה בוצעה בעמידה, ולעתים יכלה לבצע בישיבה חלק מהפעולות (כגון תיעוד הטיפול בתיק הרפואי).
לאור כל האמור לעיל, אין נפקות לחוזר אליו התובעת הפנתה.
לסיכום - יש למנות מומחה/ יועץ רפואי בתחום כלי דם - פרופ' רפאל אדר, שיחווה דעתו בשאלת הקשר הסיבתי בין תנאי עבודתה של התובעת ובין מחלתה.